Šef HALMED-a

‘U Hrvatskoj su nakon cijepljenja prijavljena 22 smrtna slučaja, deset ih se dodatno istražuje‘

Rekao je i da ozbiljnijih nuspojava ima oko 18%, poput preosjetljivosti ili tromboembolijskih slučajeva
Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a
 Davor Pongracic/Cropix

U Hrvatsku su stigle prve doze Johnson&Johnsona, no do daljnjega su u karanteni jer su se nakon cijepljenja tim cjepivom kod nekih žena u SAD-u pojavili krvni ugrušci, a cjepivo promatra i Europska agencija za lijekove.

Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, rekao je za HRT da bi EMA odluku trebala donijeti sljedeći tjedan, najvjerojatnije u utorak ili četvrtak, kada zasjeda povjerenstvo za farmakovigilanciju.

- Sukladno dosadašnjoj ocjeni, to je cjepivo koje ima odobrenje EMA-e, gdje je omjer koristi i rizika pozitivan, te vjerujemo da će se ono moći primjenjivati uz eventualno ažuriranje informacija, dodao je.

I dalje vlada nepovjerenje prema cjepivu AstraZenece. Tomić je rekao kako je i kod tog cjepiva EMA ocijenila omjer koristi i rizika pozitivnim. Ocijenila je i da postoji određena povezanost s rijetkim tromboembolijskim slučajevima, koji su ponekad povezani s trombocitopenijom.

- Nastavlja se kontinuirana procjena uz dodatne podatke koje će države članice dostaviti, uzimajući u obzir i epidemiološke podatke kako bi se eventualno ustanovili svi čimbenici rizika, dodao je Tomić.

Nuspojave u Hrvatskoj

Osvrnuo se na nuspojave u Hrvatskoj, rekao je da ozbiljnijih nuspojava ima oko 18%, poput preosjetljivosti ili tromboembolijskih slučajeva.

- Što se tiče smrtnih slučajeva, prijavljena su 22, za njih 10 zatražena je dodatna dokumentacija koja se dodatno istražuje, 7 ih je odbačeno kao potpuno nepovezane, a za 5 nije vjerojatna povezanost s cjepivom, dodao je.

Na pitanje je li, kao stručnjak, skloniji vektorskim ili cjepivima na bazi RNA, Tomić je rekao da treba odvojiti regulatorni postupak od nabave cjepiva. Regulatorni dio, objasnio je, ocjenjuje kvalitetu, sigurnost i djelotvornost.

- Sva cjepiva dobivena su biotehnološkim postupkom, sva su prošla rigoroznu procjenu EMA-e, nakon dobivanja odobrenja ona prolaze intenzivni monitoring i praćenje i kroz transparentan sustav upravljanja rizikom. Treba se oslanjati na informacije o lijeku koji je odobren od regulatora, zaključio je za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:55