BIJEG OD RATA

U Hrvatskoj službeno registrirane prve četiri izbjeglice iz Ukrajine

Mobilni timovi MUP-a upućeni su na teren kako bi pojasnili proceduru, a oni će i izdavati iskaznice u kolektivnim smještajima
 Robert Fajt/Cropix

Od početka rata u Ukrajini u Hrvatsku je ušlo 6448 izbjeglica. Gotovo 88 posto raseljenih osoba iz Ukrajine su žene i djeca, konkretno ušlo je 3077 žena, 2581 dijete i 790 muškaraca.

Većina njih smjestila se u privatnim smještajima, kućama i stanovima, kod prijatelja, rodbine ili poznanika, a dio ih je dobio besplatan smještaj od građana. Također, više izbjeglih traži smještaj koji bi plaćali te pritom traže i posao.

Pravo na zdravstveno

U smještajnim objektima, odnosno prihvatnim centrima u ovom trenutku nalazi se 617 osoba, a u kolektivnim smještaju ih je 601 na 17 lokacija diljem Hrvatske.

Također, danas su u Zagrebu izdane prve četiri iskaznice stranaca pod privremenom zaštitom, što znači da su u Hrvatskoj službeno registrirane prve izbjeglice od početka rata.

Do trenutka izdavanja iskaznice u Hrvatskoj borave s turističkom vizom, koja traje 90 dana, a svi koji prijave izbjeglički status i izvade iskaznicu ostvaruju pravo na rad, zdravstveno, obrazovanje...

Kako doznajemo iz Ministarstva unutarnjih poslova, mobilni timovi MUP-a upućeni su na teren kako bi pojasnili proceduru, a oni će i izdavati iskaznice u kolektivnim smještajima. Izbjeglice koje su smještene u privatne smještaje sami će odlaziti u policijske postaje kako bi se i službeno registrirali.

Kako bi se što lakše snašli, raseljenim građanima Ukrajine, kažu nam iz MUP-a, već na granici daju sve relevantne informacije, a dodatno se informiraju i u prihvatnim centrima, kolektivnim smještajima i u Crvenom križu. Osim toga, najvjerojatnije u četvrtak ili petak bit će dostupna web stranica sa svim pitanjima i odgovorima na ukrajinskom pismu i jeziku.

Što se tiče samog izdavanje 'zelene iskaznice' osobama koje borave u kolektivnim smještajima, pripremljen je dolazak mobilnih timova MUP-a koji će izdavati dokument. Osobe koje su se smjestile u privatnom smještaju po iskaznicu će otići u najbližu policijsku postaju ili upravu. Oni koji zbog objektivnih razloga (invaliditet ili bolest) ne mogu to učiniti, a smješteni su privatno, također će moći pozvati mobilni tim.

Dostavljanje podataka

Iz MUP-a navode i da su ažurirali aplikaciju Enter Croatia, koja je sada dostupna i na ukrajinskom jeziku i pismu, kako bi ojačali organizaciju prihvata izbjeglica iz Ukrajine i dodatno im olakšali i ubrzali ulazak u Hrvatsku.

- Osnovni cilj posljednje nadogradnje aplikacije Enter Croatia je omogućiti raseljenim osobama iz Ukrajine koje imaju putnu ispravu i namjeru dolaska i boravka u Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje osobne podatke, podatke o adresi boravka i kontakt broj telefona, što će im omogućiti brži ulazak u Hrvatsku. Unaprijed dostavljeni podaci automatski će se povezati s podacima iz putne isprave nakon njezina skeniranja na graničnom prijelazu te ih više neće biti potrebno ručno upisivati - navode iz MUP-a i dodaju da će to će značajno ubrzati graničnu kontrolu i omogućite raseljenim osobama brži dolazak u mjesto svoga odredišta. Osobe koje sa sobom nemaju putnu ispravu navedene će podatke dati na graničnim prijelazu. Inače, ovaj sustav razvijen je prije dvije godine kako bi se smanjilo čekanje na granici, a vezano uz epidemiju koronavirusa.q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:19