ZARAZNA BOLEST

U Hrvatskoj prvi put potvrđena afrička svinjska kuga!

Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, ali se vrlo brzo širi bez obzira na granice

Ilustrativna fotografija

 Wayne HUTCHINSON/Alamy/Alamy/Profimedia

Hrvatski veterinarski institut potvrdio je u ponedjeljak afričku svinjsku kugu (ASK) u uzorcima uzetima sa svinja iz dva uzgojna objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Riječ je o dva manja objekta na kojima su svinje držane na otvorenom.

To je prvi puta da je afrička svinjska kuga potvrđena u Hrvatskoj.

Riječ je o zaraznoj virusnoj bolest isključivo domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost svinja može doseći i 100 posto.

Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, ali se vrlo brzo širi bez obzira na granice, te ima ozbiljne socioekonomske i javnozdravstvene posljedice.

Veterinarska inspekcija je naredila preliminarne mjere kontrole i to zabranu premještanja svinja, obaveznu primjenu dezinfekcije i korištenje zaštitne opreme.

U tijeku je određivanje mjera kontrole, uključujući usmrćivanje preostalih svinja na objektu, određivanje zona ograničenja, prikupljanja epidemioloških informacija te utvrđivanje kontaktnih objekata i mogućeg širenja bolesti na druge lokacije.

Danas su prijavljene još dvije sumnje na ASK, na jednom objektu s područja Gunje i na jednom s područja Rajevog Sela. Sa svih sumnjivih objekata su također uzeti uzorci koji su trenutno u obradi i naređene su preliminarne mjere kontrole.

Svi držatelji svinja trebaju se strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija, kaže se u priopćenju.

Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Ministarstvo poljoprivrede je dodatno pojačalo preventivne mjere donošenjem nove Naredbe o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koja je na snazi od 10. lipnja. Naredbom je propisana provedba godišnje kategorizacije svih objekata kategorije 1 (najniža kategorija biosigurnosti) s ciljem njihovog unaprjeđenja u višu kategoriju. S objekata kategorije 1 zabranjeno je premještati svinje, osim izravno u klaonicu, a klanje za vlastite potrebe dozvoljeno je tek nakon veterinarskog kliničkog pregleda svinja.

Više informacija o AS-u i trenutnoj proširenosti može se pronaći na službenoj internetskoj stranici www.veterinarstvo.hr na ovoj poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:35