TRENDOVI U DAVANJU IMENA

U HRVATSKOJ PROŠLE GODINE ROĐENA DVA VITEZA OKRUGLOG STOLA Pelleas će braniti čast okolice Splita, a Tristan Osijeka. Pogledajte još neobičnih imena

Ilustracija
 Mario Todorić / CROPIX

U okolici Splita rođeni su Alpacino, Malik, Pelleas, a u Osijeku Onur, Anakin i Tristan. To su, naravno, neka od neobičnijih imena zabilježenih u matičnim uredima u Osijeku i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kako piše Slobodna Dalmacija, u Splitu je prošle godine rođeno najviše Luka, potom Ivana i na trećem mjestu Josipa. Najpopularnija imena među djevojčicama bila su Rita, Marta i Mija. Roditelji se većinom ipak odlučuju na tradicionalna imena pa osim ova tri najviše je dječaka dobilo imena Ante, Marko, Roko, Toma, Petar, Ivano, Jakov, Marin, Duje, Lovre i tako dalje. No, zabilježen je i mali Vlaho, Tristan Lav, Vigo Manuel, Tudor, Bilal, Santiago Benjamin, Malik, Mar, Lorenzo Bjorn i Liam Chinonso. Među ženskim imenima po popularnosti slijede Petra, Sara, Ana, Ema, Lucija i Lana, a rođene su i Alea, Amadea, Armela, Atalia i Keka.

Najzanimljiviji je, naravno, mali Pelleas koji je dobio ime po vitezu Okruglog stola iz legende o kralju Arthuru, a po atraktivnosti imena ne zaostaje ni mali Alpacino.

Slavonci su bili nešto maštovitiji prošle godine pa se na popisu rođenih, osim tradicionalnih imena, našlo i dosta onih manje uobičajenih.

Najviše upisanih dječaka dobilo je ime Petar, a slijede Luka, Ivan, Josip, David, Gabriel, Karlo, Borna i Fran. Kad su u pitanju djevojčice, najveći broj njih dobile su ime Lara, potom Hana, Mia, Nika, Lana, Iva, Ana i Rita, piše Glas Slavonije.

No, Osijek je dobio i Anakina, lika iz ‘Ratova zvijezda’, ali i Tristana, također jednog od vitezova Okruglog stola. Očito velilki ljubitelji turske sapunice ‘1001 noć’ dali su svom sinu Slavoncu ime Onur, a zabilježeni su i Iven, Neo, Agwon, Anik Musa i Denia.

Osijek je dobio i svoju ‘Gilmoreicu’, djevojčicu Lorelai, ali i Elis, Maris, te Lunu Freyu. Rodile su se također i Iskra, Diva, Nola, Moi, Pia i Fiona Sophie.

Kad su u pitanju svjetski trendovi, kao i kod nas i dalje dominiraju kraća imena, često jednosložna. Tako je Ema najpopularnije žensko ime u svijetu, a Liam muško, piše Dubrovački vjesnik. Među najpopularnijim ženskim imenima našla se Olivia, Ava, Sofia, Isabela, Mia, Amelia, Sharlota, Harper i Aria, a među muškima Noa, Logan, Lukas, Mason, Etan, Oliver, Elias, Adam i James.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:09