HZMO OBJAVIO

U četvrtak počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe: Evo tko sve ima pravo na nju

Među korisnicima koji će dobiti nacionalnu naknadu je 64,51 posto žena i 35,49 posto muškaraca

Ilustracija

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za srpanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počet će u četvrtak, 17. kolovoza, a dobit će je 6841 korisnik, za što je osigurano 823.793 eura, izvijestio je u srijedu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Među korisnicima koji će dobiti nacionalnu naknadu je 64,51 posto žena i 35,49 posto muškaraca, stoji u priopćenju HZMO-a.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Uz taj osnovni uvjet, moraju biti ispunjeni i drugi, poput toga da osoba nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju i da njezin prihod i/ili prihod članova njezinog kućanstva, ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini, po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 eura (909,49 kuna).

Uvjet je i da osoba nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da joj nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, kao i to da nije sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe, pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu, navode iz HZMO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:53