VELIKA ŠKRTICA

U Brežicama smo u Lidlu kupili 10 proizvoda i usporedili cijene s hrvatskim. Ostali smo u šoku

Odabrali smo deseta artikala - maslac, toast kruh, mineralnu vodu, kuhanu šunku, trapist, sir cheddar, puding, konzerviranu tunu, ajvar i Pringles čips

Lidl u Brežicama

 Jutarnji List/

Četrdesetak minuta ugodne vožnje trebalo nam je da od Zagreba dođemo do slovenskih Brežica gdje smo odlučili napraviti shopping.

I to u trgovačkom lancu Lidl koji je posljednjih dana meta kritika brojnih građana ljutitih na cijene hrane u Hrvatskoj koje su i prije uvođenja eura i rata u Ukrajini bile više od europskog prosjeka.

Do Brežica smo stigli oko 11 sati i odmah na parkingu primijetili brojna druga vozila s hrvatskim registracijama čime smo si potvrdili da Hrvati često u Brežice odlaze po špeceraj.

Nije niti čudno - naš mali eksperiment pokazao nam je da bismo deset artikala koje smo kupili u Sloveniji u Hrvatskoj platili čak 40 posto više.

Naime, košarica koju smo u Sloveniji platili 19 eura, da smo je istog dana kupovali u hrvatskom Lidlu, stajala bi nas čak 26.50 eura, i to s akcijskim cijenama.

Međutim, kada bismo gledali isključivo redovne cijene, hrvatska košarica opet bi bila skuplja od slovenske, i to 12.8 posto što opet nije beznačajan popust i što se na veću količinu i dobro isplaniranu kupnju može drastično i povećati.

image

Usporedba cijena

Jutarnji List/

Odabrali smo deseta artikala - maslac, toast kruh, mineralnu vodu, kuhanu šunku, trapist, sir cheddar, puding, konzerviranu tunu, ajvar i Pringles čips, no usput smo pronašli još najmanje tridesetak artikala koji su jeftiniji nego u hrvatskoj, i tek tri koji imaju istu ili nižu cijenu.

Zanimljivo, na nekim artiklima bila je ogromna ušteda - recimo, sir trapist koji u Hrvatskoj ima redovnu cijenu 8.99 eura u Sloveniji košta 6.49, ali je u vrijeme naše posjete bio na akciji pa smo ga platili 5.19, dakle čak 3.7 eura manje.

image
Jutarnji List/
image
Jutarnji List/
image
Jutarnji List/
image
Jutarnji List/

Zanimljiv je primjer toast kruha Toastino - njegova redovna cijena u Sloveniji iznosi 0.89 eura što znači da je niža od akcijske cijene istog toasta u Hrvatskoj gdje on s popustom košta 0.99 eura.

Konzervirana tuna u Zagrebu je 56 posto skuplja nego u Brežicama, dječji puding Monterey skuplji je 18 posto, a mineralna negazirana voda u Hrvatskoj košta 63 posto više nego u Sloveniji.

Ono što nas je posebno iznenadilo bile su razlike u cijeni posebne Lidlove ponude Vegenuary, veganske siječanjske ponude koja istovremeno postoji i u hrvatskom i u slovenskom Lidlu.

image
Jutarnji List/
image
Jutarnji List/
image
Jutarnji List/
image
Jutarnji List/

Naime, ovako letimično smo već u katalozima pronašli deset artikala koji su svi redom jeftiniji u Sloveniji i niti jedan koji bi bio jeftiniji u Hrvatskoj.

Nije stoga niti čudno što se Lidlom u Brežicama najviše čuju glasovi brojnih Hrvata koji, kad uračunaju troškova benzina i autoceste, i dalje smatraju isplativijim po namirnice odlaziti kod susjeda nego ih kupovati kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:57