OPTUŽBE ZA RATNE ZLOČINE

U Beogradu danas počinje suđenje hrvatskim pilotima: ‘Iskoristit ćemo sve mehanizme da ih zaštitimo‘

Hrvatska u ovom slučaju ne priznaje jurisdikciju srbijanskom pravosuđu

Danijel Borović, jedan od pilota optuženih od strane Srbije za ratne zločine

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na Višem sudu u Beogradu danas počinje suđenje četvorici pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Oni su, podsjetimo. optuženi su da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica - civila srpske nacionalnosti na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada. Četvorica optuženika su piloti Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulja (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina. Hrvatska u ovom slučaju ne priznaje jurisdikciju srbijanskom pravosuđu.

U optužnici stoji kako je postupanje četvorice optuženih “za posljedicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti”, a u optužnici se tvrdi da je među žrtvama bilo i četvero djece. Beogradski odvjetnik Aleksandar Olenik dodijeljen je od srbijanskog pravosuđa kao branitelj po službenoj dužnosti.

Nakon što se optužnica pojavila potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je, na sastanku s četvoricom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz VRO Oluja, da će hrvatska država, iskoristiti sve mehanizme za učinkovitu zaštitu pilota od optužbi iz Srbije, dok je ministar obrane Mario Banožić izjavio kako će hrvatski piloti dobiti jasne upute kako da se ponašaju u trenutnoj situaciji. Slično je kazao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

- Pokazuje se dobra volja da se priča o ratu u kojem je Srbija napala Hrvatsku konačno stabilizira, i onda puf. Evo ti optužnica. Tema je važna za Vijeće da uskladimo stav kako ćemo reagirati - kazao je Milanović, te dodao kako smatra da je sve skupa besmislena priča jer si Srbija uzima za pravo da sudi sve događaje koji su se dogodili bilo gdje na prostoru bivše države.

- U tom predmetu nema novih informacija, ali svi akteri su sve krivo napravili. Hrvatska država nije preuzela predmet, a trebala je; piloti su se trebali povezati s izabranim braniteljima u Beogradu i dati im dokaze. Državno odvjetništvo je pogriješilo jer nisu preuzeli i nisu poduzeli istragu da se vidi tko su neposredni izvršitelji; političko vodstvo Srbije Vučić i Vulin pogriješili su jer su već proglasili pilote krivim i kontaminirali ovaj postupak; pogriješila je opozicija i civilno društvo Hrvatske koji nisu stavili na stranu žrtve, koji nisu tražili istragu - upozorio je u razgovoru za N1, odvjetnik Ante Nobilo.

Tužiteljstvo Srbije za ratne zločine zatražilo je u optužnici da se pilotima, zato što su nedostupni, sudi u odsutnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 06:39