IZBAVLJENI IZ OBRUČA

U AKCIJI SPAŠAVANJA Šest danabili su zameteni: 'Brinuo sam kakoću platiti struju da me ne isključe'

Mislio sam, ako potraje, neću stići do Slunja, kako ću platiti struju, isključit će me, kaže umirovljenik Dane
 Robert Fajt/CROPIX

Dražen Husarić, razvodnik iz Inženjerijske pukovnije HV-a, sjeo je za upravljač dozera (ralice na gusjenicama) u nedjelju oko 9.30 sati i krenuo u proboj po zametenom selskom putu do obitelji Pijavac . Za tri sata probio je gotovo 2,5 kilometara nabijenog snijega i sa svijetom ponovno spojio umirovljenike Danu i Bosiljku te njihova sina Milana. Od ponedjeljka zbog nanosa koji su na lokalnom putu bili metarski, oko 150 stanovnika slunjskog kraja bilo je potpuno izolirano, a najgore je bilo u Primišlju, odakle su i Pijevci.

Nakon dozera putem se još uvijek nemoguće probiti u osobnom automobilu, ali je zato Lada Niva komunalnog redara Dražena Kotića koji nas je, u društvu gradonačelnika Ivana Bogovića, vozio Primišljem bez problema odgovorila na izazov. Gradonačelnik je išao pozdraviti izbavljenu obitelj, usput noseći topli obrok vrijednim inženjercima HV-a.

- Ma ne brinite za nas, ima mesa, ima krumpira, možemo do svibnja ovako - viču uglas Pijevci.

- Lopatama su očistili pristup staji gdje hrane ovce i krave i namjeravali čekati da snijeg okopni.

Glava obitelji Dane bio je zabrinut zbog samo jedne stvari.

- Mislio sam, ako ovo potraje, neću stići do Slunja, kako ću struju platiti, isključit će me - komentira ozbiljno. Nije ga utješila šala gostiju da se radnici Elektre ionako do njega ne bi mogli probiti.

Domaća šljiva s medom

Primišljanac Dragan Kunić toliko je sretan što su mu očistili prilaz cesti, da redom zaustavlja sve koji prolaze kraj njegove kuće i nudi ih rakijom.

- Domaća šljiva s dodatkom meda - hvali Dragan rakiju, ispostavilo se s punim pravom.

- Sam sam s babom sedam dana - dodaje, pa mu je drago što konačno ima još nekoga za popričati. Osim razvodnika Husarića, na terenu su još dva vojnika, jedno terensko vozilo i “kombinirka”. Satnik Nenad Santini, rukovodi akcijom.

- Kombinirka ima manjih problema u čišćenju, ali s dozerom ide bez problema. Danas ćemo očistiti još pet do šest kilometara, a ostajemo još četiri dana, pa se nadam da ćemo ovim tempom sve uspjeti riješiti - kaže Satnik Santini i dodaje da su u čišćenju od velike koristi bili mještani.

Na svakom stroju je bio po jedan jer je vozaču bilo nemoguće procijeniti kuda je nekada vodila cesta.

Njihovu pomoć gradonačelnik Bogović zatražio je u subotu, kada je vidio da tridesetak Slunjana iz Crvenog križa, policije i HGSS-a sve teže izlazi na kraj sa snijegom.

- Non stop smo u pogonu imali deset strojeva, kamiona, utovarivača i ralica, a tridesetak manjih ralica, traktorskih priključaka ranije smo bili podijelii mještanima. U normalnim okolnostima sami bismo sve riješili, ali u ovoj sitaciji trebali smo pomoć.

Putevi su uski, veći strijevi tuda ne mogu proći, a traktori su preslabi - objašnjava gradonačelnik Bogović i dodaje da je od 156 kilometara takvih prometnica oko 40 kilometara potpuno blokirano.

- Za oko 130 obitelji pomoć su dostavljali sami kopajući lopatama staze duge čak i po nekoliko kilometara, u 15 akcija pomogao im je HGSS.

- Imali smo tri kritične situacije, kada smo htjeli tri starice evakuirati i zbrinuti u Slunju, međutim samo jedna je pristala na to. Pet kilometara su udaljene od ceste i do njih se moglo samo na skijama - objašnjava gradonačelnik.

Dečki iz HGSS-a

Na terenu je i pročelnik Županijskog centra 112 Martin Barić koji je vrlo zadovoljan angažmanom djelatnika Hrvatske vojske. Sljedeći tjedan probit će se ralicama do svih mještana, osim do jednoga, Stanka Zorića.

- Do njega ne mogu ni strojevi. Za najljepšeg vremena može se samo terencem. Nećemo riskirati. U kontaktu smo s njime, ima sve što mu je potrebno, a ako mu nešto bude trebalo, uvijek možemo računati na dečke iz HGSS-a - kažu Slunjani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:17