TUŽNA VIJEST

U 86. godini napustio nas je novinar i publicist Rudi Aljinović, popularni Lastan iz Modre laste

Zarana se specijalizirao za zanimljivosti iz svijeta prirode i znanosti, ponajprije one koje zanimaju djecu i mlade
 Vjekoslav Skledar

Novinar, publicist, feljtonist, putopisac, popularizator znanosti Rudi Aljinović (Zagreb, 1936-2022) preminuo je u 87. godini života u KBC-u Sestre Milosrdnice u Zagrebu.

Aljinović se u novinarstvo upustio još od svojih srednjoškolskih dana, ostao mu je odan do kraja života. Zarana se specijalizirao za zanimljivosti iz svijeta prirode i znanosti, ponajprije one koje zanimaju djecu i mlade.

I naš Jutarnji list ga pamti kao izvrsnog suradnika sve do njegovih poznih godina. Počeo je u prvoj polovici pedesetih prošlog stoljeća u sada već zaboravljenome magazinu 300 čuda, uslijedila su Otkrića i Mi mladi. od 1958. do 1966. bio je stalni suradnik Plavog vjesnika dok je taj tjednik – nastao kao zagrebački konkurent Politikinom zabavniku, bio usmjeren djeci i preadolescentima, a ne adolescentima.

I sljedećih godina je bio suradnik u raznim izdanjima tadašnje Vjesnikove kuće. Na popisu su među njima bili Vjesnik, Vjesnik u srijedu, Globus, Arena, Fokus, Vikend, SN Revija, ZOV, Večernji list i druga. Bio je i stalni suradnik Radio Zagreba. Objavljivao je priloge u hrvatskom izdanju National Geographica, pa je uvršten u Geographicovu antologijsku knjigu 12 najboljih reportaža iz Hrvatske.

Generacijama tadašnjih mladih bio je pouzdan sugovornik u Modroj lasti pod pseudonimom Lastan, u rubrici odgovora na pitanja čitateljica i čitatelja koju je zamislio, zasnovao i godinama uređivao s velikim razumijevanjem za mlade i s prikladnom dozom humora. Tek je 2007. otkrio da je on – Lastan.

Aljinović je bio zauzeti pobornik skautskog (izviđačkog) pokreta. Bio je urednik časopisa izviđač i autor priručnika za izviđače, objavljenoga u osam izdanja od 1975. Objavljene su mu knjige Izviđač u prirodi, te Preživjeti u prirodi. Bio je autor tridesetak scenarija za stripove koje su crtali vodeći hrvatski autori stripa od Andrije Maurovića do Ivice Bednjanca.

Prevodio je stripove s engleskoga govornog područja. Uredio je tematske albume stripa: Hrvatski antifašistički strip, te Kad je strip bio mlad. Bio je scenarist i redatelj dokumentarnih reportažnih filmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:22