OGORČENI PROFESORI

‘U 21. stoljeću mi jedini u Europi djeci smanjujemo satnicu tog predmeta. To je skandalozno!‘

‘Smanjenjem satnice tog predmeta bit će zakinuti svi učenici u osnovnoj školi za 50 posto. Evo i zašto!‘

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

Sveučilišni nastavnici informatike proglasili su skandaloznim i neprimjerenim da u stoljeću digitalnih informacija, naprednih tehnologija i umjetne inteligencije jedini u Europi smanjujemo satnicu nastavnog predmeta informatike u osnovnoj školi.

Ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu uputili su otvoreno pismo u kojem navode kako ministarstvo, pripremajući projekt cjelodnevne škole, nije uzelo u obzir svoju društvenu i digitalnu odgovornost u razvoju hrvatskog školstva te nastavlja s neuspješnim projektima u hrvatskim školama.

Podsjetimo, prema planu Ministarstva, u 50-ak eksperimentalnih škola od jeseni bi trebala zaživjeti cjelodnevna škola, a jedna od najava predviđa da učenici od prvog do osmog razreda u tjednom rasporedu imaju samo jedan sat nastave informatike.

Profesori informatike takav su plan nazvali skandaloznim. Pismo potpisuju Mario Dumančić, predstojnik katedre za Informacijske i komunikacijske znanosti Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Krešimir Pavlina s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivica Boljat s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Goran Hajdin s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu te Maja Ružić Baf s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Njihovo pismo ministru Fuchsu u nastavku prenosimo u cijelosti:

image

Radovan Fuchs

Goran Mehkek/CROPIX

- Poštovani, nastavno na konferenciju ministra za znanost i obrazovanje prof. dr. sc. Radovana Fuchsa održanu u Zagrebu 22. ožujka 2023. godine, na kojoj je ministar predstavio eksperimentalni program Cjelodnevne škole, smatramo nužnim hitno reagirati i iznijeti naše negodovanje. Smatramo skandaloznim te znanstveno i stručno neprimjerenim da u 21. stoljeću, stoljeću digitalnih informacija, naprednih tehnologija i umjetne inteligencije, jedini u Europi smanjujemo satnicu nastavnog predmeta Informatike u osnovnoj školi.

Smatramo neprimjerenim i skandaloznim pojašnjenje MZO-a prema kojem se ‘povećava obvezna satnica‘ Informatike. Nevjerojatnim nam se čini da Ministarstvo ne iznosi pravovaljane informacije iz kojih je vidljivo da velika većina učenika u gotovo svim školama pohađa izbornu nastavu Informatike. Smanjenjem satnice nastavnog predmeta Informatike bit će zakinuti svi učenici u osnovnoj školi za 50%. Zašto? Ministar je također predstavio smjernice novog ‘Kurikuluma Informatike‘, a da prethodno nije provedena stručna niti znanstvena evaluacija prethodnog kurikuluma. Nije nam jasno na osnovi kojih smjernica je (kad nema evaluacije) Radna skupina krenula s radom (imenovana je i počela s radom u veljači, ali Ministarstvo je objavilo imenovanje Radne skupine tek mjesec dana nakon što je ista počela s radom, odnosno rezanjem postojećeg kurikuluma). U članstvo Radne skupine koja je izradila novi ‘Kurikulum Informatike‘ nije imenovan niti jedan jedini stručnjak s visokih učilišta na bilo koji način povezan s nastavom Informatike, što je također nevjerojatno i nedopustivo za resorno Ministarstvo.

Radna skupina imala je tek nekoliko tjedana za izradu cjelokupnog novog kurikuluma. Zbog svega navedenog kurikulum predmeta ‘Informacijske i digitalne kompetencije‘ zapravo uopće ne može biti originalno autorsko djelo, već se može raditi samo i isključivo o izrezanom i okrnjenom postojećem kurikulumu Informatike. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je Informatika jedini predmet kojem se u Cjelodnevnoj školi satnica smanjuje, dok se cijelom nizu ostalih predmeta povećava te čak stvaramo i niz novih predmeta.

Svjesni smo kako zbog niskih učiteljskih plaća postoji deficit nastavnika STEM predmeta, ali leži li zaista način rješavanja tog problema u smanjenju satnice? Hoćemo li sutra zbog istog problema smanjiti satnicu Matematike ili ukinuti Fiziku? Pozivamo Vas da - dok još možete - promijenite ovu skandaloznu odluku i obveznu Informatiku definirate u trajanju od 70 nastavnih sati godišnje, odnosno dva nastavna sata tjedno. Svjesni smo kratkih rokova u kojima se cijeli projekt mora provesti te nudimo pomoć oko evaluacije i mogućih korekcija postojećeg kurikuluma Informatike. Želimo napomenuti da je Republika Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u okruženju koja se može pohvaliti rastom i razvojem informatičkih i povezanih tvrtki, što je rezultiralo i nizom ‘jednoroga‘ poput Infobipa, Rimac Automobila i sl. Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije uzelo u obzir svoju društvenu i digitalnu odgovornost u razvoju hrvatskog školstva te nastavlja s neuspješnim projektima u hrvatskim školama - stoji u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:51