A TO JE TEK POČETAK

U 2021. pratite ovih 10 domaćih startupa: U prosjeku im prihodi rastu po stopi od 100% godišnje

Kompanije s naše liste samo su u Hrvatskoj lani generirale više od pola milijarde kuna prihoda
Against the backdrop of office windows is a staircase on each floor which depicts a new stage of development.,Image: 371874304, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Anna Batalova/Panthermedia/Profimedia
 Anna Batalova/Panthermedia/Profimedia

Hrvatski startupi ove su godine postali mainstream gospodarska tema. Iako bi zbog korone svi rado zaboravili 2020. godinu, ona je za mlade, inovativne tehnološke tvrtke u Hrvatskoj bila najbolja dosad. Ove godine u hrvatske startupe uloženo je više od 300 milijuna dolara, dogodio se najveći startup exit, onaj Nanobita u vrijednosti gotovo milijardu kuna, a u Hrvatskoj je sada i prvi startup jednorog, Infobip, i trenutačno se računa da je broj aktivnih startup tvrtki premašio brojku 500, a samo u najvećem coworking prostoru u nas, zagrebačkom Ziceru, više ih je od sto. K tome, s trećim lokalnim VC fondom, koji je dobio prve dozvole za rad, lokalno se nudi više od 100 milijuna eura investicijskog kapitala.

NovacHR, gospodarska rubrika Jutarnjeg lista, stoga vam predstavlja prvi nezavisni popis domaćih mladih, inovativnih tehnoloških tvrtki koje vrijedi pratiti u sljedećoj godini: “NovacHR TOP10 hrvatskih startupa za praćenje u 2021.”. Riječ je o prvom popisu u nas koji su sastavili profesionalci koji surađuju s hrvatskim startupima na dnevnoj bazi, u njih investiraju i aktivno prate njihov razvoj. U žiriju su bili: investicijski menadžer SC Venturesa Vedran Blagus, principal u Fil Rouge Capitalu Stevica Kuharski, direktor Zicera Frane Šesnić i novinar i urednik u Jutarnjem listu Bernard Ivezić. Cilj nam je ovim izborom upozoriti na osnivače startupa i njihove timove koji su dokazali da donose rezultate, a ne samo one koji stvaraju najbolju promotivnu ili PR maglicu.

Svi startupi, naime, slijede marketinšku strategiju “Fake it till you make it” ili “muljaj dok ne uspiješ”, doslovno svi, jer to je globalni standard koji je postavila Silicijska dolina. Međutim, dio startupa i njihovih osnivača i timova, iako prisiljeni slijediti taj standard, ujedno isporučuje rezultate! Njih se najteže prepoznaje, a upravo su oni najzaslužniji za širenje pozitivnih vrijednosti u hrvatskom startup ekosustavu i njih želimo istaknuti.

NovacHR TOP10 hrvatskih startupa za praćenje u 2021., prema izboru žirija, su (abecednim redom): AdScanner, Agrivi, Amodo, Ascalia, Cognism, Infobip, OptimoRoute, Oradian, ReversingLabs i Rimac Automobili. Ovi startupi i njihovi osnivači nisu jedini koje bismo pohvalili u hrvatskom startup ekosustavu, ali najviše i najbrže podižu ljestvicu. Žiri je u užem krugu finalista imao čak 32 domaća startupa, među inima: Aircash, City Connect, CircuitMess, DaiBau, Dotmatrix, Lebesgue, Robotiq.ai, SofaScore, Spotise, Stype CS, Miret, Wasp i Zipato. Drugim riječima, potencijal na domaćoj sceni itekako je velik, posebno kad uzmemo u obzir da postoji i druga krajnost, oni koji samo rade i ništa ne govore, odnosno svima se drže ispod radara.

Poslovni pokazatelji deset startupa za praćenje u 2021. s NovacHR-ova popisa vrlo su zanimljivi. Ti su startupi samo u Hrvatskoj, dakle bez međunarodnih operacija, lani stvorili više od pola milijarde kuna prihoda i zaposlili 1435 ljudi. S obzirom na to da u prosjeku imaju rast prihoda veći od 100 posto godišnje i po broju zaposlenika rastu i po 30 i više posto, njihove su brojke za 2020. još veće.

Kad se uzme u obzir da svi oni izvoze i prodaju na međunarodnim tržištima, odnosno da većina prihod konsolidira na globalnoj razini, i da samo Infobip za 2020. računa prihod veći od milijardu dolara i oko 2500 zaposlenika, onda je ovo ujedno i popis tvrtki koje se već pomalo mogu uspoređivati s najvećim kompanijama u Hrvatskoj iz drugih industrija od energetike, telekomunikacija do turizma i poljoprivrede. I dok za Infobip, koji je jedan od deset startupa za koje smatramo da ih treba pratiti u 2021., već znamo da je jednorog, o čijoj se tržišnoj vrijednosti već sad nagađa da bi mogla biti čak blizu dvije milijarde dolara, na NovacHR popisu još su barem tri startupa s natprosječnim potencijalom da u sljedećem razdoblju postanu jednorozi: Oradian, ReversingLabs i Rimac Automobili.

Uvjereni smo pak da će startupi s ovog popisa u 2021. kvalitetno rasti, ne samo zato što imaju osnivače koji su se dokazali rezultatima, nego i zato što imaju dobre timove, fokusirani su, imaju jako financijsko zaleđe i djeluju u industrijama u koje se globalno i na europskom nivou najviše ulaže i od kojih se najviše očekuje od rješenja za industriju 4.0, budućnost prijevoza, rješenja koja pomažu tvrtkama da poslovno rastu tijekom pandemije i lockdowna pa sve do rješenja u poljoprivredi i računalnoj sigurnosti.

Rekordne brojke za hrvatski startup ekosustav nisu iznimka nego tržišni trend koji je izražen u cijeloj Europi. Najveći europski startup fond Atomico u novom istraživanju State of European Tech navodi da je, kako se zasad čini, 2020. bila najbolja za startupe u Europi uopće. U odnosu na prošlu godinu, investicije su porasle za više od 500 milijuna dolara, na ukupno 41 milijardu dolara. Atomico je 2017., kao prvi strani igrač, prvi put Hrvatsku stavio na svjetsku startup mapu, objavivši da je od 2012. do 2016. u mlade, inovativne, tehnološke tvrtke u nas uloženo 100 milijuna dolara. Za 2019. godinu sad navodi da su ta ulaganja u nas dosegnula 154 milijuna dolara. No, Atomico se našao i u jednom problemu. Trenutačno nema jednoznačnog odgovora što je to hrvatski startup.

Iako postoje različita tumačenja što bi trebao biti startup, a onda i hrvatski startup, u ovom smo popisu odlučili za početak pristupiti prema domaćoj startup zajednici što je moguće najraširenijih ruku. Hrvatskim startupom prozvali smo svaku brzorastuću tehnološku tvrtku koja ima barem jednog hrvatskog osnivača, koja se uključila u hrvatski startup ekosustav i koja aktivno komunicira s investicijskom zajednicom, bilo da je već primila ili planira primiti investiciju. Dakako, takav pristup daleko je od idealnog.

Međutim, treba biti svjestan da hrvatsko gospodarstvo ni nakon tri desetljeća od osamostaljenja države nije uspjelo izaći iz tranzicije pa stoga smatramo da bi stroga metodološka ograničenja za domaće startupe, koji ovdje uspijevaju unatoč svemu a ne zahvaljujući nekim za njih krojenim uvjetima kao što se to radi u Silicijskoj dolini, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Kini ili Singapuru, dakle, da bi takva ograničenja, barem zasad bila licemjerna.

Posebno prema tvrtkama i njihovim osnivačima koji promiču sve ono o čemu mnogi samo pričaju: proizvodnju vlastitih proizvoda, izvoz, izvrsnost u poslovanju i dobre radne uvjete za svoje zaposlenike. Zato na popisu ima i tvrtki koje nisu nastale tek prije tri ili pet godina, koje imaju zaposlenika i prihoda da ih se može svrstati u srednja poduzeća, čije su središnjice registrirane izvan Hrvatske itd.

Oni su u traženju načina kako uspjeti pronašli neke svoje, praktično izvedive poslovne i ine modele. Jesu li sva rješenja koja su pronašli idealna za hrvatsko gospodarstvo, nisu! Bilo bi bolje da svih deset hrvatskih startupa od kojih očekujemo najveća postignuća u 2021. ima sjedište u Hrvatskoj, kao što to ima tvrtka Rimac Automobili, i da pri tome primaju investicije upravo ovdje u Hrvatskoj, a ne da je Rimčev startup po tome iznimka. No, zato je ovaj izbor ujedno dobar povod za kvalitetnu raspravu o tome što želimo da bude hrvatski startup i što ćemo točno učiniti da bi se to postiglo.

Tko su vodeće hrvatske brzorastuće tehnološke tvrtke

AdScanner

osnivači: Marin Ćurković i Kristian Uwe Ćurković
prihod (2019.): 1,7 milijuna kuna
rast (2019./2018.): 164%
br. zaposlenih (2019.): 21
sjedište: Graz (Austrija)
Web: https://adscanner.tv/

Opis:
Iako braća Ćurković svoj startup, koji je razvio vodeće rješenje za data-drive mjerenje TV gledanosti i praćenje TV reklama, a koje je potpuno usklađeno s GDPR-om, vode iz Zagreba i u Hrvatskoj bilježe dobar rast, lani su na globalnoj razini rasli čak pet puta. Odnosno, njihov prihod za Hrvatsku od 1,7 milijun kuna tek ukazuje o koliko je potentnom startupu, sa sjedištem u Grazu, zapravo riječ. Primili su više od 2 milijuna dolara investicija. Njihovi su klijenti europski telekomi, brendovi, marketinške agencije i broadcasteri, a u vrijeme pandemije, kad su ljudi mahom kod kuće ispred TV ekrana, njihovo je rješenje još traženije i to se očekuje i u 2021.

Agrivi

osnivači: Matija Žulj
prihod (2019.): 11,7 milijuna kuna
rast (2019./2018.): 142%
br. zaposlenih (2019.): 24
sjedište: London (VB)
Web: https://www.agrivi.com/

Opis:
Matija Žulj, osim što je okupio vrhunski tim i razvio jedno od vodećih rješenja za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom u cloudu, i dalje raste neovisno o velikim proizvođačima prehrambenih proizvoda. Umjesto da su ga preuzeli, on nudi usluge Nestléu, Driscoll’su, Kimberly-Clarku i BNP Paribasu. EY ga preporučuje kao rješenje za održivu poljoprivredu. Startup, koji formalno ima sjedište u Londonu, a krenuo je iz Hrvatske, vrlo se uspješno širi Europom i globalno. Dosad je privukao gotovo 7 milijuna dolara investicija, od čega 4,8 milijuna dolara u 2020.

Amodo

osnivači: Vladimir Končar i Gorjan Agačević
prihod (2019.): 9,4 milijuna kuna
rast (2019./2018.): 4%
br. zaposlenih (2019.): 22
sjedište: Wilmington (SAD)
Web: https://www.amodo.eu/

Opis:
Osnivači, Vladimir Končar i Gorjan Agačević, upravljanje Amodom prepustili su menadžeru Marijanu Mumdžievu. Startup, koji je lani Financial Times proglasio jedinom od pet najboljih insurtecha na svijetu, u 2020. osvojio je licencu za data brokera za Mercedes. Prvi data economy posao u Hrvatskoj znači da se hrvatski startup ubacio u novi lanac vrijednosti koji njemački proizvođač vozila gradi prema servisima, naplati cestarina, multimediji, osiguravateljima itd. Usto, njegovi su klijenti AIG, Triglav, Porsche i drugi. Ove godine je povukao novih 3 milijuna eura investicije.

Ascalia

osnivači: Marin Bek i Dejan Strbad
prihod (2019.): 445.000 kuna
rast (2019./2018.): 1715%
br. zaposlenih (2019.): 2
sjedište: London (VB)
Web: https://ascalia.io/

Opis:
Marin Bek i Dejan Strbad zajedno imaju znanja iz big date i iskustvo vođenja startupa iz Silicijske doline te strast za poduzetništvom, jer su dosad osnovali brojne tvrtke. S Ascaliom su razvili rješenje za brzu digitalnu transformaciju tehnološki zastarjelih pogona uz pomoć umjetne inteligencije. Ove godine u Njemačkoj upravo je Ascalia pobijedila na Start.Up! Germany Roardshowu pokazavši kako tamošnje tvornice može uz male investicije uskladiti sa zahtjevima industrije 4.0, što je glavni smjer razvoja u tom segmentu na globalnoj razini. Trenutačno pregovaraju o svojoj prvoj velikoj rundi investicije.

Cognism

osnivači: Stjepan Buljat i James Isilay
prikupio investicija:
prihod (2019.): 700.400 kuna
rast (2019./2018.): -
br. zaposlenih (2019.): 8
sjedište: London (VB)
Web: https://www.cognism.com/

Opis:
Zadarski programer Stjepan Buljat i bivši financijaš UBS-a James Isilay prije četiri godine razvili su sustav koji tvrtkama omogućuju da korištenjem internetskih tehnologija poboljšaju prodaju i marketing, što se pokazalo kao hit u pandemiji. Danas im tvrtka vrijedi više od 503 milijuna kuna. Jedan su od najboljih hrvatski cloud kompanija s ARR ili godišnjim ponavljajućim prihodom od 10 milijuna dolara. U 2020. LinkedIn ih je proglasio jednom od TOP10 kompanija za rad u V. Britaniji. Imaju razvojni ured u Zadru te su ukupno primili 28,9 milijuna dolara investicija, od čega 12 milijuna u 2020.

Infobip

osnivači: Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić
prikupio investicija: 200 milijuna dolara
prihod (2019.): 267,4 milijuna kuna
rast (2019./2018.): 49%
br. zaposlenih (2019.): 738
sjedište: London (VB)
Web: https://www.infobip.com/

Opis:
Trojac Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić stvorio je prvog hrvatskog startup jednoroga, ali na popis je ušao zato što do 2023. želi izlistati svoje dionice na burzi u New Yorku, što znači da će u sljedećem razdoblju tvrtka rasti još brže. Da bi to ostvarili, kupili su ove godine konkurenta u SAD-u za 300 milijuna dolara. Očekuju da će 2020. zaključiti na globalnoj razini s više od milijardu dolara prihoda. Ukupno im tvrtka ima oko 2500 zaposlenika na svim kontinentima, a razvijaju i prodaju komunikacijske usluge i rješenja koja koriste Facebook, Viber i Uber.

OptimoRoute

osnivači: Marin Šarić, Frane Šarić i Goran Kukolj
prihod (2019.): 4,6 milijuna kuna
rast (2019./2018.): 354%
br. zaposlenih (2019.): 12
sjedište: Dover (SAD)
Web: https://optimoroute.com/

Opis:
Bivši istraživač sa švedskog KTH i bivši programer Googlea Marin Šarić u Zagrebu je s partnerima Franom Šarićem i Goranom Kukoljem smjestio razvojni tim za svoj startup OptimoRoute, u koji su ove godine 6,5 milijuna dolara investirali fondovi iz Silicijske doline. U timu je okupio bivše inženjere iz Googlea, Facebooka, IBM-a i Yelpa. Oni su razvili rješenje koje tvrtkama i drugim organizacijama omogućuje bolje planiranje ruta za prijevoz i dostavu, a razvojem internetske trgovine, biznis im je procvjetao dodatno. Klijenti su im mahom iz SAD-a, ali se šire i na druga tržišta, zbog čega se i očekuje njegov brzi rast u 2021.

Oradian

osnivači: Onyeka Adibeli, Andrew Mainhart, Antonio Šeparović i Julian Oehrlein
prihod (2019.): 13,4 milijuna kuna
rast (2019./2018.): 109%
br. zaposlenih (2019.): 33
sjedište: Gibraltar (VB)
Web: https://oradian.com/

Opis:
Jedan od prvih hrvatskih fintecha uopće, i startup s misijom da pomogne financijsku inkluziju u zemljama u razvoju, gdje bankarstvo nije dostupno svima. Time se Oradian pozicionirao kao jedan od glavnih dobavljača softvera za male i srednje banke u zemljama u razvoju, posebno u Africi. Njegovi klijenti, mikrofinancijske institucije u Africi i Aziji, imaju oko pet milijuna krajnjih korisnika, a on im nudi cloud platformu za vođenje poslovanja. Oradian se pokušava držati ispod radara, a u posljednje vrijeme posebno se brzo širi u Aziji. Očekuje se da će mu pomoći u rastu tijekom 2021.

ReversingLabs

osnivači: Tomislav Peričin i Mario Vuksan
prihod (2019.): 63,3 milijuna kuna
rast (2019./2018.): 30%
br. zaposlenih (2019.): 100
sjedište: Zürich (Švicarska)
Web: https://www.reversinglabs.com/

Opis:
Startup Tomislava Peričina i Maria Vuksana ima sjedište u Švicarskoj i najveći, i to razvojni odjel u Zagrebu. ReversingLabs lani je na Black Hat USA u Las Vegasu, konferenciji koja okuplja stručnjake za kibernetičku sigurnost, osvojio laskavu titulu Black Unicorn 2019. Ove godine je njegova sigurnosna platforma za korporacije proglašena najboljom na svijetu na Cybersecurity Breakthrough Awardsu, jer nudi povrat ulaganja od 397 posto i jer je potražnja za njom, zbog pandemije, vrlo velika. Među strateškim partnerima ReversingLabsa je In-Q-Tel, VC fond američke CIA-e.

Rimac Automobili

osnivači: Mate Rimac
prihod (2019.): 183,1 milijuna kuna
rast (2019./2018.): 152%
br. zaposlenih (2019.): 475
sjedište: Sv. Nedjelja
Web: https://www.rimac-automobili.com/

Opis:
Mate Rimac jedini je osnivač koji je svoj startup Rimac Automobile u cijelosti izgradio i nastavio graditi u Hrvatskoj. Ovdje mu je sjedište, tu prima investicije i ovdje ima većinu zaposlenih. No, u sljedećem razdoblju očekuje se da će se širiti i izvan Hrvatske. Osim što proizvodi sve komponente za električne automobile i predstavio je prototipe istih, u 2021. isporučit će svoj prvi električni serijski proizveden automobil, što će omogućiti dodatni rast. Primio je investicije Hyundai, Kie i Porschea te je na korak da mu tvrtka postane jednorog. Dosad je primio više od sto milijuna dolara investicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:29