‘OD IZVORA DO MORA‘

U 12 akcija Coca-Cole i Jutarnjeg volonteri iz prirode uklonili više od 15 tona otpada

Atletičari iz AK Dinamo - Zrinjevac, ali i drugi volonteri, sudjelovali su u ploggingu, kombinaciji trčanja i prikupljanja otpada
Djeca sudjeluju u akciji
 Zeljko Puhovski/Cropix

Maksimir, jedan od najljepših zagrebačkih parkova, u subotu ujutro bio je domaćin završne akcije čišćenja prirode od otpada, u sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora Coca-Cole i Jutarnjeg lista. Oko trećeg, četvrtog i petog maksimirskog jezera održao se "plogging" - kombinacija trčanja i skupljanja neprimjereno bačenog otpada, a prikupljeno je 2,5 kubika otpada.

Plogging je prvi put pokrenut u Švedskoj 2016. godine i brzo se proširio svijetom, pa se tako procjenjuje da oko dva milijuna ljudi, u više od stotinu zemalja diljem svijeta, svakodnevno "plogga". Svima njima ove su se subote pridružili članovi atletskog kluba Dinamo - Zrinjevac, ali i brojni drugi volonteri i građani koji su se pridružili akciji.

Dugoročni projekt

U sklopu projekta Od izvora do mora organizirane su akcije čišćenja hrvatskih obala rijeka, jezera i mora od otpada, kako bi se potaknulo na njegovo primjereno odlaganje i time očuvalo vodno bogatstva, a pokrenula ga je 2018. godine Coca-Cola u Hrvatskoj, kao dio svog dugoročnog programa Svijet bez otpada. Ove im se godine kao partner pridružio i Jutarnji list, a dvije su tvrtke u nešto manje od dva mjeseca organizirale uklanjanje više od 15 tona neprimjereno bačenog otpada iz prirode.

image
Koš za smeće
Zeljko Puhovski/Cropix

Ekološke akcije, koje su za ovu godinu završene upravo ovom u Maksimiru, organizirane su u Zagrebu, Velikoj Gorici, Splitu i na Prviću. Među volonterima koji su sudjelovali u ovoj akciji posebno su se isticali članice i članovi atletskog kluba Dinamo - Zrinjevac, kojih je bilo čak 120, a koji su s neskrivenim veseljem i entuzijazmom skupljali otpad, trčali i usput učili o zaštiti prirode i okoliša.

Trčanje više neće biti isto

- Bili smo oduševljeni kad su nas kontaktirali s prijedlogom da budemo volonteri u toj akciji. Tjedan dana imali smo i pripreme za ovaj dan. Iako smo vjerovali da nećemo imati puno posla jer je naš Maksimir čist, ispostavilo se da smo pronašli više smeća od onoga što smo očekivali - rekao je Zvonimir Ivašković, voditelj atletske škole u klubu Dinamo - Zrinjevac. On i drugi treneri, s članicama i članovima, podijelili su se u grupe te su pomno isplanirali rute, u kojima su namjeravali proći kroz cijeli Maksimir.

image
Zvonimir Ivašković iz AK Dinamo-Zrinjevac
Zeljko Puhovski/Cropix

- Situacija na terenu pokazala se takvom da sam ja sa svojom ekipom uspio prijeći tek petinu planirane rute. Već u tom dijelu do vrha smo popunili sve vrećice za smeće koje smo ponijeli. Imali bismo posla još sigurno barem tri sata - kaže Ivašković. S mladima su, govori, radili testiranja i pripreme za taj neuobičajeni trening.

- No danas smo ih ipak malo štedjeli, nismo trčali baš svih sat vremena. Ali imali smo i, primjerice, trening snage. Iskopavali smo boce iz blata, a naišli smo i na metalne šipke u zemlji, koje smo, doduše, prikupili mi, treneri, jer su bile preopasne za mlade. U svakom slučaju, plogging se pokazao kao iznimno učinkovit trening, koji uključuje i trčanje, i sprinteve, i vježbe snage, a uz sve to, još smo pridonijeli i većoj čistoći našeg Maksimira - kaže trener, dodajući da im je u klubu ovo bila prva akcija te vrste, ali kako se na tome nikako neće zadržati te da će svaki njihov trening u Maksimiru odsad imati i ekološku notu.

image
Utovarivanje smeća
Zeljko Puhovski/Cropix

- Mislim da je ovo pridonijelo tome da svi razvijemo svijest o tome koliko je važno čuvati prirodu oko sebe. Ako smo polovici od ovih 120 naših članova usadili tu akciju u sjećanje, mislim da smo napravili jako dobar posao - rekao je Ivašković, jedan od pet trenera u AK Dinamo - Zrinjevac, koji je jedan od atletskih klubova s najvećom i najbogatijom poviješću u Hrvatskoj te s iznimnim brojem državnih rekordera i olimpijaca.

Lokalne i ekološke udruge

- Naša atletska škola trenutačno broji oko 200 članova, a posebno smo usmjereni prema mladima, koji su nam fenomenalni, zbog čega se trudimo prirediti im izvrsne treninge. Atletiku opravdano nazivaju kraljicom sportova. Osim u vodenim sportovima, mladi ne mogu odabrati sport koji će više razviti njihove primarne oblike kretanja, zbog čega je ona i sjajna baza za bavljenje i drugim sportovima - rekao je trener. U svim dosadašnjim akcijama uklanjanja otpada iz prirode Coca-Cola i Jutarnji partnere su pronalazili u lokalnim i ekološkim udrugama. Tako su u dosadašnjih 11 akcija sudjelovali volonteri okupljeni oko udruga Odra, KUD Čiče, DVD Novo Čiče, Agro Educa, Ekološke udruge Prvić Šepurine, Odreda izviđača pomoraca Posejdon i Saveza izviđača Hrvatske.

Na otvorenju akcije čišćenja govorio je i Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost Coca-Cole HBC Adria.

- Prije svega, želim se obratiti vama okupljenima, pravim zaštitnicima prirode. Vi ste razlog zašto sve ovo radimo - započeo je, pa nastavio: - Zadovoljstvo nam je da nakon 11 akcija čišćenja cijeli program zatvaramo upravo u Zagrebu, u njegovom biseru Maksimiru. Svjesni izazova ambalažnog otpada u okolišu, 2018. godine pokrenuli smo projekt Od izvora do mora, kojim želimo skrenuti pozornost na važnost odgovornog upravljanja otpadom. Želim iskoristiti priliku i kako bih najavio nastavak projekta u idućoj godini. To je projekt kojem vidim dugu budućnost, posebno kad u njemu imamo ovako sjajne partnere - rekao je Jelić.

image
Tomislav Ćorić
Zeljko Puhovski/Cropix

U akciji čišćenja sudjelovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

- Moram priznati da do prije 24 sata nisam znao što je plogging, pa sam se tim više veselio ovoj akciji. Podržavat ću ju dok god se ona bude održavala. Drago mi je što je počela, i što ide u dobrome smjeru - rekao je ministar, koji se u Maksimiru pridružio akciji, te je sa svojim suradnicima Dunjom Mazzocco Drvar, ravnateljicom Uprave za klimatske aktivnosti, i Aljošom Duplićem, ravnateljem Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, navukao rukavice, uzeo vreću i prikupljao nemarno bačeni otpad.

Društvena odgovornost

Ana Hanžeković Krznarić, članica uprave Hanza Medije i predsjednica AK Dinamo - Zrinjevac, također je istaknula kako joj je iznimno drago vidjeti okupljene.

- Hanza Media društveno je odgovorna kompanija, no moj je najveći zadatak danas usmjeriti pozornost upravo na mlade iz kluba. Dužnost nam je djecu od malih nogu učiti da oko nas treba biti što manje smeća - rekla je.

image
Bruno Jelić, Goran Ogurlić, Nika Dolenc, Ana Hanžeković Krznarić i Tomislav Ćorić
Zeljko Puhovski/Cropix

Na to se nadovezao i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić: - Ekologija je jedna od naših opsesija, i Jutarnji list ponosni je partner takvih akcija. Ovom smo se prilikom udaljili od tipkovnica, riječi i papira, i na terenu se uključili u promjenu, koja je toliko potrebna. Kao medij koji potiče odgovornost, znanje i ekološku osviještenost, i dalje ćemo neumorno - kroz vrhunske tekstove, priče i reportaže - raditi na tome da naš okoliš i prekrasna priroda Hrvatske budu ljepši, čišći i slobodni od neprimjereno odbačenog otpada. Radi se o fenomenalnom projektu: fascinantno je da je u nešto više od mjesec dana organizirano 11 akcija čišćenja. Veselim se nastavku - zaključio je Ogurlić.

Maksimir bez otpada

Partner subotnje akcije bila je i Javna ustanova Maksimir, koja promiče zaštitu prirode u gradu Zagrebu, a Park Maksimir jedan je od zaštićenih dijelova prirode o kojem se ustanova brine. Među fokusima djelovanja JU Maksimir upravo je podizanje svijest o važnosti smanjenja otpada.

- Priroda u gradu pruža brojne dobrobiti svim njenim posjetiteljima, stanovnicima i gradu samome. Jedan od fokusa Javne ustanove Maksimir je podizanje svijesti o važnosti smanjenja nastanka otpada, jer je velika količina otpada koji stvaramo ogroman pritisak na prirodu. U parku Maksimir postoji oko 300 koševa za prikupljanje otpada, a godišnje ga se prikupi oko 500 kubnih metara - rekla je vršiteljica dužnosti ravnatelja JU Maksimir Nika Dolenc. Dodala je kako je jedna od najvećih želja njihove ustanove to da jednoga dana vide Maksimir bez koševa za prikupljanje otpada i, naravno, bez otpada.

image
Utovarivanje smeća
Zeljko Puhovski/Cropix

Ispričala je i nešto više o akciji koja se odvila paralelno s onom u sklopu projekta Od izvora do mora, a u kojoj su u subotu koševi na glavnoj aleji parka dobili svojevrsne poklopce.

- Na tim su poklopcima edukativne obavijesti koje potiču posjetitelje da ne odlažu otpad u parku Maksimir, ali i na promišljanje o njegovom stvaranju, prema konceptu života bez ili s malo otpada. Preuzmimo inicijativu te izravno utječimo na smanjenje količine otpada, i kreirajmo ugodniju svakodnevicu u svakom segmentu života zaštićenih područja prirode - pozvala je da se otpad ne donosi u Maksimir, ne stvara, ni ne ostavlja u njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:55