VELIKA ŠKRTICA

U 11 od ukupno 48 testiranih naranči, pesticidi su prešli s kore u pulpu

‘Detektirane tvari su ispod dopuštene razine te ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi‘
Ilustracija
 Aleksandr Potapov/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako je sezona jagoda, donosimo jedan tekst o narančama, objavljen ovaj tjedan, koji nije loše upamtiti za zimu. Naime, znanstvenici HZJZ-a i Zdravstvenog veleučilišta Zagreb na primjeru 48 naranči istraživali su u kojoj se mjeri pesticid s kore ovog voća širi na pulpu, a u tu svrhu testirali su uzorke domaćih, ali i stranih primjeraka voća.

Kako se pokazalo analizom, na kori voća uglavnom su zatečene četiri tvari - imazalil, klorpirifos, tiabendazol i bifentrin, pri čemu je transfer aktivnih tvari dokazan na 11 uzoraka te se kretao u rasponu od 20 do 30 posto.

Zanimljivo je, međutim, malo proučiti i neke detalje istraživanja.Oni su pokazali da na 20 od analiziranih 48 naranči nisu pronađene aktivne tvari, a od preostalih 28 transfer aktivnih tvari s kore na pulpu otkriven je u njih 11. Uglavnom je bila riječ o transferu imazalila i tiabendazola, a dokazalo se i da su najviše tretirane naranče iz Španjolske, što je i očekivano s obzirom na činjenicu da ih proizvođači tretiraju kako bi preživjele transport.

Istraživačice istovremeno ističu da na devet od ukupno 14 hrvatskih uzoraka nisu pronađeni tragovi analiziranih aktivnih spojeva. Također, u slučajevima u kojima se bilježi transfer tvari s kore na pulpu pozitivno je što su detektirane tvari ispod dopuštene razine te ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:06