ZAPELE HBOR-ove AUKCIJE

Tvrtke još čekaju prve krizne kredite jer se banke svađaju

Podaci o korisnicima kredita bit će tajni, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

ZAGREB - Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a u danas je u Šibeniku najavio da će imena krajnjih korisnika kredita iz fonda za oporavak biti tajna.

- Uputili smo očitovanje prema Hrvatskom udruženju banaka o tome može li će se s tim podacima ići u javnost. Odgovorili su da to neće biti moguće jer se moraju pridržavati propisa o tajnosti takvih podataka, kaže Kovačev.

Ionako kasno donesena Vladina mjera za pomoć gospodarstvu u provedbi je već zapela. Prošla su tri tjedna od prve aukcije Hrvatske banke za obnovu i razvoj za kreditiranja obrtnih sredstava iz takozvanog modela A, međutim realizacija prvih kredita još se čeka.

Upitan termin nove aukcije

Tako su pale u vodu i optimistične najave ministra financija Ivana Šukera da bi prvi krediti mogli biti odobreni već dvadesetak dana od održavanja prve aukcije. Zbog svega je upitan i termin za održavanje druge aukcije.

Glavni problem, doznajemo, nastao je oko dogovora Hrvatske banke za obnovu i razvoj i šest poslovnih banaka tko će imati prednost pri naplati u slučaju da korisnik kredita ne vraća novac.

Dakle, pitanje je tko je nositelj odnosa s klijentom, odnosno da li se HBOR i poslovna banka kao vjerovnici naplaćuju prema omjeru svojih udjela u vrijednosti kredita ili država ima prednost. Prema neslužbenim informacijama, država je tražila prednost pri naplati, što su bankari odbili.

Kako je Vladin cilj da se što prije pohvali odobrenim kreditima, jedan od modela dogovora, doznajemo, jest da hipoteke budu ravnopravne iako HBOR u kreditiranju sudjeluje sa 40, a banke sa 60 posto. Ukupni kreditni potencijal poduzetnicima je pola milijarde kuna. Prvi krediti trebali bi, u najboljem slučaju, biti realizirani za 10-ak dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:03