ODLUKA USTAVNOG SUDA

Tužba zbog uvjeta u zatvoru: Država dileru mora platiti 17.000 kuna jer mu se sudi 10 godina

Ustavni sud ocijenio je da Srđan Ivanković ni na koji način nije pridonio duljini trajanja postupka

Miroslav Šeparović

 Bruno Konjevic/cropix/

Država mora isplatiti osuđenom splitskom dileru Srđanu Ivankoviću 17.100 kn jer mu Općinski građanski sud u Zagrebu devet godina, pet mjeseci i jedan nije riješio sudski spor koji je Ivanković pokrenuo protiv države jer ga u zatvoru drže, kako je tvrdio - u nehumanim uvjetima.

Rok za isplatu

Suci Ustavnog suda jednoglasno su odlučili da isti sud koji to nije riješio skoro deset godina sada to mora učiniti u najkraćem mogućem roku, ali ne duljem od šest mjeseci, a Ivankoviću je određena naknada zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku koje je zajamčeno Ustavom u iznosu od 17.100 kuna. Taj iznos dobit će u roku od tri mjeseca nakon što podnese zahtjev Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ivanković, kojeg je zastupala odvjetnica Lidija Horvat, predložio je još 20. srpnja tužiteljstvu da mirno riješe spor vezano uz neodgovarajuće uvjete u kaznionicama.

Tužiteljstvo je to odbilo s obrazloženjem da za takvo što nema mogućnosti ističući prigovor zastare. Međutim, 17. prosinca 2012. Ivanković je podnio tužbu radi naknade uslijed nehumanih i ponižavajućih uvjeta tijekom izdržavanja zatvorske kazne u Splitu, Lepoglavi i Šibeniku, a država je uporno odbijala navode iz tužbe uvijek se pozivajući na zastaru. Međutim, krenulo se u postupak i zagrebački je sud 4. svibnja donio rješenje da će se od Ministarstva pravosuđa zatražiti Ivankovićev osobnik.

Obraćao se Ivanković i Europskom sudu za ljudska prava, tijekom postupka ispitivani su upravitelji kaznionica u kojima je služio kaznu i, kad su izvedeni svi dokazi, još 8. veljače 2019. bila je zakazana objava presude. Ali, tog datuma postupak nije završen, već je prekinut i odlučeno je da će se nastaviti kad se završi postupak pred Europskim sudom.

Dvije godine rješavali žalbu

Ivanković se, smatrajući da mu je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, obraćao i predsjedniku Općinskog građanskog suda, i on je 7. svibnja 2021. godine donio odluku da sudac koji rješava njegov predmet mora donijeti presudu u roku od osam mjeseci. I doista, to je ispoštivano i 8. srpnja prošle godine nepravomoćno je presuđeno da država mora platiti Ivankoviću 50.000 kuna sa zateznim kamatama od 20. srpnja 2012. godine te nadoknaditi 11.875 kuna parničnih troškova, također uvećano za kamate. Protiv takve presude država se žalila i uspjela i predmet je vraćen na ponovljeni postupak, a rasprava je bila određena za 11. travnja.

Međutim, 11. veljače ove godine Ivankoviću je dozlogrdilo zbog trajanja sudskog postupka i podnio je ustavnu tužbu koja mu je sada usvojena. Ustavni sud ocijenio je da Ivanković ni na koji način nije pridonio duljini trajanja postupka te primijetio da je drugostupanjski sud o žalbi protiv rješenja o prekidu postupka odlučio tek nakon dvije godine. A bila je riječ, kako se navodi, o jednostavnom sudskom predmetu, pa će sada država morati platiti zbog dugotrajnog sudovanja, a Općinski građanski sud ekspresno riješiti predmet koji se vuče već skoro punih deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:01