PREUZIMANJE TVRTKE SA ŽITNJAKA

TURCI ODUSTALI Čermak izbacuje Ježića i s bankama ulazi u DIOKI

Ivan Čermak, vlasnik Crodux plina namjerava preuzeti zagrebačke pogone Diokija. Dioki je zaprimio pismo namjere u kojem Crodux plin, tvrtka u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka izražava svoj interes za uspostavom suradnje s Diokijem na Žitnjaku , vezano za proizvodnju polistirena na toj lokaciji, ali i razvoj novih projekata na istoj proizvodnoj lokaciji. "Crodux Plin je upoznat je s tehnološkim i komercijalnim potencijalima proizvodnih pogona Društva, te postoji interes da se u kratkom roku, a odmah po završetku pregovora i potpisivanju ugovora o suradnji, pokrene proizvodnja kako je predviđeno planom operativnog restrukturiranja Društva", stoji u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Izravni Čermak

Interes za preuzimanje Diokija u telefonskom razgovoru potvrdio nam je i vlasnik Croduxa Ivan Čermak . "Naravno da nas zanima Dioki. Pokrenut ćemo proizvodnju polistirena usput, imamo za to stručnjake, pa čak i ljude koji su radili na pokretanju tog pogona, ali to nije naš krajnji cilj. Zanima nas energetika i posao s plinom koji već razvijamo. Ne želim u ovom trenu otvoreno govoriti o svojim planovima jer ih prvo moramo predstaviti vjerovnicima i sve mora proći u predstečajnoj nagodbi, a za to će trebati dva-tri mjeseca", rekao je Čermak.

Ugovor s Croduxom u kombinaciji s viješću da će Vlada donijeti uredbu koja će ubrzati postupke predstečajne nagodbe, signal su da bi cijela tvrtka Dina Petrokemija mogla ipak biti uspješna priča i, de fakto, tvrtka spašena s ruba propasti. Ovakav razvoj situacije predstavlja obrat i pozitivan signal za Dioki jer će se time steći uvjeti da se pokrene postupak predstečajne nagodbe s bankama i za tu tvrtku, možda već u ponedjeljak. Isto tako, pismom namjere sazrijeli su uvjeti da 310 zaposlenih iz zagrebačkih pogona konačno ode i ostvare prava na burzi rada. U Diokiju pak su ranije računali da bi na proizvodnji polistirena čak 100 radnika moglo zadržati posao, što je objektivno prevelik broj.

Ambiciozni planovi

Zanimljivo je da se cijeloj priči oko Diokija u zadnji tren pojavio Čermak. U trenutku kada je turski Caliskan odlućio da neće pokretati pogon na Žitnjaku. No, bez održanja tog pogona, Dioki bi vjerojatno završio u stečaju, a u tom slučaju i predstečajna nagodna za Dina Petrokemiju ne bi mogla biti uspješna jer je Dioki vjerovnik Dine. Čermakov interes za Dioki ne datira od jučer, a planovi su mu svojedobno bili vrlo ambiciozni, ali ne i nelogični. Krajem 2011. godine Čermak je imao potporu Zagrebačke banke da dođe na čelo Diokija koji je već bio pred bankrotom, no sa tim se nisu složili neki značajni vjerovnici. Sada bi ipak mogao dobiti ono što već duže vrijeme priželjkuje.

Generalni urbanistički plan Grada Zagreba za Diokijevu lokaciju predviđa samo dvije vrste objekata: energetske objekte i skladišta nafte, pa će Čermakov interes, vrlo vjerovatno, ići za tim. Istina, skladišta nafte na toj lokaciji već ima tvrtka Janaf, ali teško je povjerovati da i ta solucija Čermaku nije daleka. Crodux plin zanimaju potencijali Diokijeve lokacije jer tamo glavni magistralni plinovod ulazi u Zagreb, a to je najvažnija žila kucavica za plin u gradu. Još dok stanje u Diokiju nije bilo do te mjere dramatično Čermak je želio kupiti zemljište na kojem se nalazi ulaz magistralnog plinovoda, no ponuđeni iznos vlasniku Robertu Ježiću očito nije bio dovoljan. Sada su se, zbog poznatih okolnosti u kojima su se našli Ježić i njegovi biznisi, karte dobro posložile za Čermakov Crodux plin.

Na Diokijevom zemljištu Čermak je priželjkivao gradnju tzv. plinske kogeneracije: struju bi isporučivao u mrežu, no kamo sa otpadnom toplinom s obzirom da Diokijevi pogoni ne rade? I za to postoji rješenje: otpadna toplina mogla bi poslužiti za grijanje stambenih i poslovnih objekata. Cijena toplinske energije upravo je porasla, no i dalje je nekonkurentna, no proizvodnja iz kogeneracije čini cijeli posao znatno konkuretnijim, posebno ako je moguće dobiti jeftiniji plin iz Mađarske, na što Čermak vjerojatno i računa. "Gradnja plinske kogeneracije od 35 MW imala je smisla dok je Dioki radio jer bi trošio toplinsku energiju. Bez toga kogeneracija nema smisla", kaže sada Čermak. Na pitanje o većem objektu i isporuci toplinske energije u mrežu, zasad ne odgovara precizno.

Liferant za HEP

Za realizaciju te vrste projekata nužna je bliska suradnja s HEP-om, koju je Čermak u međuvremenu ostvario s predsjednikom Uprave HEP-a Zlatkom Koračevićem. Manje je poznato da je Crodux plin ove godine počeo dobavljati dosta značajne količine plina za HEP. HEP je do tada sve potrebne količine plina dobavljao od Prirodnog plina, a rastuća cijena predstavlja velik uteg na HEP-ovo poslovanje.

Čermak bi HEP za partnera u investiciji od pola milijarde eura

Upućeni drže da je sve izglednije da bi HEP mogao uskoro mogao ući u poslovni odnos s Crodux plinom i to na projektu gradnje najmodernije plinske termoelektrane snage 570 MW u Slavonskom Brodu s iskoristivošću većom od 60%. Ukupna vrijednost investicije iznosi 500-tinjak milijuna eura, a radi se o najjačem termoenergetskom proizvodnom objektu u zemlji. Čermak priželjkuje da HEP preuzme 25-posto udjela u tom projektu, što nam je umirovljeni general potvrdio. "Imamo jako dobru suradnju s HEP-om. Naravno da su oni pozvani da nam se pridruže u tom projektu. Imat ćemo četiri do pet ulagača u taj objekt, što privatnih, što fondova, a ni jedan ulagač neće imati više od 20-ak posto udjela", rekao nam je Čermak. Crodux plin računa da će 2013. ishoditi lokacijsku dozvolu i da će se početi s pripremnim radovima.

Interes HEP-a za nove objekte je evidentan jer tvrtki nedostaje konkurentnih proizvodnih objekata, zbog čega se premetnula u velikog uvoznika struje. U nekoliko javnih predstavljanja HEP-a elektrana u Brodu već je ucrtana kao objekt s odličnim potencijalom za regulaciju obnovljivih izvora energije. To je ujedno jedini privatni energetski objekt na koji HEP računa da će biti realiziran. HEP ima dosta poteškoća s realizacijom svojih projekata. Za projekt HE Ombla još nisu dovršene dodatne ekološke studije koje je tražio financijer Europska banka za obnovu i razvoj kako bi umirio javnost, a protivljenja su velika i kod TE Plomin C, koja će se ipak realizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 16:52