SVI SU POTPUNO SHRVANI

TUGA U GUNJI Potresna priča otragičnoj sudbini Pepe (13): 'Nema više mog sina, moje desne ruke'

Stroj je bio isključen, a dječak je nepomično ležao. Tetak ga je odmah iznio van i počeo zvati pomoć...
 Emica Elveđi i obiteljske fotografije

GUNJA - "Bio je nevjerojatno dijete. Zapravo se za njega teško može reći da je bio dijete s obzirom na to koliko je bio savjestan, vrijedan, pažljiv, odgovoran, sposoban... O njemu vam stvarno možemo reći samo najljepše osobine", ispričali su nam rođaci nesretno preminulog Stjepana Vučkovića iz Gunje. Dječaka koji je 19. srpnja trebao proslaviti svoj 14. rođendan, no tragična sudbina to je spriječila. Stjepan je u petak predvečer, oko 19 sati smrtno nastradao u svom domu u Gunji . U prostoriji u kojoj je radio stroj za isušivanje vlage, gdje je dječak došao isprazniti posudu.

- Bio je kod nas kada je rekao da mora otići do kuće vidjeti je li se posuda napunila da je isprazni. Ništa to nije bilo neobično za njega, jer je inače sve radio i bio uvijek među prvima kada je trebalo nešto uraditi. Kako se neko vrijeme nije vraćao pitala sam muža: „Što nema Pepe?“, jer svi smo ga zvali Pepo - ispričala nam je dječakova tetka Lucija Veh, sestra njegova oca Marka.

Na fotografiji: Ujak i susjed koji su pronašli unesrećenog Stjepana. Foto: Emica Elveđi / CROPIX

Njezin je muž Franjo, dječakov tetak, tada pošao prema vidjeti što je s njim i zatekao je beživotno Stjepanovo tijelo u prostoriji u kojoj je bio agregat. Stroj je bio isključen, a dječak je nepomično ležao. Tetak ga je odmah iznio van i počeo dozivati u pomoć. Susjedi su pozvali Hitnu pomoć koja je stigla za 10-ak minuta. I susjedi su ga do dolaska Hitne pokušali oživjeti, a borba je nastavljena u vozilu i vinkovačkoj bolnici gdje su ga pokušavali reanimirati. Djelatnici Hitne pronašli su mu puls na mjestu nesreće, no njegov organizam na žalost nije uspio dobiti ovu bitku. Otac Marko, umirovljeni branitelj, plače. Teško mu je pričati. Nema više njegove desne ruke.

Na fotografiji: Obiteljska kuća Vučković u kojoj se dogodila tragedija Foto: Emica Elveđi / CROPIX

- Bili smo ovdje svaki dan. Radili smo u našoj i susjednim kućama, čistili, raskrčivali, iznosili namještaj, isušivali kuću... On je bio neumoran. Imao je energije za njih desetero - priča nam otac, pokazujući u kuću, koja je potpuno očišćena od posljedica katastrofe koja je pogodila Gunju. Zahvaljujući i Stjepanu. Ne može vjerovati da njihovog Pepe više nema. U trenutku nesreće on je bio kod susjeda, a Stjepanova majka Ruža bila je u Vinkovcima, gdje su privremeno smješteni. Starija kćerka Mirna u tom je trenutku bila na povratku s maturalne ekskurzije iz Grčke. Javili su joj da je Stjepan nastradao i da je u bolnici. Bolnu istinu saznala je tek kada je došla kući. U dvorištu Marka i Ruže Vučković okupili su se rodbina i prijatelji, svi tuguju za mladim životom, četvrtom žrtvom poplave u Cvelferiji. Žrtvom zbog koje tuguje cijela Gunja.

Na fotografiji: Otac Marko. Foto: Emica Elveđi / CROPIX

- Njegov život bili su traktori, kombajni, motori. Gdje god se nešto radilo on je bio tamo. Ako je netko imao neki kvar on ga je znao riješiti i popraviti. Samo mu daj da nešto radi, od jutra do mraka. Bio je neumoran, a uz sve to stigao je svirati i tamburicu u našem KUD-u - pričaju nam ljudi o Pepi, dok njegov otac dodaje kako je uvijek oko sebe okupljao manju djecu

Na fotografiji: Majka i rodbina u obiteljskom dvorištu. Foto: Emica Elveđi / CROPIX

- Volio se s njima igrati, čuvati ih, okupljati oko sebe. Uvijek je oko njega bila strka i graja, kao da radi u vrtiću. Ma ne mogu vam ni reći sve o tome kakav je moj sin bio - plačući govori shrvani otac, dok njegova sestra Lucija, Stjepanova tetka priča kako je u petak poslijepodne rekao tetku Franji da mu pripremi kosilicu i da će u subotu pokositi njihov voćnjak, kojeg je skupa s dvorištem sam održavao, budući da oni žive u Austriji. Uzrok smrti bit će utvrđen obdukcijom. Zbog toga što je agregat bio isključen policija je ostavila otvorenom mogućnost da je došlo do strujnog udara, no vjerojatnije je da je dječak preminuo uslijed trovanja ugljičnim monoksidom. Stjepan Vučković Pepo (14) bit će pokopan u nedjelju u 13 sati na groblju na Šumanovcima. Ovdašnjem marijanskom svetištu.

Na fotografiji: Prostorija u kojoj je smrtno stradao Stjepan Vučković. Foto: Emica Elveđi / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 08:42