POKRENUTA LAVINA

Tsunami s Ustavnog suda: Ranjeni na istom području, isti dan, a potpis je - Rojsov

Ustavni sud usvojio je 190 tužbi veterana HVO-a protiv RH. Sve ‘potvrde o ranjavanju‘ sliče kao jaje jajetu

Ljubo Ćesić Rojs

 Marko Todorov/Cropix

Ustavni je sud od početka ove godine do danas usvojio čak 190 ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koji traže da im hrvatska država prizna status hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) i materijalna prava koja iz toga statusa proizlaze. Na rješenje čekaju još 84 ustavne tužbe veterana HVO-a. Navedene brojke potvrdili su nam na Ustavnom sudu.

To znači da svih 190 veterana HVO-a čije su ustavne tužbe dosad usvojene, a tim će putem vjerojatno krenuti i onih 84 koji još čekaju odluku Ustavnog suda, pred upravnim sudovima obnoviti postupak i da će im biti priznata prava koja im ranijim presudama nisu priznata. Upravni sudovi nakon usvajanja ustavnih tužbi veterana HVO-a nemaju manevarskog prostora odreći im prava na stjecanje statusa HRVI i materijalna prava koja taj status donosi.

Slučaj Lamešić

Kad smo prošli tjedan objavili da je u samo jednom danu, na jednoj sjednici sudskog vijeća Ustavnog suda održanoj 25. listopada, usvojeno čak 14 ustavnih tužbi veterana HVO-a, nismo ni slutili da je ukupan broj dosad usvojenih tužbi narastao na čak 190. Sve donesene odluke pozivaju se na prvu odluku te vrste koju je Ustavni sud donio u slučaju Lamešić i objavio početkom ove godine.

Tzv. Medvedov zakon

Prvu odluku kojom je usvojena ustavna tužba veterana HVO-a Ive Lamešića Ustavni je sud donio 20. prosinca 2022., a objavio je u siječnju ove godine. U njoj je većina ustavnih sudaca zauzela stajalište da je Lamešiću Visoki upravni sud koji mu je pravomoćnom presudom odbio priznati pravo na status HRVI-ja i pripadajuća prava prekršio pravo na pravično suđenje.

Prema Ustavnom sudu, Lamešić je imao legitimna očekivanja da će mu Hrvatska država priznati status HRVI i pripadajuća prava s obzirom na to da je Ministarstvo obrane 1998. donijelo rješenje kojim mu je priznalo taj status. Ustavni je sud podsjetio da je 2017. na snagu stupio Zakon o pravima hrvatskih branitelja (tzv. Medvedov zakon) kojim se bivšim pripadnicima HVO-a priznaju stečena prava. Zato su upravni sudovi, istaknuo je u slučaju Lamešić Ustavni sud, na veterane HVO-a dužni primijeniti Zakon o braniteljima iz 2017., a ne Rješenje Ministarstva branitelja iz 2013., doneseno u vrijeme kad je ministar branitelja bio SDP-ovac Fred Matić.

image

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović

Goran Mehkek/Cropix

Podsjetimo, Rješenjem iz 2013. Ministarstvo branitelja je sve odluke o dodjeli statusa HRVI-ja bivšim pripadnicima HVO-a donesene 1998. proglasilo nevažećima jer pripadnici HVO-a nisu ranjeni u obrani hrvatskog teritorija, a i odluke o dodjeli statusa HRVI-ja iz 90-ih temelje se na nevjerodostojnim potvrdama "o ranjavanju na južnom bojištu". Ustavni je sud u odluci u slučaju Lamešić zauzeo stav da država može pogriješiti, ali ne na štetu građanina o kojem odlučuje. Tu odluku Ustavni sud nije donio jednoglasno. Protiv nje je glasalo troje ustavnih sudaca - Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec koji su napisali i izdvojeno mišljenje.

Početkom godine, kad je Ustavni sud donio odluku u slučaju Lamešić, na Ustavnom je sudu na pravorijek čekalo nešto više od 270 ustavnih tužbi veterana HVO-a koji traže priznavanje statusa HRVI-ja i pripadajuća prava. Sredinom srpnja ove godine Ustavni je sud usvojio još tri ustavne tužbe veterana HVO-a.

Međutim, kad smo prošli tjedan neslužbeno doznali da je u samo jednom danu, na sjednici 25. listopada, drugo vijeće Ustavnog suda usvojilo čak 14 ustavnih tužbi veterana HVO-a, uputili smo Ustavnom sudu pitanje koliko su ukupno takvih tužbi do sada usvojili, a odgovor je glasio - 190!

Odlučivalo isto vijeće

Na Ustavnom sudu su nam potvrdili da je 188 odluka o usvajanju tužbi veterana HVO-a, dakle svih osim prve dvije o kojim je odlučivao puni saziv Ustavnog suda, donijelo jedno te isto sudsko vijeće kojim predsjeda Ingrid Antičević Marinović, a čine ga Snježana Bagić, Mario Jelušić, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović. Niti jednog od troje sudaca koji su glasali protiv u prvoj odluci u slučaju Lamešić nema u tome vijeću.

Prema dosadašnjem uvidu u tempo rješavanja ustavnih tužbi veterana HVO-a, čini se da će sve biti usvojene još ove jeseni.

Zahvaljujući odlukama Ustavnog suda, upravni će sudovi morati ponoviti postupke za svih 190 veterana HVO-a čije su ustavne tužbe usvojene. Kao i u slučaju onih čije će ustavne tužbe tek biti usvojene.

Tim će veteranima HVO-a upravni sudovi u ponovljenim postupcima, u izvršenju odluka Ustavnog suda, priznati status HRVI-ja i materijalna prava koja iz njega proizlaze, uključujući i retoraktivni obračun neisplaćenih davanja za minule godine. Nitko od naših sugovornika iz pravnih krugova u ovom trenutku ne želi spekulirati o kolikim bi se proračunskim izdacima moglo raditi.

Liječničke nalaze o vrsti i stupnju invalidnosti bivših pripadnika HVO-a napisale su još devedesetih liječničke komisije iz BiH. Aktualni Zakon o pravima hrvatskih branitelja ne predviđa mogućnost provjere i preispitivanja tih nalaza.

HVO-ovci status HRVI-ja dobili zahvaljujući i Rojsovim potvrdama

Status ratnih vojnih invalida bivšim su pripadnicima HVO-a dodijelile nadležne službe MORH-a u drugoj polovici devedesetih godina.

Tadašnji visoki dužnosnik MORH-a, general bojnik Ljubo Ćesić Rojs je 1996. pripadnicima HVO-a potpisao stotine potvrda "o ranjavanju na južnom bojištu". Potvrde su sličile jedna na drugu kao jaje jajetu - svi su ranjeni na uskom području, isti dan ili u razmaku od samo nekoliko dana.

Na temelju Rojsovih potvrda i liječničkih potvrda iz BiH u MORH-u su donesena rješenja o njihovu statusu ratnih vojnih invalida. Puno godina poslije Ljubo Ćesić Rojs je priznao da je to bila politička odluka tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška.

Većini pripadnika HVO-a ta rješenja nikada nisu službeno uručena već su ostala u arhivima MORH-a, ali su početkom 90-ih na nikad razjašnjen način "iscurila" i došla do pripadnika HVO-a, odnosno uskog kruga odvjetnika i postala uporište za tužbe protiv Hrvatske.

Stvar treba ogoliti do kraja - kazao nam je početkom ove godine, kad je donesena prva odluka Ustavnog suda u slučaju Lamešić, odvjetnik Anto Nobilo. - Cijeli problem je u tome što Hrvatska ne želi javno priznati i u svoje zakone ugraditi da sve ono što plaća vetranima HV-a želi plaćati i veteranima HVO-a.

Kako su HVO i njihove obitelji HDZ-ova biračka baza, u praksi im pokušavaju osigurati sličan status kao i hrvatskim veteranima, pa pribjegavaju takvim pravnim manevrima kao što su odluke Ustavnog suda - komentirao je tada Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:01