SKRIVENA OPASNOST

Trudnoće rizičnije jer će se rađati više trojki i četvorki

Višeplodne trudnoće su iznimno rizične i godinama se smatraju neuspjehom, upozoravaju naši vodeći stručnjaci
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatski zakon o medicinskoj oplodnji, koji je stupio na snagu 31. srpnja, kao jedan od najkonzervativnijih zakona na svijetu zabranjuje zamrzavanje zametaka i oplodnju više od tri jajne stanice. Izravna posljedica takvog zakona, upozoravaju stručnjaci koji se bave medicinski potpomognutom oplodnjom, osim znatno manje uspješnosti, bit će i porast višeplodnih trudnoća, odnosno blizanaca i trojki, a moguće i četvorki.

Svi se vraćaju u maternicu

- To je trenutno naš najveći i najrealniji strah jer su višeplodne trudnoće iznimno rizične i već godinama se u području medicinski potpomognute oplodnje smatraju neuspjehom. Takve su trudnoće opasne i za majku i za djecu, osobito ako se radi o više od dva djeteta. Naš cilj nije trudnoća pod svaku cijenu, pa i cijenu zdravlja djece ili majke, naš je cilj jedno zdravo dijete po trudnoći. Upravo to stimuliraju i drugi moderni europski zakoni - objašnjava jedan od naših najuspješnijih domaćih stručnjaka.

Naime, sadašnji hrvatski zakon kaže kako se prije postupka izvantjelesne oplodnje mogu oploditi najviše tri jajne stanice, a svi zameci koji se stvore moraju se vratiti u maternicu žene jer je zamrzavanje zametaka zabranjeno. Stoga se parovi prije samog postupka informiraju o tome i sami moraju odlučiti koliko će im jajnih stanica tim za MPO oploditi. Ako dozvole oplodnju sve tri jajne stanice i dogodi se da im se stvore tri kvalitetna zametka, moraju pristati i na vraćanje sva tri zametka u maternicu i riskirati trojke.

- To se upravo i događa, a posebno je opasno za mlađe žene kod kojih je, primjerice, problem u muškoj neplodnosti. Naime, prema statistikama, od 10 jajnih stanica, njih će se sedam oploditi, a tek 1,3 zametka bit će zrela za vraćanje u maternicu. Stoga se sad događa da sve žene traže da im se oplode sve tri jajne stanice, kako bi imale kakve-takve šanse da im se stvori barem jedan kvalitetan zametak. Međutim, kad se stvore sva tri, nemaju više izbora, moramo ih sve vratiti natrag - objašnjava stručnjak.

Bolno vađenje stanica

Tako se suočavaju istodobno s dva problema - s jedne strane im se događa da im se ne stvori nijedan zametak, zbog čega cijeli postupak zapravo propada, a s druge strane imaju preveliki broj zametaka koje moraju vratiti ženama.

Naime, prije samog postupka izvantjelesne oplodnje žene se podvrgavaju hormonskoj stimulaciji kako bi im sazrilo više od jedne jajne stanice po ovulaciji. Nakon toga, u izrazito bolnom procesu, ženama se vade sve jajne stanice. Prema starom zakonu i pravilnicima, sve bi se jajne stanice oplodile.

Nakon toga, ženama bi se vratio željeni broj zametaka - a ginekolozi posljednjih 15-ak godina ohrabruju žene da im se vrati samo jedan zametak - dok bi se ostali zameci zamrznuli. Ne uspije li postupak ili žena nakon nekoliko godina želi još jedno dijete, ne mora više prolaziti hormonsku stimulaciju ni vađenje jajnih stanica, već joj se vrati već gotov zametak.Prema novom zakonu, zameci se ne smiju zamrzavati, nego se mogu zamrznuti samo jajne stanice. Trik je u tome da je zamrzavanje jajnih stanica i dalje samo eksperimentalna metoda. Većina jajnih stanica ne preživi zamrzavanje te statistike govore o tek jedan posto šanse za trudnoću iz zamrznute jajne stanice.

Strah od rezultata

S druge strane, zamrznuti zameci - kao standardna i od struke preporučena metoda - preživljavaju u 80 posto slučajeva.

- Zato će ovaj zakon biti porazan i mi doista sa strahom čekamo prve rezultate - kaže ugledni ginekolog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:20