PITA I FILIPOVIĆA

Troskot o Barbariću: ‘Zašto su dva milijuna preusmjerena na račun stranačkog kolege?‘

Troskot tvrdi da je Odvjetnički ured Mikuljan angažiran ‘iako je općepoznato da se taj odvjetnički ured nikada nije bavio međunarodnim arbitražama, naročito toga tipa‘

 Zvonimir Troskot

 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot ima novo pitanje usmjereno na predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića kojim sugerira da je potpisao ugovore kojima je dva milijuna kuna iz HEP-a preusmjerio na račun odvjetničkog ureda stranačkog kolege Damira Mikuljana, aktualnog predsjednika NO Ine.

Od ministra gospodarstva Davora Filipovića traži objašnjenje za ugovor u arbitražnom postupku protiv Vlade BiH u predmetu termoelektrane Gacko, te za ugovor o pravnim poslovima vezanim za arbitražu HEP-a s Elektroprivredom Srbije.

Troskot tvrdi da je Odvjetnički ured Mikuljan angažiran "iako je općepoznato da se taj odvjetnički ured nikada nije bavio međunarodnim arbitražama, naročito toga tipa".

Pritom se poziva na zapisnik sjednice Uprave HEP-a iz svibnja 2018. godine na kojoj se raspravljalo o oba predmeta, ali se ni u jednome nije ni spomenulo Odvjetnički ured Mikuljan. U odnosu na spor s Vladom BiH oko TE Gacko ključan je sporazum sklopljen u socijalizmu iz kojeg proizlazi cijeli odnos, a za Upravu ga je analiziralo odvjetničko društvo Rojs, Peljhan, Prelesnik & partneri iz Ljubljane. Njih je HEP agnažirao za taj predmet još 2016. godine kada su propali pokušaji pregovora jer imaju iskustvo u sličnim predmetima.

O drugom slučaju koji se također bazira na ugovoru koji je još u socijalizmu sklopljen između Elektroprivrede Hrvatske i Združenog elektroprivrednog poduzeća Beograd angažiran je bio profesor Babić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, jedan odvjentički ured iz Zagreba, jedan iz Beograda i jedan iz Londona, ali ne i Mikuljan.

Ipak, HEP je već iduće godine na ime usluge savjetovanja za ove slučajeve platio i Mikuljanu, a Troskot ministra Filipovića pita zašto ako su na njima radili drugi. U Ministarstvu gospodarstva kažu da im pitanje nije stiglo, a kada ga dobiju zastupnik će u roku dobiti odgovor. Moguće je i da će Ministarstvo tražiti očitovanje HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:26