SLJEDEĆI POTEZ

Tri scenarija: Zatvor u Hrvatskoj, kazna u BiH ili novi Glavašev bijeg

Glavaš poručuje da nije kriv te da će sutra na presici ponuditi svoju verziju istine
 Vlado Kos/CROPIX

ZAGREB - Branimir Glavaš, pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, najavio je konferenciju za novinare koju će, tvrdi, u ponedjeljak održati ili u Mostaru ili u Sarajevu. Na njoj će, kako obećava, javnosti udijeliti novu dozu “istine” o dosad nepoznatim detaljima osječkih zločina koji nisu zanimali ni policiju, ni tužiteljstvo, niti sud.

Suci strepe od zahtjeva

Glavaš po tko zna koji put poručuje da nije kriv i najavljuje daljnju pravnu bitku. Kako se na pravomoćnu presudu Vrhovnog suda više ne može žaliti, Glavašu preostaje još samo jedna mogućnost - zahtjev za poništenjem presude pred Ustavnim sudom RH. Njegov odvjetnik Ante Madunić taj je posljednji korak već najavio, a isto su učinili i odvjetnici dvoje Glavaševih povjerljivih suradnika iz osječkih ratnih dana: Ivice Krnjaka te Gordane Getoš Magdić.

Od moguće odluke Ustavnog suda suci Vrhovnog i zagrebačkog Županijskog suda, pred kojim je suđenje provedeno, poprilično strepe. Međutim, ne strepe zato što je presuda Glavašu neutemeljena. Naprotiv. Oni koji su pratili taj sudski proces imali su prilike čuti brojna svjedočenja i izvođenje dokaza i teško se mogu oteti dojmu da je visina pravomoćno izrečenih kazni smiješno mala u usporedbi s jaucima pretučenih koji su od kolovoza do konca 1991. dopirali iz podruma i garaža osječkog Sekretarijata za narodnu obranu te podruma ispražnjenih osječkih kuća u kojima su privedene ispitivali pripadnici tajnog “killer voda”, a pogotovo u usporedbi sa smrtnim hropcima ustrijeljenih na obali Drave. Cinizam je da su Kontić i Dragić, koji su izudaranim i vezanim civilima ispaljivali posljednji hitac u tjeme i bacali ih u ledenu Dravu, dobili tek neznatno veću kaznu od one koju bi dobili da ih je policija na toj istoj obali zatekla s pripaljenim jointom i ponekim paketićem “trave” po džepovima.

Suci Vrhovnog i Županijskog suda u Zagrebu od odluke Ustavnog suda strepe iz drugog razloga. Ustavni je sud u zadnjih godinu dana napravio presedane - poništio dvije osuđujuće pravomoćne presude redovnih sudova. Te dvije odluke Ustavnog suda među sucima redovnih sudova shvaćene su kao “krčenje puta” za buduću odluku Ustavnog suda u slučaju Glavaš.

Presuda se mora provesti

U oba slučaja razlog Ustavnom sudu za poništenje pravomoćnih osuđujućih presuda bio je taj što su suci, koji su donijeli osuđujuću presudu, u ranijim fazama postupka odlučivali o pritvoru onih koje će u kasnijem postupku kao članovi raspravnog sudskog vijeća osuditi.

Kako su sve troje članova sudskog vijeće zagrebačkog Županijskog suda, Željko Horvatović, Rajka Tomerlin Almer i Sonja Brešković Balent, koji su sudili Glavašu i ostaloj petorki u ranijim fazama postupka odlučivali o njihovu pritvoru, Glavaševi odvjetnici traže od Ustavnog suda da to suđenje i njegove posljedice proglasi protuustavnim. Međutim, bez obzira na pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom, pravomoćna presuda Vrhovnog suda za osječke ratne zločine je izvršna, što znači da se mora provesti. Njezino izvršenje može se prekinuti samo u slučaju da je Ustavni sud poništi.

1. ZATVOR U HRVATSKOJ: Glavaš može odlučiti izdržavati dosuđenu kaznu u Hrvatskoj. U tom slučaju vratit će se u Hrvatsku i iz preko odvjetnika voditi bitku pred Ustavnim sudom.

2. IZDRŽAVA KAZNU U BiH: Temeljem međudržavnog Sporazuma BiH vlasti su dužne izvršiti pravomoćnu presudu . To znači da Glavaš ide u neki od BiH zatvora

3. BIJEG NA TAJNU LOKACIJU: Glavaš može i pobjeći. Život može nastaviti na tajnoj lokaciji pod tuđim imenom, ili steći državljanstvo neke od zemalja koje ne izručuju vlastite državljane.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:17