SEKSUALNO NASILJE MEĐU MLADIMA

Tri djevojčice zatvorile su dječaka u zahod i skinule ga. To nije šala

Međuvršnjačka komunikacija ima elemente seksualnog nasilja već u osnovnoj školi

ZAGREB - Nevladina udruga "Ženska soba - Centar za seksualna prava" organizirala je danas okrugli stol "Uvođenje prevencijskih programa protiv seksualnog nasilja u škole" gdje je naglašeno da su u više od 60 posto prijavljenih slučajeva žrtve seksualnog nasilja maloljetne osobe.

Cilj Udruge je upozoriti javnost na rasprostranjenost seksualnog nasilja nad mladima , a na okrugli stolu sudjelovale su i nadležne institucije koje su pozvane na uvođenje sustavne prevencije tog oblika nasilja nad mladima.

Koordinatorica Maja Mamula rekla je da je nevladina udruga "Ženska soba - Centar za seksualna prava" organizirala okrugli stol kako bi upozorila javnost na rasprostranjenost seksualnog nasilja nad mladima, budući da, prema istraživanju MUP-a, djeca i maloljetne osobe čine 62 posto žrtava. To su najviše djeca (32 posto) te maloljetnici od 14 do 18 godina (30 posto).

Na okruglom stolu sudjelovala je i Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, koja se složila s važnošću uvođenja školskog programa o zaštiti ljudskih prava, toleranciji i nenasilju.

" Društvo u cjelini mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Nedopustiva je praksa oslanjanja isključivo na nevladin sektor u prevenciji svih oblika nasilja ", rekla je Sobol.

Prof. dr. sc. Vesna Jureša, pročelnica Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite iz Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar istaknula je da međuvršnjačka komunikacija ima elemente seksualnog nasilja već u osnovnoj školi.

"Djecu treba educirati o tome kada koketiranje prelazi u nasilje, koja je to granica čiji prelazak ne smiju dopustiti", kazala je dr. Jureša.

"Imala sam slučaj da su tri djevojčice zatvorile dječaka u zahod, skinule ga i pregledavale. Takvo što često se proglašava šalom, a loša je poruka to djeci koja će se teško kasnije ispraviti", rekla je dr. Jureša.

Dr. Jureša navela je i tri slučaja u kojem su srednjoškolce nastavnici navodili na seksualne radnje. Djeci su u elektroničkoj pošti iskazivali seksualne želje, dok je jedan nastavnik neprimjereno dodirivao učenice. Svi su slučajevi kazneno procesuirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:17