ISTRAŽIVANJE

Trećina srednjoškolaca potvrdila da njihovi vršnjaci potajno snimaju druge u seksualnim aktivnostima i stavljaju to na web

Četrdeset posto učenika reklo je da ne bi prijavilo seksualno uznemiravanje zbog straha od "preburne" reakcije škole

Ilustrativna fotografija

 Sebastian Gollnow/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Svaki peti srednjoškolac u posljednjih je godinu dana ili pretrpio ili svjedočio seksualnom zlostavljanju na internetu. Pritom je 30 posto hrvatskih srednjoškolaca potvrdilo kako njihovi vršnjaci potajno fotografiraju druge osobe u situacijama kada su neprimjereno odjevene, gole ili tijekom seksualnih aktivnosti, nakon čega su te fotografije podijeljene na internetu.

Riječ je o dijelu nalaza istraživanja „DeShame“, prvog sustavnog međunarodnog istraživanja o rizičnim ponašanjima srednjoškolaca te izloženosti štetnim sadržajima i seksualnom uznemiravanju u online okruženju.

Hrvatska je četvrta država uključena u istraživanje nakon Velike Britanije, Danske i Mađarske, a rezultati za Hrvatsku prvi će se puta objaviti 8. veljače na obilježavanju Dana sigurnijeg interneta.

Istraživanje su od rujna do prosinca prošle godine na uzorku od 2016 učenika srednjih škola proveli Centar za nestalu i zlostavljanu djecu te Centar za sigurniji internet s partnerima.

Istraživače je posebno zabrinuo podatak da više od 40 posto učenika ne bi prijavilo takvo ponašanje zbog straha od "preburne" reakcije škole.

- Sexting je jedan od najrizičnijih problema na internetu jer je, primjerice, moguće da će eksplicitni materijali djeteta postati podloga za ucjene, ne bi li dijete napravilo još fotografija. Jedan od problema svakako je uklanjanje takvog sadržaja s interneta, što dodatno traumatizira žrtvu, s obzirom na to da bi se njezina eksplicitna fotografija mogla zadržati na internetu i desetak i više godina. Nužno je podići svijest o ovom problemu i raditi na ohrabrivanju učenika da prijavljuju informacije o zlostavljanju - kaže Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Voditeljica istraživanja Lucija Vejmelka sa studija socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu ističe kako je u Hrvatskoj evidentan manjak sustavnih, nacionalno reprezentativnih podataka iz područja online seksualnog uznemiravanja, zbog čega ovi rezultati predstavljaju temelj za kreiranje preventivnih sadržaja za srednjoškolce.

- "DeShame" istraživanje omogućilo je srednjoškolcima iz svih županija da iskažu svoje mišljenje o različitim aspektima zbivanja na internetu. S obzirom na to da aktivnosti učenika na internetu nerijetko ostaju skrivena od odraslih osoba, važno je da djeca imaju mogućnost izraziti svoja mišljenja - ističe voditeljica istraživanja.

U Centru za nestalu i zlostavljanu djecu napominju kako velik utjecaj na ponašanje djece i mladih imaju 'influenceri', a kako je mahom riječ o mladim ljudima, neophodno je educirati ih o načinu komunikacije i utjecaju koje imaju na svoje pratitelje.

S tim ciljem, Centar za sigurniji internet sa svojim partnerima pokreće projekt “Influencer akademija“, gdje će kroz stručne edukacije polaznici stjecati znanja o dječjim pravima i odgovornom korištenju medija, s posebnim naglaskom na utjecaj koji ostavljaju kod djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:10