ODLUKA HZJZ-a

Treća doza od danas i službeno u Hrvatskoj, evo kada ju možete primiti i kome se preporučuje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo završio je preporuke vezane za treću dozu
Ilustracija
 Tom Dubravec/ Cropix

Treća doza cjepiva protiv koronavirusa od danas će postati službena. Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo završio je preporuke vezane za treću dozu i to konkretno kao redovno cjepivo za imunokompromitirane i kao booster dozu za sve ostale građane starije od 18 godina.

Tu informaciju potvrdila nam je Iva Pem Novosel, koja kaže kako je preporuka za cijepljenje imunokompromitiranih liječnicima dana još prije nekoliko dana.

- Prvi su, dakle, teško bolesni, odnosno imunokompromitirane osobe za koje je dokazano da teže razvijaju antitijela, ali i da im brže opadaju - kaže Pem Novosel i pojašnjava da će se treća doza za tu skupinu može primati osam tjedna nakon druge doze.

Što se booster doze tiče, ona će se primati najranije šest mjeseci nakon druge doze.

- Ona se prvenstveno odnosi na starije od 65 godina, korisnike domova, zaposlenike socijalnih ustanova kao i medicinskog osoblja. Kod njih je, s obzirom na to da su bili prioritetna skupina kod prve doze, najveći protok vremena od druge doze - pojašnjava Pem Novosel.

Navodi da se booster doza preporučuje i svima starijim od 18 godina koji u kućanstvu imaju imunokompromitiranu osobu, ali ako su i sami kronični bolesnici.

Svi ostali zdravi punoljetni građani, također će moći zatražiti treću dozu, ali će odluku donijeti u suradnji s liječnikom.

Također, jedno od važnijih pitanja je i što s onima koji su primili dvije doze AstraZenece, a kao što znamo to je većina starijih i imunokompromitiranih koji su cijepljeni u veljači, ožujku i travnju. Naime, AstraZeneca od Europske agencije za lijekove još nije zatražila ocjenu za uvođenje treće doze, za razliku od Moderne i Pfizera.

- Prema preporukama, imunokompromitirane osobe koje su cijepljene AZ, moći će se kao trećom dozom cijepiti Modernom i Pfizerom, a ostali građani Pfizerom dok EMA i za tu skupinu ne odobri treću dozu Moderne - navodi Pem Novosel.

Inače, HZJZ tijekom dana objavit će detaljne upute vezane za uvođenje treće doze cjepiva protiv koronavirusa.

Iz HZJZ-a tako preporučuju docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 sljedećim kategorijama stanovništva:

*korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom

*radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja

* zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite svim osobama u dobi 65 i više godina

* svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama

* svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

* Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja kao i obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi 18 i više godina kod kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom.

Preporuke HZJZ-a za docjepljivanje trećom dozom cjepiva protiv covida-19

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u utorak preporuke za primjenu treće doze cjepiva protiv covida-19 u imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje trećom dozom osoba koje su završile primarno cijepljenje, što je od danas moguće u Hrvatskoj.

Davanje treće doze cjepiva preporučuju se određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba, kao dodatna dozu onima za koje je pretpostaviti da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor na cjepivo. O vremenu kada je treća doza potrebna odlučuje liječnik specijalista koji osobu liječi.

Za razliku od dodatne doze, docjepna booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja, kako bi se produžila duljina trajanja zaštite protiv virusa.

Stoga se docjepljivanje preporučuje korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, i kod drugih pružatelja usluge smještaja te zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima, zdravstvenim radnicima te svim osobama u dobi 65 i više godina,

Cijepljenje trećom dozom preporučuje se i svim osobama u dobi od 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama te svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike covida-19, navodi HZJZ.

Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja kao i obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi 18 i više godina u kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom.

Osobama koje su preboljele covid-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza, poručuju iz HZJZ-a.

Za docjepljivanje se preporučuje cjepivo Comirnaty (Pfizer) i to minimalno šest mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja, s obzirom da je Europska agencija za lijekove (EMA) dala odobrenje za primjenu docjepne doze samo za to cjepivo.

"Za osobe koje su se primarno cijepile drugim cjepivima, docjepljivanje cjepivom Comirnaty izlazi izvan odobrenih indikacija, tj. radi se o off-label primjeni koju smatramo opravdanom na temelju dostupnih medicinskih znanja. Očekuje se uskoro i ocjena primjene treće doze cjepiva Spikevax (Moderna) te ćemo u skladu s ocjenom revidirati ove preporuke", ističu u HZJZ-u

Za docjepljivanje i primjenu treće doze građani mogu koristiti sve dostupne kanale cijepljenja kao i za primarno cijepljenje: punktove za cijepljenje bez najave, izabranog liječnika obiteljske medicine ili pak cijepljenje na licu mjesta (domovi za starije osobe, zdravstvene ustanove za zdravstvene radnike itd).

U HZJZ-u napominju kako je prioritet cijepiti se s dvije doze (odnosno jednom u slučaju Janssenova cjepiva) za one osobe koje se još nisu cijepile. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 17:54