SLUČAJ PERKOVIĆ

TREBAO JE PRIČATI O INI PRIJE I NAKON ĐUREKOVIĆEVA BIJEGA Odgođeno svjedočenje Vanje Špiljka

Munchen, 210508.Vanja Spiljak ispitan je kao svjedok na Visokom Zemaljskom sudu u Munchenu u slucaju ubojstva Stjepana Djurekovica.Foto: Zeljko Petrusic
 Zeljko Petrusic

Vanja Špiljak nije se danas pojavio, kako je bilo predviđeno, na Visokom zemaljskom sudu u Muenchenu na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima za ubojstvo nekadašnjem direktora u Ini Stjepana Đurekovića.

Špiljak je obavijestio sud kako je angažirao pravnog savjetnika koji bi trebao biti uz njega tijekom svjedočenja. No, taj odvjetnik iz Muenchena imao je od ranije pregršt poslovnih obveza za današnji dan tako da nije bio u mogućnosti doći na ovo suđenje. Stoga je sud izišao u susret Vanji, službeno Vanjki, Špiljku te je odgodio njegovo svjedočenje. Novi termin odredit će se naknadno.

Špiljak je trebao svjedočiti o događanjima u Ini prije i nakon Đurekovićeva bijega 1982. godine.

Naime, prema optužbi, motiv Đurekovićeva ubojstva krije se upravo u tome da je Đureković bio potencijalno opasan svjedok protiv Špiljka i nekih drugih osoba koje su navodno bile umiješane u kriminalne radnje u Ini, a kojeje policija tada istraživala.

Prema toj tezi, Vanju Špiljka tada je odlučio zaštititi njegov otac, visokopozicionirani jugoslavenski funkcioner Mika Špiljak, po čijem je zahtjevu i naloženo ubojstvo Đurekovića. Vanja Špiljak već je svjedočio na suđenju Perkovićevu doušniku Krunoslavu Pratesu kada je poricao bilo kakvu povezanost bilo s kriminalom uIni, bilo s ubojstvom Đurekovića.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem Stjepana Meseka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 10:09