TEŠKE KAZNE

'TREBA UČINITI SVE DA SE SRUŠI TEZA O UDRUŽENOM ZLOČINAČKOM POTHVATU' Reakcije na presudu BiH Hrvatima

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Sabora Josip Leko kazao je kako treba poštivati Haški sud bez obzira sviđala nam presuda ili ne. Osim toga podsjeća kako se radi o prvostupanjskoj presudi.

- A iskustvo rada Haškog suda otvara mogućnost da možemo očekivati i drugačiju drugostupanjsku presudu, posebno zato jer sudsko vijeće nije bilo jedinstveno - kaže Leko. Međutim Hrvatska, upozorava, ima principijelan stav da sve zločine treba kazniti bez obzira s koje su strane učinjeni. Bez obzira na konačnu presudu Leko očekuje da to neće utjecati na odnose Hrvatske i BiH.

- Nadam se da Hrvatska i BiH imaju u vidu svoju budućnost i viziju budućnosti i to u Europskoj uniji i da će nastaviti s dobrosusjedskom politikom i suradnjom kako bi oba društva i obje zemlje imale prosperitet i napredak u svim političkim i ekonomskim ciljevima - naglašava.

Za čelnika SDSS-a Milorada Pupovca bilo je za očekivati da će Haški sud izreći ovakvu presudu čelnicima Herceg Bosne . Smatra kako ona neće ugroziti odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Hrvatska politika od 2000. godine na ovamo činila je sve kako bi naslijeđe odnosa između Hrvatske i BiH uklonila iz prtljage odnosa politike koju smo vodili devedesetih. Odnosi između Hrvatske i BiH danas su takvi da ih se miože pozdraviti i smatrati dobrim, rekao je pupovac

Presuda, podsjetio je, osim toga mora proći i žalbeni postupak. - Ali nema sumnje da će presuda pomoći u osvještavanju odnosa Hrvatske i BiH iz devedesetih, rekao je Pupovac koji procjenjuje kako će neke grupacije pokušati optužiti aktualnu Vladu za ovakvu presudu.

- To bi bilo u skladu sa nastojanjem nekih stranaka da u Hrvatskoj obnove politiku devedesetih, kaže Pupovac.

Bivša premijerka Jadranka Kosor očekuje da presuda bude povoljnija nakon drugostupanjskog postupka te stoga smatra da treba uložiti sav napor u žalbenom postupku.

- Da se i ova konotacija udruženog zločinačkog pothvata, ali i mnoge druge sruše na drugome stupnju - kaže Kosor koja smatra kako „jedna dobra, kvalitetna priprema s argumentima od kojih neki nisu iskorišteni“ može dovesti do toga da drugostupanjska presuda bude onakva kakvu očekujemo.

- Prije svega sporazum Tuđman-Izetbegović o vojnoj suradnji svakako jest jedan od argumenata koji bi trebalo dodatno više elaborirati. Dakle, radi se o prvostupanjskoj presudi, prostora još ima, nije sve gotovo, a kad bi ta kvalifikacija bila potvrđena i na drugom stupnju, onda bi to imalo posljedice – rekla je. Na pitanje je li Hrvatska dovoljno učinila za obranu šestorice odgovara kako je su se njihovi odvjetnički timovi mogli obraćati Vladi RH u traženju izvora dokumentacije.

- Dakle svega onoga što je bilo otvoreno i za tužiteljstvo - dodaje. Upozorava međutim kako treba voditi računa da se radi o optužnici za djela koja su počinjena u susjednoj državi.

- U svakom slučaju drastično i sramotno. Ali i Blaškić je bio osuđen, i Gotovina i Markač, a na kraju je pravda pobijedila. Uvjeren sam da će i ovaj put pravda pobijediti i da će naši pravnici u žalbenom roku to pobiti te da će i oni izići kao istinski heroji, kao što su izašli i naši uznici iz haaga koji. Budimo strpljivi, mudri i odmjerni i sigurno ćemo pobijediti – rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Matvejević: 'Suze su mi tekle dok sam slušao optužbe i nabrajanje zločina koji su počinjeni'

ANDRIJA HEBRANG, bivši HDZ-ov ministar zdravstva: - Ova presuda predstavlja političko manipuliranje s povješću. Zaboravlja se kako je Hrvatska napadana s teritorija BiH, i imali smo pravo na aktivnu obranu. Slavonski Brod i Dubrovnik su bombardirani iz susjedne države, i akcije naših snaga protiv npadača su bile apsolutno legitimne.

Što se tiče teza o pokušajima podjele, prva takva ideja službeno je plasirana iz Europske ekonomske zajednice, gdje se spominjala miroljubiva podjela, i sjećam se da mi je Tuđman kazao "ove budale žele dijeliti BiH".

MATE GRANIĆ, bivši ministar vanjskih poslova: - Sud je presudio kako se radilo o udruženom zločinačkom pothvatu u koji je bila uključena i Hrvatska, ali to, jednostavno, nije istina. Upravo je Hrvatska, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, pružila najveću pomoć Bosni i Hercegovini, i najzaslužnija je za opstanak susjedne države.

Razumije se da je bilo i zločina, ali hrvatske vlasti su se najenergičnije borile protiv takvih događaja.

PREDRAG MATVEJEVIĆ, pisac: - Ja sam živio u emigraciji u vrijeme kada su se događale sve te strahote. Ali povremeno sam navraćao u različite dijelove bivše domovine, tako da sam dva put bio u Sarajevu, dva puta u Mostaru nakon rušenja Stare ćuprije, a u Srebrenici sam gledao tisuće mezara žrtava tamošnjeg genocida. Zlodjela je bilo na svim stranama, a ovo je prvostupanjska presuda i zato ne želim prejudicirati konačnu sudsku odluku. No, suze su mi tekle dok sam slušao optužbe i nabrajanje zločina koji su počinjeni.

TONINO PICULA, zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu: - Nisam iznanađen presudom jer cijeli postupak traje već sedam godina, i iz Haaga su stizale najave koje su ukazivale da će sud donijeti oštru odluku. Međutim, držim kako u drugostupnjskom postupku postoji priličan prostor za ublažavanje ili čak poništenje onog dijela presude koji inkriminira Republiku Hrvatsku za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. To, međutim, nipošto ne podrazumijeva relativiziranje zločina počinjenih u tzv. Herceg-Bosni, zbog kojih je Haaški sud i donio ovako visoke kazne.

NIKICA GABRIĆ, čelnik Nacionalnog foruma: - Mislim da bi se ovdje mogla ponoviti situacija kakvu smo imali sa suđenjem generalu Anti Gotovini. Haag u prvostupanjskim presudama izriče drastične kazne kao svojevrsno upozorenje javnosti u BiH, Srbiji i Hrvatskoj na zločine koji su počinjeni, a potom sve ublažava u drugostupanjskim suđenjima. Ova presuda je poruka, no postoji mogućnost žalbe i pretpostavljam da će konačne kazne biti blaže.

VESNA TERŠELIČ, voditeljica Centra Documenta: - Prvostupanjska presuda je potvrdila kako su počinjeni teški zločini, i svima u Hrvatskoj poručuje da se s dužnom pažnjom odnosimo prema svemu što se dešavalo. Presuda govori i o politici koju su 1991-94. vodili Franjo Tuđman i Gojko Šušak, koji su u kontinuitetu govorili o potrebi prekrajanja Bosne i Hercegovine, a počinjeni zločini su posljedica takve politike. S druge strane, činjenica je i da je Hrvatski sabor čitavo to vrijeme potpuno podržavao teritorijalni suverenitet BiH.Ukratko, ova presuda pokazuje da se u Hrvatskoj moramo suočiti s politikom koju je vodila tadašnja vlast, a koja je bila pogrešna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:40