NOVA VREMENA

Treba li revidirati odluku o sufinanciranju priprema za maturu i prijemne djeci poginulih branitelja?

‘Kada je uveden javni poziv i potpisan Sporazum, to su ipak bila potpuno druga vremena‘, kaže Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

 Goran Sebelic/Cropix

Je li vrijeme za dokidanje prava danog ciljanim skupinama pod resorom Ministarstva hrvatskih branitelja, a kojima je omogućena financijska pomoć kakvu ne dobivaju ostali - upitali smo bivšu premijerku i ministricu branitelja Jadranku Kosor. Konkretno, riječ je o sufinanciranju pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili razredbenog ispita za upis na studijske programe za djecu smrtno stradalih i nestalih branitelja, djecu HRVI i dragovoljaca te hrvatske branitelje i ratne vojne invalide (osobno), o čemu je pisao Jutarnji list.

Ministarstvo branitelja i ove je godine raspisalo javni poziv za sufinanciranje privatnih tečajeva pripreme za maturu i prijemne, a na koji se mogu prijaviti navedene kategorije. Njima ministarstvo kroz fond od 90 tisuća kuna omogućava pokrivanje troškova privatnih tečajeva do najviše 2000 kuna, ukoliko zadovolje uvjete natječaja, a o čemu odlučuje posebno povjerenstvo. Pritom je za dio njih uvjet dobivanja povrata sredstava uplaćenih za privatne poduke vezan uz socijalni status. Broj korisnika je u padu, pa je, konkretno, na lanjski natječaj pristiglo ukupno 45 zahtjeva, od kojih je odobreno svega 19. Njima je država kroz proračun Ministarstva branitelja sufinancirala privatne tečajeve u iznosu od 32.620,40 kuna. Time su jedina skupina kandidata kojima država plaća – privatne poduke.

Javni poziv provodi se još od 2007. godine, prema Sporazumu o poticajnim mjerama za upis u ustanove visokog obrazovanja ciljanih kategorija osoba. Sporazum je potpisan nakon što je Ustavni sud ukinuo članak Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kojima su dobivali prednost pri upisu u obrazovne ustanove. S obzirom na to da je u to doba ministrica branitelja bila Jadranka Kosor, pitali smo je smatra li da je vrijeme za ukidanje ove mjere.

- Kada je uveden javni poziv i potpisan Sporazum, to su ipak bila potpuno druga vremena. Hrvatska je u međuvremenu postala članicom EU, što je podrazumijevalo da se puno toga u državi moralo urediti na drukčiji način. Mislim da se onda i taj segment treba uskladiti s praksom zemalja Europske unije čiji standardi zapravo ne poznaju razne vrste privilegija. U međuvremenu je dodatno mijenjan i Zakon o hrvatskim branitelja. Bila sam izrazito protiv toga jer su uvedeni preotvoreni rokovi za stjecanje statusa branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida. Mislim da je to bilo nepotrebno, komentira Jadranka Kosor.

Po njoj, vrijeme je da Hrvatska i u dijelu populacije djece branitelja revidira svoj stav prema potporama koje dobivaju od države.

- Te potpore ostale su u mnogim segmentima, no kada je riječ o mladima, doista treba raditi na tomu da se svima pruže jednake šanse. Mislim da je u ovome slučaju trebalo raditi u skladu s preporukama Ustavnoga suda koji je ukinuo posebne kvote za upis djece branitelja u obrazovne institucije. Iako sam tada smatrala da mladi koji ne pripadaju toj populaciji nisu oštećeni, Ustavni je sud pozvao na jednakost pristupa. Zato smatram da bi potezi oko javnog poziva za davanje potpora za pripremu mature i prijemnih trebali biti u skladu s odlukom Ustavnog suda, kaže bivša premijeraka i ministrica.

Paralelno, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odluku o ukidanju javnog poziva prepuštaju Ministarstvu branitelja. Evo što kažu:

„Ministarstvo hrvatskih branitelja u okviru svog djelokruga rada može sufinancirati aktivnosti i korisnike za koje smatra da je to potrebno te im za to nije potrebna suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Učenici završnih razreda za koje je državna matura obaveza i bez koje ne mogu završiti srednjoškolsko obrazovanje (učenici gimnazijskih programa) u okviru svog redovnog obrazovanja pripremaju se za ispite državne mature. Međutim, niti jednom učeniku nije zabranjeno dodatno se pripremati za ispite državne mature bilo da to radi u vlastitoj organizaciji, organizaciji neke ustanove ili drugog ponuditelja.

Ono što je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja napravio ove godine kao dodatnu pomoć učenicima pri polaganju ispita državne mature jest da je organizirao polaganje ispita probne mature kojima je pristupilo više od 25.000 učenika, nakon čega su zajedno sa svojim nastavnicima mogli dodatno ponoviti upravo ono gradivo koje nisu uspješno riješili na probnim ispitima.

Ukoliko Ministarstvo hrvatskih branitelja u okviru svog djelokruga rada odluči i idućih godina nastaviti davati financijsku potporu određenim kategorijama pristupnika državne mature mogu to napraviti dokle god budu smatrali da ta financijska potpora doprinosi cilju kojeg su postavili“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:20