SPORAZUM O PARTNERSTVU

Tramišak: Krajem godine pozivi za 9 milijardi eura koje je odobrila Europska komisija

Novi partnerski sporazum za Hrvatsku u srijedu je odobren od strane Europske komisije

Nataša Tramišak u Varaždinu
 

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u četvrtak je u Varaždinu izjavila da će Sporazum o partnerstvu koji je odobrila Europska komisija Hrvatskoj donijeti 9 milijardi eura te da će pozivi biti raspisani krajem ove ili početkom iduće godine.

Ministrica Tramišak u Županijskoj palači u Varaždinu održala je radni sastanak sa županom Anđelkom Stričakom i njegovim suradnicima upravo na dan kad su u Varaždinsku županiju stigle vijesti o odobrenju sufinanciranja nekoliko projekata vezanih uz područje digitalne transformacije i zelene tranzicije.

"Ti projekti, njih šest vrijednih oko 9,2 milijuna kuna, u fazi su pripreme projektno-tehničke dokumentacije, kako bi se i realizacija kasnije mogla sufinancirati iz sredstava fondova Europske unije", kazala je Tramišak.

Istaknula je zadovoljstvo što je napravljen novi korak prema realizaciji strateško važnih projekata za područje cijelog sjevera Hrvatske. Naglasila je da su prvi projekti koji su odobreni upravo ovi Varaždinske županije te dodala da cijeli postupak evaluacije s ovog poziva za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za zelenu digitalnu tranziciju još uvijek traje, kao i da je na raspolaganju bilo 160 milijuna kuna.

Ministrica je naglasila i zadovoljstvo novim partnerskim sporazumom za Hrvatsku, koji je u srijedu odobren od strane Europske komisije.

"Sada očekujemo novih 9 milijardi eura za koje već pred kraj ove, odnosno početkom sljedeće godine počinjemo raspisivati pozive i koristiti u ovom razdoblju do kraja 2029. godine", naglasila je Tramišak.

Župan Stričak kazao je da odobrenih 9,2 milijuna kuna za šest projekata Varaždinske županije nije kraj. „Još čekamo obavijesti oko prijava projekata od naših ustanova, odnosno obje bolnice, Zavoda za javno zdravstvo i Javne ustanove priroda Varaždinske županije. Radi se o projektima koji su zaista bitni za sve naše građane”, rekao je Stričak.

Nakon radnog sastanka, ministrica je u pratnji župana i njegovih suradnika krenula u obilazak Špancirfesta, a kod Gradske vijećnice dočekali su je zamjenik gradonačelnik Miroslav Marković i direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:01