SVE NA JEDNOM MJESTU

Totalni vodič kroz proceduru koja zanima sve roditelje i učenike: Kako će zapravo funkcionirati samotestiranje

Ministarstvo znanosti i obrazovanja s HZJZ-om razradilo je model ukidanja samoizolacije u osnovnim i srednjim školama

Brzi antigenski test

 Damir Krajac/Cropix

Od ponedjeljka počinje samotestiranje učenika na covid-19, kako bi se smanjio broj samoizolacija u osnovnim i srednjim školama, odnosno da se i dalje može u većini održavati nastava u školama. Drugim riječima, oni učenici koji su bliski kontakti zaraženih ne moraju više u karantenu ako se jedanput tjedno testiraju brzim antigenskim testovima, koji su im u petak podijeljeni u školama. Ministarstvo znanosti i obrazovanja s HZJZ-om razradilo je model ukidanja samoizolacije u osnovnim i srednjim školama, kako bi učenici i roditelji znali tko mora a tko ne mora u samoizolaciju, bez obzira radi li se o kontaktu u školi ili kod kuće.

Koliko će se često obavljati samotestiranje?

- Testiranje se obavlja jedanput tjedno brzim antigenskim testovima (BAT), koje su učenici dobili u školama. Preporuka je da se testiranje obavlja ponedjeljkom prije škole, ili u nedjelju navečer prije spavanja, te da razmak u danima od testiranja do testiranja, bude podjednak.

Koji učenici ne moraju u samoizolaciju?

- Obveza samoizolacije u potpunosti se ukida za učenike koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, neovisno o cijepnom statusu i preboljenju.

- Učenici su oslobođeni samoizolacije na temelju preboljenja i/ili cijepljenja, neovisno sudjeluju li u redovitom samotestiranju.

- Učenici koji odbijaju samotestiranje, a nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronu, u slučaju kontakta sa zaraženom osobom, moraju u karantenu na sedam dana.

Što trebaju činiti učenici izuzeti od karantene, koji su bili bliski kontakt sa zaraženima, uključujući i one u obitelji?

- Trebaju se samotestirati odmah nakon posljednjeg kontakta sa zaraženim i 5 do 7 dana od kontakta.

- Trebaju se pridržavati epidemioloških mjera i nositi maske primjereno dobi, kako je to predviđeno već ranijim uputama za škole i predškolske ustanove.

Postupanje u slučaju kućnog kontakta sa zaraženom osobom!

- Učenici koji sudjeluju u redovitom samotestiranju, a nisu oslobođeni samoizolacije na temelju preboljenja i/ili cijepljenja, kada dijele kućanstvo s pozitivnom osobom (obiteljski kontakt) trebaju se učestalije samotestirati u vlastitom aranžmanu, i to svaka dva dana tijekom 7 dana od kontakta s pozitivnim ukućanom (u slučaju da se ne mogu fizički odvojiti od pozitivnog ukućana, samotestiraju se svaka dva dana tijekom izolacije pozitivnog ukućana i još 7 dana nakon isteka izolacije). Ako su testovi negativni, učenik ne ide u karantenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:37