ANALIZA KLJUČNIH POLITIČKIH OPCIJA

TOTALNI RASPAD VLASTI Stranke prvo moraju sjesti i redefinirati savez. Ako ne ide - izbori

 Goran Mehkek/CROPIX

Bez političke stabilnosti nema ni reformi, ni ekonomskog rasta - ističe nekadašnji premijer Nikica Valentić odgovarajući na pitanje o mogućem načinu rješavanja sada silno zaoštrene političke situacije, koja je pokrenuta aferom KaraMOL i zahtjevom Mosta da Tomislav Karamarko odstupi iz Vlade. Po njegovu mišljenju, izbori su zadnje rješenje. Ako nema boljeg! Ali prije toga - zagovara Valentić - trebalo bi učiniti sve da se bez novih izbora stvori takav odnos snaga koji će garantirati političku stabilnost i provođenje reformi. To konkretno znači da bi stranke koje čine parlamentarnu većinu ponovno trebale sjesti za stol i dogovoriti resetiranje, odnosno redefiniranje svojih odnosa, ako treba i potpisivanje dodatnih sporazuma o suradnji.

Nemoguća misija

Posve suprotno, vrlo iskusni i opet jako utjecajni političar visoke razine, koji je zbog prirode svog posla zamolio da ne bude imenovan, tvrdi da su “novi izbori, odmah najesen, najizglednije, ali kad je o demokratskom razvoju zemlje riječ, i najpoštenije rješenje”. Trajno krpanje vladajuće koalicije čini se nemogućom misijom. Karamarko na povlačenje uz Vlade ne pristaje. Most od svog zahtjeva ne može odustati jer bi u tom slučaju ubio sam sebe. Ključeve odluke o Karamarkovoj sudbini drže Most i HNS.

Stabilna konstelacija

- Ostane li Most homogen u svom stavu da on mora otići i ostane li HNS jedinstven u stavu da neće dići ruke u njegovu korist, onda je izglasavanje nepovjerenja gotova stvar - objašnjava naš sugovornik. Čak i ako bi Karamarko dobio većinu, a tu će odlučivati jedan ili dva glasa razlike, Most bi, kako je najavljeno, napustio Oreškovićev kabinet, što opet značilo da Vlada pada.

- Vrlo je teško očekivati da bi se u postojećim uvjetima mogla osigurati neka stabilna konstelacija - zaključuje.

Ni profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu ne vjeruje da bi se mogao postići neki novi sporazum između HDZ-a i Mosta. Ne slaže se ni s procjenama da je Most svojim zahtjevima ojačao šefa HDZ-a. - Jedino što je Most pojačao mogućnost jest da dođe do prijevremenih izbora. To je jedino realno što u nastaloj situaciji možemo očekivati - smatra Rimac.

ŠTO ĆE NAPRAVITI KARAMARKO?

U spletu neizvjesnosti prvo je pitanje kakav će potez povući Tomislav Karamarko. Hoće li se ipak na koncu povući, kako to od njega traži Most, pa u Vladu kao svoju zamjenu, na mjesto potpredsjednika, poslati nekog drugog HDZ-ova izabranika, ili će čekati izglasavanje nepovjerenja u Saboru, kada će morati sam sebe braniti (posve neobično, Vladin stav kojim se odbija zahtjev opozicije neće braniti premijer, kako je to u sličnim prilikama dosad bilo uobičajeno, nego Karamarko!?) i koja po njega, sve je izglednije, neće završiti dobro?

- Tomislav Karamarko nalazi se u gotovo bezizlaznoj situaciji. Postao je teret ne samo državi, nego i vlastitoj stranci. Teško je vidjeti neki potez koji bi ga politički mogao održati na životu - tvrdi Rimac i objašnjava da bi se njegovim odstupanjem, uz imenovanje novog potpredsjednika iz redova vjernog mu HDZ-ova jata, tehnički izvediv manevar, možda sačuvala Vlada, ali bi Karamarko sam sebe politički likvidirao.

Valentić ne misli tako. Ističući da nikome nije advokat, pa ni šefu HDZ-a, on podsjeća da je Karamarko upravo na stranačkim izborima dobio potporu svoje izborne baze i “došao u poziciju da mu se nikakvim ucjenama ne mogu nametati rješenja”. Nije li teško ranjen aferama koje su mu otvorene? Može li preživjeti glasanje u Saboru? - Politička se odgovornost - kaže Valentić - utvrđuje na izborima, a za sve ostalo vrijedi presumpcija nevinosti. Svatko je nevin dok mu se pravomoćnom odlukom suda ili neke druge nadležne institucije ne dokaže krivnja.

Karamarkova se pozicija u stranci zasad neće mijenjati, smatra insajder iz vrha vlasti. S približavanjem izbora HDZ će se dodatno homogenizirati, tako da nema šanse, uvjeren je, da stranku u izbore vodi netko drugi, kako se to po medijima nagađa. Ali nakon izbora, koje po svemu sudeći HDZ ne može dobiti, u stranci će neminovno doći do velikih potresa. To Karamarko neće preživjeti, siguran je naš sugovornik.

ŠTO ĆE NAPRAVITI OREŠKOVIĆ?

Drugo je ključno pitanje što će napraviti premijer Tihomir Orešković? Kakvim mogućnostima on raspolaže? Treba li ideju da bi se zajedničkom kavom i pomirenjem Petrova i Karamarka mogao riješiti problem smatrati ozbiljnom ili infantilnom?

- Pravo je i obaveza premijera da svoju Vladu brani, rekao bih, do zadnje kapi krvi - rezolutan je Valentić. - Kao mandatar Orešković mora učiniti sve što je moguće da bi u Saboru osigurao stabilnu podršku svojoj Vladi, koja nije samo HDZ-ova, nego je Vlada široke koalicije.

- Premijer Orešković ništa ne može napraviti - tvrdi profesor Rimac, objašnjavajući da su izjave o kavi s Karamarkom i Petrovom redikulozne i lišene svakog smisla. - Orešković je figura koja nema politički značaj i može samo zabavljati narod pričama koje često ne korespondiraju s realnošću. On ne upravlja svojom pozicijom. Potpuno ovisi o Karamarku i HDZ-u. Ništa ne može napraviti na svoju ruku. U traženju raspleta bit će potpuno irelevantan.

ŠTO ĆE PODUZETI HDZ?

Još je prilično nejasno i što će na koncu napraviti HDZ. Trenutno je stranka zbila redove iza svog šefa. Ali kakve su konzekvence tog stava? Vole li u HDZ-u više Karamarka ili vlast? Hoće li se s Mostom pokušati dogovoriti ili će svim sredstvima ratovati, kako to predlaže Vladimir Šeks, koji se posve neočekivano prometnuo u prvog generala Karamarkove obrane? Hoće li se, ako vide da gube bitku i ne mogu sakupiti dovoljno ruku u Saboru, HDZ sam povući iz Vlade i tako isprovocirati izbore?

Ivan Rimac smatra da će HDZ teško mijenjati smjer određen na stranačkom saboru. - HDZ-ova strategija da će se inzistirati na monolitnosti i stati uz šefa stranke u ovom se trenutku bez drastičnih lomova ne može lako napustiti. Njeno bi mijenjanje predstavljalo svojevrstan stranački puč - objašnjava.

Ne čini mu se izglednim ni da bi u ovom trenutku, kad prijevremeni izbori postaju sve izglednija opcija, moglo doći do preslagivanja u stranci. U predizbornom vremenu svi sukobi idu pod tepih. Odgađaju se za vrijeme nakon izbora. - HDZ se našao u pat-poziciji. Dođe li do izbora, vjerojatno će izgubiti. Nije sigurno da će ih SDP dobiti, ali je sigurno da će HDZ iz sljedećih izbora izaći još slabiji.

Računa li HDZ na mogućnost da će, sruše li Vladu, od predsjednice države dobiti novi mandat? Takav se scenarij ne čini vjerojatnim. Niti HDZ bez Mosta može sastaviti većinu, niti bi Pantovčak bio sklon takvoj opciji. Mnogo je vjerojatnije da bi predsjednica s raspisivanjem izbora formirala svoju tehničku, nestranačku Vladu.

Premda se mnogi već klade na SDP-ovu pobjedu i povratak na vlast, veliku bi, možda i odlučujuću ulogu na izborima, prognozira naš sugovornik vrlo upućen u pozadinska preslagivanja na političkoj sceni, ponovno mogle igrati treće opcije. Koje? Živi zid, Most, možda HNS, HSLS, HSS, koji vjerojatno neće htjeti biti vezani ni uz jedan veliki blok, specijalno ne uz HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:59