NEVJEROJATNO

Totalni kaos na relaciji Atena - Zagreb! Grci: ‘Opstruirate istragu!‘; MUP: ‘47 ih je čisto...‘

MUP i Ministarstvo pravosuđa demantiraju tvrdnje iz Grčke

Dinamovi huligani u Ateni 

 /Twitter

Tvrdnje grčkih medija da hrvatske vlasti opstruiraju istragu o sukobu navijača Dinama i AEK jer im ne im ne dostavljaju informacije o kaznenim i prekršajnim evidencijama opovrgavaju i iz Ministarstva unutarnjih poslova i iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Naime, kao što je već objavljeno, još 4. kolovoza hrvatska policija dostavila je grčkim kolegama popis s imenima rizičnih navijača za koje je imala saznanja da će krenuti put Atene. Naime, kad su napustili teritorij, policija je, na temelju profiliranja rizičnih navijača, Grcima, ali i državama za koje se pretpostavljalo da bi kroz njih mogli putovati do Grčke dostavila popis osoba i vozila koji sadrži samo najosnovnije podatke, bez podataka o eventualnim prekršajnim i kaznenim evidencijama.

Procedura razmjene

Post festum, policija je nakon događaja u Ateni, na temelju operativnih saznanja i obavijesti, s navijačima za koje je od grčke policije dobila informacije da su bili u Grčkoj nakon njihova povratka obavila razgovore o tamošnjim događajima. Osim toga, svi su fotografirani i podvrgnuti liječničkom pregledu kako bi se ustanovilo imaju li kakve ozljede, a eventualno i radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja ako im grčki policajci dostave neka saznanja. A nisu ih dostavili, kaže za Jutarnji list izvor iz MUP-a.

Također, kako smo doznali, ni Ministarstvu pravosuđa i uprave nisu predani zahtjevi grčkog ministarstva pravosuđa za dostavu podataka o kaznenim evidencijama uhićenih hrvatskih državljana. I Hrvatska i Grčka članice su ECRIS-a, sustava 25 zemalja putem kojeg se razmjenjuju ti podaci, i da su zatraženi službenim putem, preko Ministarstva pravosuđa, ti bi podaci bili dostavljeni. Ali, takav zahtjev još nije stigao, kažu nam u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ministarstvo pravosuđa i uprave nije zaprimilo ni jedan zahtjev od policije ili ministarstva pravosuđa ili kojeg drugog državnog tijela Grčke za dostavljanje podataka iz kaznene evidencije za hrvatske državljane uhićene u Grčkoj. Takvi zahtjevi nisu zaprimljeni ni u sustavu ECRIS (European criminal records information sistem) ni putem međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima, stoga je nejasno kojim su kanalima navodno zatražene navedene informacije.

Ministarstvo je zaprimilo 47 osobnih zahtjeva uhićenih hrvatskih državljana podnesenih putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ateni ili putem njihovih obitelji, te je pravodobno obradilo navedene zahtjeve i izdalo sva uvjerenja iz kaznene evidencije u roku od 24 sata.

U sustavu ECRIS rok za dostavu podataka je deset radnih dana od zaprimanja zahtjeva u svrhu kaznenog progona (20 radnih dana u administrativne svrhe), a zahtjevi se u pravilu ne odbijaju jer u sustavu djeluju samo ovlaštena tijela, središnja tijela neke države članice EU za razmjenu podataka iz kaznenih evidencija.

Ako je zahtjev podnesen putem međunarodne pravne pomoći, podliježe njezinim pravilima i takva se pomoć u načelu pruža kada je zatražena u skladu s normativnim okvirima i u svrhu za koju se izdaje kaznena evidencija. Zahtjevi za provjeru u kaznenoj evidenciji na razini Europske unije između država članica EU mogu se slati i digitalno putem ECRIS-a.

Taj informatički sustav razvijen je u EU među državama članicama upravo u svrhu brze razmjene podataka iz kaznenih evidencija, praktički u stvarnom vremenu. U Ministarstvu pravosuđa i uprave, odnosno Odjelu za međunarodnu razmjenu podataka iz kaznenih evidencija, u funkciji je ECRIS i Ministarstvo kao središnje tijelo zaprima zahtjeve za provjeru te na njih odgovara u realnom vremenu, automatski i odmah svakoj državi članici EU koja pošalje zahtjev, a najdulji rok je deset dana, odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa na upit Jutarnjeg lista.

I dok se još iščekuju rezultati vještačenja bioloških tragova, grčki mediji stalno iznose nove pojedinosti o istrazi sukoba navijača u kojem je smrtno stradao 29-godišnji Michalis Katsouris, navijač AEK. Jedna je od još nepotvrđenih informacija da je bi moglo biti teško putem DNK otkriti ubojicu, pa je sada fokus na pregledavanju snimki nadzornih kamera, kao i snimki koje su snimili slučajni prolaznici, a na kojima se vidi kako netko udara Katsourisa.

Analiza mobitela

Osim snimki kamera, objavljene su i snimke zaslona mobitela jednog od uhićenih Boysa, kao i informacije o tome što je pretraživao na Google Mapsu. Kao što smo već objavili, upravo će mobiteli biti jedan od "rudnika" informacija koji bi grčkoj policiji i tužiteljstvu mogli pomoći u rekonstrukciji događaja ispred Opus Arene.

- Prema lokaciji baznih stanica može se utvrditi ruta kretanja, a neki bi se podaci morali tražiti i od stranih operatera koji to nisu dužni dati policiji, nego isključivo na temelju sudskog naloga. Iz mobitela novijih generacija, ako su zaključani, teško se mogu izvući podaci, ali ako ih uspije otključati, vjerujem da grčka policija, kao i hrvatska, ima stručnjake i opremu za forenzičku analizu mobitela. Pomoću programa može se napraviti čitava mreža kontakata - rekao nam je Winton Afrić, bivši sudski vještak za mobilne sustave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:10