HRT UPOZORAVA ISTRU I DALMACIJU

Toplo vrijeme donosi smetnje u TV prijemu

Hrvatska radiotelevizija upozorila je jučer javnost i gledatelje da se s dolaskom toplijeg vremena ponovno mogu očekivati smetnje u prijemu televizijskih signala, zbog čega će biti otežan i prijem HRT-ovih kanala.

Smetnje se mogu očekivati na području zapadne Istre i u dijelovima Dalmacije zbog toga što talijanske televizije kontinuirano od prosinca 2010. emitiraju na frekvencijama koje su međunarodnim ugovorima dodijeljene Hrvatskoj. Intenzitet smetnji bio je znatno manji tijekom zime, a pojačavanje očekuje se zbog dolaska toplijeg vremena koje pogoduje rasprostiranju udaljenih talijanskih signala preko mora. Atmosferske promjene, odnosno vrijeme na nekom području utječe na širenje elektromagnetskog vala, čime će prijem talijanskih TV stanica opet biti pojačan na području zapadne Istre i u dijelovima Dalmacije, te izazvati smetnje kod prijema hrvatskih kanala.

U vezi s otežanim praćenjem kanala HRT3 i HRT4 u pojedinim dijelovima zemlje, poput Gorskog kotara, Like, Banovine i drugih, mahom slabije naseljenih dijelova, HRT ističe da je njegova zadaća proizvodnja programa, dok je za distribuciju i pokrivenost signalom preko mreže odašiljača u svim dijelovima zemlje zadužena zasebna tvrtka Odašiljači i veze, koja još od 2002. nije dio HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:17