MJESEC UOČI IZBORA

TOPI SE PREDNOST VLADAJUĆIH PRED HDZ-OM Najnovije istraživanje pokazalo najlošiji rezultat SDP-a u zadnjih 5 godina

Zoran Milanović je u godinu dana na vlasti izgubio čak trećinu potpore za SDP

Rejting SDP-a u travnju najlošiji je rejting te stranke u posljednjih pet godina. Pokazali su to rezultati Crobarometra, redovitog istraživanja agencije Ipsos Puls za Dnevnik Nove TV, koje je provedeno na 1000 ispitanika.

Prema tom istraživanju, SDP je travanj i europske izbore završio s rejtingom od 23 posto, čime bilježe pad od tri postotna poena u mjesec dana. HDZ je, pak, u mjesec dana zabilježio rast od 2 posto pa sada ima potporu 19,6 posto. Razlika između te dvije stranke sada je 3,4 posto i, zapravo, najmanja je u posljednjih nekoliko godina.

Šest ih je na 3 posto

SDP nije zabilježio tako loš rejting od proljeća 2007. kada su imali sličan rezultat. Za Zorana Milanovića to je jasan pokazatelj da je SDP u godinu dana koliko je na vlasti, izgubio trećinu potpore. A HDZ, iako je na 19 posto, nikako da kapitalizira nezadovoljstvo građana - Tomislav Karamarko je sa stranačkim rejtingom i dalje ispod rezultata HDZ-a nakon posljednjih parlamentarnih izbora.

Treća politička opcija i dalje su Laburisti koji su u travnju dobili 11,2 posto potpore birača. Svi ostali bilježe znatno niži rejting, a popularnost oko tri posto ima čak šest stranaka: HSS i Ivan Grubišić imaju po 3,7 posto, BUZ je na 3,4 posto, kao i HDSSB, a slijede HSP s 3,2 posto i HSP Ruže Tomašić koji je dobio 3,1 posto. HNS je, pak, u travnju zabilježio 2,9 posto.

Od ostalih stranaka, tu su još HSU s 1,9 posto potpore, HSLS s 1,8 posto te IDS koji ima rejting 1,2 posto. Željko Kerum, odnosno, HGS je na 0,5 posto, a SDSS na nacionalnoj razini na 0,4 posto. Ostale stranke, prema istraživanju, osvojile su 0,9 posto, dok je neodlučnih 15,9 posto.

Nepromijenjen rejting

Što se tiče rejtinga političara, oni nisu bitnije mijenjani u odnosu na prethodni mjesec. I dalje je najpopularniji predsjednik Ivo Josipović koji sada uživa potporu 79 posto birača. Premijer Milanović šesti je na ljestvici s potporom od 40 posto, a šef HDZ-a Tomislav Karamarko zabilježio je rast u odnosu na ožujak, ali je i dalje na niskih 16 posto.

Nakon predsjednika, na listi popularnosti i dalje najbolje stoje Ivan Grubišić i Dragutin Lesar, i to s 57 posto potpore. Četvrti je šef Sabora Josip Leko s 54 posto, a peta je Vesna Pusić s 44 posto koja je time za jedno mjesto potisnula Milanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:01