NOĆ ODLUKE

Tomislav Tomašević ide na Škoru u drugom krugu, Puljak ispred Mihanovića u Splitu!

Loš rezultat HDZ-a u Zagrebu i mogući gubitak vlasti u Splitu priličan je udarac za na državnoj razini vladajuću stranku
Ivica Puljak i Tomislav Tomašević
 Cropix

Najvrijedniju pobjedu u prvom krugu lokalnih izbora odnio je lider platforme Možemo! Tomislav Tomašević jer je u najvećem i ekonomski daleko najmoćnijem gradu u zemlji uvjerljivo porazio sve protukandidate i protukandidatkinje, osvojivši čak 45 posto glasova birača. U drugom krugu sukobit će se s liderom Domovinskog pokreta Miroslavom Škorom, koji ne smije biti nezadovoljan s 12,2 posto osvojenih glasova jer je iza sebe ostavio ostavio dugogodišnju desnu ruku pokojnog Milana Bandića i kandidatkinju MB365 – Stranke rada i solidarnosti Jelenu Pavičić Vukičević koja je osvojila 11,1 posto glasova, te HDZ-ova kandidata Davora Filipovića koji je osvojio 9,9 posto.

Pobjeda Tomaševića u prvom krugu još je značajnija pošto je lista za Gradsku skupštinu predvođena platformom Možemo! osvojila 40,8 posto glasova i vjerojatno će vrlo lako sastaviti većinu u Skupštini, jer je SDP prošao izborni prag i sa 8,9 posto glasova osvojit će dva ili tri mandata. Uostalom, poraženi SDP-ov kandidat Joško Klisović već je sinoć pozvao sve birače da u drugom krugu glasaju za lidera Možemo!.

Među pobjednike prvog izbornog kruga svakako ima mjesta i za kandidata Centra Ivicu Puljka koji u drugi krug izbora za gradonačelnika Splita ulazi kao prvoplasiran s osvojenih 26,8 posto glasova.

U splitskom finalu ga čeka HDZ-ov kandidat Vice Mihanović koji je jučer dobio 24,3 posto glasova, dok je Željko Kerum podbacio osvojivši tek 15 posto. Bitka za Split bit će napeta i neizvjesna do zadnjeg trenutka, ali ako Puljak uspije pobijediti Mihanovića vjerojatno će bez ogromnih poteškoća u Gradskom vijeću dogovoriti suradnju sa SDP-om i/ili koalicijom Pametno za Split i Dalmaciju – Možemo! - Nova ljevica ili s Mostom.

Loš rezultat HDZ-a u Zagrebu i mogući gubitak vlasti u Splitu priličan je (reputacijski, svakako) udarac za na državnoj razini vladajuću stranku, ali politički bezopasan za šefa stranke i Vlade Andreja Plenkovića, jer je HDZ opet pobijedio u uvjerljivo najvećem broju općina, gradova i županija. Uostalom, HDZ se još sinoć proglasio pobjednikom lokalnih izbora.

Svoje lokalne čelnike i članove zastupničkih tijela (skupština, vijeća, mjesnih odbora...) glasači su jučer birali u 425 općina, 127 gradova, 20 županija i Gradu Zagrebu.

Na prošlim lokalnim izborima održanima u proljeće 2017. godine HDZ je mjesto župana osvojio u čak 12 županija, od čega su u šest njih HDZ-ovi kandidati slavili već u prvom krugu.

Na jučer održanim izborima HDZ je već u prvom krugu osvojio fotelje župana u Osječko-baranjskoj (Ivan Anušić), Brodsko-posavskoj (Danijel Marušić), Požeško-slavonskoj (Antonija Jozić) i Virovitičko-podravskoj županiji (Igor Andrović). Uz četiri sigurna, HDZ-ovi kandidati za župana u drugi krug kao favoriti ulaze u šest županija, njihovi kandidati imaju šanse pobijediti u dodatnih četiri županije, a s partnerima u još dvije. Dakle, HDZ će ukupno gledajući na koncu ostvariti manje-više isti rezultat kao na prošlim lokalnim izborima. Za mnoge simbol otpora u Domovinskom ratu, Grad Vukovar, ipak nisu uspjeli osvojiti, tamo u drugi krug kao favorit ulazi njihov bivši stranački kolega Ivan Penava kojeg podržava Domovinski pokret. Penava je osvojio 43,8 posto glasova, a HDZ-ov kandidat Nikola Mažar 24,8 posto.

Druga (još uvijek) najjača stranka u Hrvatskoj na prošlim je izborima osvojila dvije županije: Krapinsko-zagorsku i Primorsko-goransku županiju. U prvoj je njihov Željko Kolar pobijedio već u prvom krugu, dok će Zlatko Komadina ipak morati pobjedu u Primorsko-goranskoj županiji tražiti u drugom krugu.

Ukupno gledajući Domovinski pokret ipak je preživio ovaj izborni ciklus jer se čelnik stranke plasirao u drugi krug zagrebačkih izbora, jer su njihove kandidatkinje i kandidati ušli u drugi krug izbora za gradonačelnika Osijeka, za županicu Osječko-baranjeske županije... Uz to, osvojili su mnogo mandata u gradskim vijećima i županijskim skupštinama.

IDS je jučer ipak malo podbacio jer su izgubili nekoliko baza u Istri, a njihov kandidat za Župana Boris Miletić pobijedu će ipak morati tražiti u drugom krugu.

Čelnik Mosta Božo Petrov u drugi krug izbora za župana Dubrovačko-neretvanske županije ulazi kao izraziti autsajder, jer je HDZ-ov Nikola Dobroslavić jučer osvojio gotovo dvostruko više glasova. Mostu utjeha može biti možda pobjeda Mire Bulja u utrci za novog gradonačelnika Sinja.

Bez obzira na silazak Vojka Obersnela s političke pozornice, SDP je u solidnoj šansi zadržati vlast u toj svojoj jedinoj velikoj utvrdi. Njihov kandidat Marko Filipović jučer je osvojio 30,3 posto glasova, a u drugom krugu će snage odmjeriti s nezavisnim kandidatom Davorom Štimcom koji je dobio podršku 15,9 posto birača. HDZ-ov kandidat Josip Ostrogović osvojio je 14,1 posto glasova, dok je Mostova nada Marin Miletić ostao na 11,2 posto. SDP-ova lista osvojila je 27,7 posto glasova na izborima za Gradsko vijeće, slijedi Štimčeva lista (16,22 posto) i HDZ-ova s 11,2 posto glasova. U Osijeku uvjerljivo vodi HDZ-ov kandidat Ivan Radić s 38,7 posto osvojenih glasova, a s njime će u drugi krug nezavisni kandidat (kojeg podupiru Domovinski pokret i Most) Berislav Mlinarević s osvojenih 19,63 posto glasova, dok je SDP-ov Goran Kušec ostao na 15 posto.

HDZ je s partnerima osvojio 39 posto glasova na izborima za Gradsko vijeće, lista Domovinskog pokreta i Mosta osvojila je 17,9 posto, ali kako je izborni prag prešao i HNS i lista Snage Slavonije i Baranje Vladimira Šišljagića – HDZ će u Osijeku vjerojatno bez teškoća formirati većinu u Vijeću.

Diljem zemlje glasalo se na 6.572 biračkih mjesta, a pravo glasa imalo je 3,66 milijuna građana. Glasalo se i u šatorima – u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji 25 biračkih mjesta bilo je pod šatorskim krilima.

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) izvijestili su kako je do 16:30 sati svoje biračko pravo iskoristilo 1,21 milijuna građana - 35,54 posto od ukupnog broja birača. To znači da je izlaznost (barem do 16:30 sati) bila vrlo slična kao i na prošlim lokalnim izborima održanima 2017. kada je to učinilo njih 35,15 posto (naravno, do istog trenutka – do 16:30). Što se županija tiče, najveća izlaznost zabilježena je u Ličko-senjskoj (47,2 posto), a najmanje birača odazvalo se u Osječko-baranjskoj (33,46 posto). Do 16:30 sati u Zagrebu je na birališta izašlo 34 posto birača, nešto manje nego prije četiri godine kada je to učinilo njih 34,24 posto. Slična izlaznost zabilježena je i u drugom najvećem gradu, u Splitu je svoje biračko pravo iskoristilo njih 33,7 posto.


TIJEK VEČERI

>>>NOVO<<< 0:34 U Zagrebu je obrađeno 605 od 606 biračkih mjesta. Tomislav Tomašević osvojio je 45,13 posto glasova, na drugom mjestu je Miroslav Škoro sa 12,17 posto, a treća je Jelena Pavičić Vukičević sa 11,11 posto. Dakle, sada je jasno da ćemo za dva tjedna gledati veliki okršaj Tomaševića i Škore.


0:32 - Zanimljivo, Vesna Škare-Ožbolt, nezavisna kandidatkinja i bivša ministrica pravosuđa, nije uspjela ući u drugi krug izbora, a po privremenim službenim rezultatima, niti u Gradsku skupštinu, gdje je balansirala oko pragnog postotka.

Ishod nije nazvala potopom. Po njenom mišljenju, rezultat je dobar start jer je Tomašević je na prošlim izborima bio „tu negdje gdje smo mi sada“.


0:16 Prema posljednjim podacima, Možemo! osvaja 23 mjesta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. HDZ je druga snaga sa šest skupštinara, dok Domovinski pokret, SDP i BM365 osvajaju po pet mandata. Mostu pripada tri mjesta u Skupštini.


0:05 Više od 97 posto biračkih mjesta u Zagrebu je obrađeno. Tomašević osvaja 45 posto glasova, a Škoro 12,19 posto. Treća je Pavičić Vukičević koja osvaja 11,19 posto.


23:59 - Želim zahvaliti svim sugrađanima koji su dali povjerenje kandidatkinjama i kandidatima HDZ-a. Naši su rezultati jako dobri, pobjednički, rekao je premijer Andrej Plenković.

Čestitao je svim HDZ-ovim kandidatkinjama i kandidatima koji su ostvarili pobjede u svojim sredinama ili su ušli u drugi krug. Posebno je čestitao Davoru Filipoviću za kojega je rekao da se isprofilirao kao nova snaga HDZ-a.

- Još smo jednom pokazali da smo najjača politička snaga u Hrvatskoj, rekao je Plenković.


23:55 - Čestitamo Tomaševiću na pobjedi u borbi za gradonačelnika i Gradsku skupštinu. Mi smo zadovoljni rezultatom u Zagrebu. HDZ je u Zagrebu nastupio s novim licima, novim vodstvom, na početku smo nove, pozitivne priče. Idemo dalje, od sutra nam počinje predizborna kampanja za sljedeće izbore u Zagrebu, rekao je Mislav Herman, nositelj HDZ-ove liste za Skupštinu.

- Zahvalio bih se svim Zagrepčankama i Zagrepčanima koji su mi dali glas. Htio bih se ispričati protukandidatima ako sam negdje pretjerao. Naš rezultat je dvostruko bolji od onog iz 2017. godine i to je zalog za optimizam, izjavio je kandidat HDZ-a Davor Filipović.


23:49 Lokalni izbori u Oroslavju u Krapinsko-zagorskoj županiji raspliću se u interesantnom smjeru. Nakon sto posto obrađenih biračkih mjesta, u drugi krug ulaze HDZ-ov Emil Gredičak i nezavisni kandidat Viktor Šimunić.

Šimunić je kandidat koji je početkom ove godine tvrdio da su mu HDZ-ovci nudili funkcije u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Na snimci koju su tada objavili mediji moglo se čuti HDZ-ovog člana predsjedništva i saborskog zastupnika Žarka Tušeka kako Šimunića pita 'kaj bi ti štel biti'.

Osim Tušeka, 'nemoralnu ponudu', tvrdio je Šimunić, nudio mu je i gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

Više pročitajte OVDJE!


23:47 Više od 95 posto biračkih mjesta obrađeno je u Zagrebu. Tomašević osvaja 44,91 posto glasova. Drugi je Škoro s 12,21 posto glasova, a treća je Pavičić Vukičević s 11,29 posto. Filipović je osvojio tek 9,84 posto.


23:45 - Čestitam Tomislavu Tomaševiću na ulasku u drugi krug. A mi ćemo pričekati prebrojavanje svih zapisnika pa ćemo se ujutro obratiti javnosti, izjavila je Jelena Pavičić Vukičević.


23:39 - Mi smo definitivno ostvarili svoj cilj, rekao je Miroslav Škoro u obraćanju iz svog stožera.

- Postojimo samo godinu dana, a napravili smo ogromne rezultate. Mi smo stranka koja je u puno općina i gradova ostavila iza sebe dvije velike stranke. To nije mala stvar. Boreći se protiv duopola smo pobijedili one koji dugo šišaju travu u političkom smislu, rekao je Škoro.

- Pred nama je drugi dio kampanje i nadam se da ćemo nastaviti s ovim uzlaznim trendom. Nisam od onih koji će izaći i proglasiti pobjedu. Mi smo u svakom slučaju ostvarili cilj. Vidjet ćemo što će pokazati prebrojavanje glasova. Bez obzira pobijedi li Jelena, Davor ili Miro, mi ćemo stati pred naletom ljevice koja želi osvoji grad Zagreb. Posebice pred ovakve ljevice koja je pokazivala temelje onoga na što se Zagreb i Hrvatska ne smije vratiti. To nije budućnost naše djece. Raskrinkat ćemo ovu zeleno-lijevu koaliciju. To nit je zeleno niti lijevo, to je ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu, tako mi Bog pomogao, rekao je Škoro.

Više pročitajte OVDJE!


23:33 - Danas su građani Zagreba glasno rekli DA promjeni, jasno su rekli da možemo transparentnije i bolje. Građani su glasno rekli da ovaj grad ne pripada interesnoj kliki i zato je Zagreb naš!, rekao je Tomašević u pobjedničkom govoru.

- Ostavili smo srce na terenu, poručio je Tomašević.

- Danas smo napravili jedan i pol od dva koraka da oslobodimo grad od korupcijske hobotnice, rekao je pobjednik prvog kruga u Zagrebu.

- Imamo golemu prednost, ali nema opuštanja. Pred nama su dva tjedna borbe i dalje ćemo davati sve od sebe. Nećemo se služiti prljavim trikovima. Pobijedit ćemo uzdignute glave i moći ćemo svima nakon izbora pogledati u oči, rekao je Tomašević.

- Hvala svima i idemo dalje zajedno po pobjedu, izjavio je Tomašević.

Više pročitajte OVDJE!


23:32 U Zagrebu je obrađeno više od 89 posto glasova i Tomislav Tomašević osvaja 45,15 posto glasova. Drugi je i dalje Miroslav Škoro (12,08%) koji povećava prednost pred Jelenom Pavičić Vukičević (11,25%).


23:17 Tomislav Tomašević nakon 80 posto obrađenih biračkih mjesta ima 44,62 posto. Škoro povećava prednost pred Pavičić Vukičević i trenutno vodi za 1753 glasova.


23:10 SDP-ov kandidat Joško Klisović pozvao je svoje birače da u drugom krugu biraju Tomislava Tomaševića.

Više pročitajte OVDJE!

image
Joško Klisović
Boris Kovacev/Cropix

23:01 Miroslav Škoro povećava prednost pred Jelenom Pavičić Vukičević. Škoro ima 12,23 posto, a Pavičić Vukičević 11,72. Tomašević i dalje raste i trenutno ima 44,42 posto osvojenih glasova.


22:47 Miroslav Škoro pretekao je Jelenu Pavičić Vukičević u borbi za gradonačelnika Zagreba! Trenutno Škoro ima 12,23 posto, a Pavičić Vukičević 12,09. Tomašević osvaja 44,01 posto. Obrađeno je 59,41 posto biračkih mjesta.


22:44 Prema prvim neslužbenim rezultatima, u prvom krugu izbora za gradonačelnika Nove Gradiške pobijedio je Vinko Grgić, bivši saborski zastupnik, nekadašnji SDP-ovac, osumnjičenik u aferi Janaf koji je u izbornu utrku ušao s nezavisnom listom.

"Nakon svih stvari koje se su se događale u devet mjeseci, ovo je čaroban osjećaj. Ovo znači da ću i dalje pokloniti svoje znanje, iskustvo i sve ono što sam do sada utkao u ovaj grad. Dosta smo projekata realizirali, a vjerujem da će ih biti i više", rekao je Grgić u prvom komentaru rezultata najavljujući da su ovi izbori novi početak.

Grgić je rekao da se bojao kako je izgubio povjerenje građana, ali da su i njihovi pozivi bili podstrek da se ponovo kandidira za gradonačelnika.

"Napravio sam puno toga u životu. Mogao sam se vratiti tamo gdje sam počeo prije 25-30 godina, poduzetnik sam. Međutim odabrao samo ovu varijantu, varijanta se zove "Moj grad Nova Gradiška", rekao je Grgić.

Najviše glasova osvojila je i Grgićeva Kandidacijska lista za gradsko vijeće kojoj je pripalo devet od 15 vijećničkih mjesta, četiri mjesta pripalo je listi HDZ-a, a dva mjesta listi SDP-a. Iza Grgića u utrci za gradonačelničko mjesto s prijeđenim izbornim pragom ostali su Davorin Slišurić (HDZ) i Ivana Trupina (SDP).


22:41 Dosadašnji župan Krapinsko-zagorske županije, SDP-ov Željko Kolar, ostat će na toj funkciji i iduće četiri godine jer je prema neslužbenima podacima DIP-a nakon obrađenih više od 90 posto biračkih mjesta osvojio gotovo 60 posto glasova birača.

Zadovoljan rezultatom, Kolar je kazao da zahvaljuje biračima koji su prepoznali uporan, pošten i transparentan rad i kandidate SDP-a te njihovih partnera HSS-a i HSU-a.

„Kao što sam i najavljivao, moj prvi sastanak kao novog-starog župana je sutra ujutro u 6.15 i nastavljamo istim tempom kao što smo radili i do sada. Ljudi su prepoznali naše rezultate ove četiri, odnosno osam godina, a i one projekte koje smo pripremili za budućnost”, rekao je Kolar.

Dodao je kako je kampanja bila specifična zbog koronavirusa te da već dugo nije čuo toliko gluposti u kampanji, odnosno da je nevjerojatno da ljudi koji se kandidiraju za župana znaju tako malo o tom poslu.

„Presudio je naš dobar rad, naši vidljivi rezultati, jednostavno ljude ne možete prevariti. Ja sam rekao da je moj najveći politički benefit bio što ne moram ljudima objašnjavati što sam radio u četiri godine, jednostavno prođete kroz Zagorje i to se vidi”, istaknuo je.

Od Kolarovih protukandidata najviše je glasova, nešto više od 20 posto, osvojio HDZ-ov Ernest Svažić koji je čestitao Kolaru na dobrom rezultatu, dodavši da će svi novoizabrani članovi Županijske skupštine biti konstruktivna oporba.

„HDZ je na lokalnim izborima polučio izvrsne rezultate, naročito u Krapini, ali isto tako pobijedili smo uvjerljivo u Mariji Bistrici, Jesenju, Budinščini i još nekim sredinama, a s izvrsnom startnom pozicijom ulazimo u drugi krug u nekim gradovima i općinama”, rekao je Svažić.

Dodao je da u drugom krugu očekuje pobjedu u Bedekovčini i u još nekoliko drugih sredina.


22:38 Radimir Čačić pobijedit će u prvom krugu izbora za župana Varaždinske županije. Čačić osvaja 31 posto glasova, dok prvi pratitelj HDZ-ov Anđelko Stričak ima 28 posto glasova.


22:34 Pobjeda se smiješi i HDZ-ovom Igoru Androviću u Virovitičko-podravskoj županiji gdje nakon 57 posto obrađenih mjesta vodi sa 61,10 posto.


22:32 - Nakon 48 posto obrađenih glasova Jelena Pavičić Vukičević i Miroslav Škoro gotovo su izjednačeni! Razlika između njih sada je tek 70-ak glasova. Tomislav Tomašević je uvjerljiv s 43,71 posto.


22:31 HDZ-ova Antonija Jozić na putu je da već u prvom krugu dođe do pozicije županice Požeško-slavonske županije. Jozić vodi s 55,59 posto glasova ispred Josipa Ređe i Luke Samardžije.


22:29 U Brodsko-posavskoj županiji je obrađeno više od 98 posto glasova i po svemu sudeći ukupnu pobjedu u prvom će krugu odnijeti HDZ-ov Danijel Marušić koji osvaja 53,29 posto glasova.


22:27 Gradonačelnik Knina Marko Jelić odlučio je na ovim izborima krenuti na funkciju šibensko-kninskog župana i odradio je u prvom krugu odličan posao. Jelić je osvojio 35,59 posto glasova i u minimalnom je zaostatku za HDZ-ovim Goranom Paukom koji osvaja 36,85 posto.


22:25 HDZ-ov Nikola Dobroslavić uvjerljivo pobjeđuje u prvom krugu izbora za župana Dubrovačko-neretvanske županije. Dobroslavić osvaja 40,89 posto glasova, a drugi je Mostov Božo Petrov s 21,68 posto. Treći je Roko Tolić s 19,19 posto.

U Dubrovniku sa 36,49 posto vodi HDZ-ov Mato Franković, dok neizvjesnu borbu za drugi krug vode DDS-ov Pero Vićan (13,92%) i HNS-ov Andro Vlahušić (13,46%).


22:20 Damir Kajin pobijedio je u prvom krugu izbora za gradonačelnika Buzeta. Kajin je osvojio 39 posto glasova. U drugi krug s njim će Dean Prodan koji je osvojio 32,96 posto.


22:17 U Zagrebu je obrađeno gotovo 37 posto biračkih mjesta. Nevjerojatno je napeta utrka između Jelene Pavičić Vukičević i Miroslava Škore. Kandidat Domovinskog pokreta zasotaje tek 0,21 posto za Pavičić Vukičević. Tomašević je i dalje uvjerljiv sa 43,73 posto. Filipović je pao ispod 10 posto.


22:13 - HDZ je ostvario sjajne rezultate, izuzetno smo zadovoljni, ponovno će karta Hrvatske biti plava, izjavio je u nedjelju navečer član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i pritom odbacio tvrdnju da je HDZ u Zagrebu doživio debakl.

"Izuzetno smo zadovoljni, od 20 županija u njih 15 HDZ-ovi kandidati su na prvome mjestu, u pet čak neće biti ni drugog kruga, a u njih 10 će naši kandidati ući u drugi krug kao pobjednici prvoga kruga”, kazao je Jandroković nakon objave prvih privremenih rezultata lokalnih izbora.

U dvije županije HDZ-ovi kandidati najvjerojatnije ulaze u drugi krug s drugog mjesta, a u tri županije naši kandidati neće biti u drugom krugu, dodao je.

image
Gordan Jandroković
Damjan Tadic/Cropix

„Radi se o sjajnim rezultatima, najvješćuju da bi čak mogli biti bolji nego 2017., tim više što u svim važnim velikim gradovima u kojima smo pobijedili 2017. uvjerljivo vodimo, tako da će ponovno karta Hrvatske biti plava”, rekao je Jandroković.

Odbacio je pritom tvrdnju da je HDZ u Zagrebu doživio debakl.

"To nije debakl HDZ-a, na zadnjim izborima naš kandidat je dobio pet posto, a na ovim za sada 10 posto, naša lista za skupštinu je na razini rezultata od prije četiri godine, tako da se ovdje ne radi o debaklu”, ustvrdio je Jandroković dodavši kako se Davor Filipović još uvijek nada drugom krugu.


22:12 Mostov Miro Bulj uvjerljiv je u borbi za gradonačelnika Sinja. Nakon 41 posto obrađenih biračkih mjesta, Bulj vodi s 53,30 posto. Drugi je HDZ-ov Igor Vidalina s 23,88 posto.


22:10 Aktualni koprivnički gradonačelnik SDP-ov Mišel Jakšić premoćno je pobijedio svoje protukandidate i ostaje i dalje na čelu Koprivnice, budući da je po podacima podacima Državnog izbornog povjerenstva u 21,30 sati imao 58 posto glasova.

Ovo je bilo očekivano i takav sam rezultat i najavio. Imat ćemo i većinu u gradskom vijeću i preostaje mi jedino zahvaliti svima koji su danas glasali za nas. Nastavljamo raditi za dobro Koprivničanki i Koprivničanaca, kazao je za Hinu, novi stari, gradonačelnik Koprivnice. Njegovu kandidaturu podržavali su i HSS, HSU, HSLS i GLAS.

Drugoplasirani kandidat za čelnu fotelju Koprivnice, Mrežin Ivica Suvalj, trenutno ima 14 posto glasova.

Što se koprivničko-križevačkog župana tiče, trenutno je u vodstvu dosadašnji župan Darko Koren, predsjednik Mreže nezavisnih lista, kojeg podržava i HDZ.

Slijedi ga SDP-ov Mladen Kešer i njih dvojica najizvjesniji su kandidati za drugi krug.

Lista za Županijsku skupštinu nositelj koje je Mladen Kešer, trenutno je prva s 23 posto glasova, a Mrežina koju predvodi Darko Koren trenutno je na četvrtom mjestu.


22:09 - Pobijedit ćemo u drugom krugu jer imamo najbolji program i znamo riješiti gradske probleme, izjavio je Vice Mihanović.

image
Vice Mihanović
Bozo Vukicevic/Cropix

22:07 U Rijeci je obrađeno više od 33 posto biračkih mjesta. SDP-ov Marko Filipović vodi s gotovo 30 posto, a drugi je Davor Štimac sa 16,09 posto. Treći je HDZ-ov Josip Ostrogović s 13,36 posto.


22:05 U Splitu je obrađeno više od 55 posto biračkih mjesta, a prvi je i dalje Ivica Puljak s 29 posto glasova. Drugi je i dalje Vice Mihanović s 20,84 posto, a treći Željko Kerum s 14,42 posto.


22:04 - U Zagrebu je obrađeno više od 27 posto glasova, a novost je da Miroslav Škoro opasno puše za vratom Jeleni Pavičić Vukičević. Trenutačno je razlika manje od 1 posto. Tomašević je na stabilnih 42,46 posto.

Što se tiče utrke za mjesta u graskoj skupštini, HDZ je prestigao '365 stranku rada i solidarnosti'


22:02 - Donekle sam iznenađen rezultatima, ali kada se sjetim podrške na splitskim ulicama zadnjih dana, i nisam posebno iznenađen, izjavio je Ivica Puljak.


21:51 Gotovo polovica glasačkih mjesta obrađeno je u Splitu. Vodi Ivica Puljak s 29,30 posto osvojenih glasova. Drugi je Vice Mihanović s 20,20 posto, a treći je Kerum sa 14,13 posto.


21:48 U Zagrebu je obrađeno 18 posto biračkih mjesta. Tomašević je i dalje u velikom vodstvu sa 42,11 posto osvojenih glasova. Druga je Jelena Pavičić Vukičević (14,08%), no Miroslav Škoro smanjuje zaostatak (12,54%).

Davor Filipović osvaja 10,12 posto, a Joško Kisović 7,69 posto. Samo još Vesna Škare Ožbolt prelazi prag od 5 posto (5,15%).


21:45 Vinkovački HDZ s koalicijskim partnerima u nedjelju slavi pobjedu okupljanjem u Šumarskom domu uz zahvalu biračima gradonačelnika Ivana Bosančića, koji je prema privremenim izbornim rezultatima, osvojio drugi mandat na čelu najvećeg vukovarsko-srijemskog grada.

"Najvažnije je da smo bili prepoznati po onome što smo radili u prošlom mandatu i da ćemo isto tako nastaviti i u iduće četiri godine. To je jedna velika obveza, ali ne bojimo se izazova. Hvala svim Vinkovčanima koji su izašli na izbore", izjavio je Ivan Bosančić

Također je procijenio kako će HDZ s koalicijskim partnerima osvojiti i većinu u Gradskom vijeću Vinkovaca.


21:43 Aktualni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (nezavisni) i HDZ-ov Nikola Mažar prema do sada obrađenim rezultatima glasovanja, ući će u drugi krug izbora za gradonačelnika Grada Vukovara.

Nakon 62,50 posto obrađenih biračkih mjesta do 21,30 sati, Ivan Penava ima povjerenje 41,51, a Nikola Mažar 24,26 posto glasova Vukovaraca, podaci su DIP-a.

Na trećem mjestu je bivši SDP-ovac, a sada nezavisni Željko Sabo uz potporu 16,87 posto glasova birača,

"Idemo u drugi krug što je sukladno našim planovima i željama. Zadovoljan samo i sretan jer su građani Vukovara pokazali da su prepoznali Vukovar budućnosti i kvalitetnih radnih mjesta i da im je dosta Vukovara podjela i sukoba", kazao je HDZ-ov kandidat za vukovarskog gradonačelnika Nikola Mažar.


21:40 Aktualni bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak novi mandat osvojit će u prvom krugu. Obrađeno je gotovo 85 posto glasova, a Hrebak osvaja 68,42 posto glasova. HDZ-ov Zoran Bišćan dobio je podršku 11,32 posto birača.


21:37 HDZ-ov Ivan Anušić vrlo vjerojatno već u prvom krugu (p)ostaje župan Osječko-baranjske županije. Nakon 38 posto obrađenih mjesta osvaja 61,14 posto glasova. Druga je Vesna Vučemilović iz DP-a s 19,50 posto glasova.


21:35 HDZ-ov Blaženko Boban uvjerljivo vodi u borbi za mjesto župana Splitsko-dalmatinske županije sa 36,99 posto glasova. Drugi je SDP-ov Ranko Ostojić s 19,58 posto, a treći je Ante Pranić sa 16,68 posto.


21:33 U Zagrebu je obrađeno nešto više od 10 posto listića, a Tomislav Tomašević je i dalje uvjerljivo vodeći s 40,90 posto. Jelena Pavičić-Vukičević je i dalje druga sa 14,98 posto, a sve joj je bliže Miroslav Škoro koji sada ima 12,59 posto. Davor Filipović je na 10 posto.

U Splitu je nakon više od 40 posto prebrojanih glasova situacija jasna - Ivica Puljak ima 28,76 posto, Mihanović je na 20,73 posto, a treći je Kerum s 14,45 posto.


21:31 Matija Posavec u prvom će krugu doći do funkcije župana Međimurske županije. Obrađeno je 87 posto biračkih mjesta, a Posavec ima 64,42 posto glasova. Drugi je Goran Gotal iz HDZ-a sa 16 posto glasova.


21:30 Gotovo 40 posto biračkih mjesta obrađeno je u Samoboru. Prvi je HSS-ov Željko Stanec sa 48,39 posto. Druga je Fokusova Petra Škrobot s 28,21 posto, a treća je HDZ-ova Nika Fleiss s 11,07 posto.


21:28 Zlatko Komadina (43,21%) uvjerljivo vodi u utrci za mjesto župana Primorsko-goranske županije ispred Garija Cappellija (27,57%).


21:24 Neizvjesna je borba za mjesto župana Varaždinske županije. Trenutno je prvi HDZ-ov Anđelko Stričak s 31,63 posto, a drugi je Radimir Čačić (Reformisti) s 30,35 posto.

U Varaždinu vodi Ivan Čehok sa 30,02 posto osvojenih glasova. Drugi je SDP-ov Neven Bosilj s 19,54 posto, a treća je Dubravka Novak sa 16,06 posto.


21:22 Branko Dukić (HDZ) vodi u utrci za gradonačelnika Zadra s 38,38 posto, a drugi je Marko Vučetić (27,26%). Treće mjesto drži Enio Meštrović sa 22,19 posto.


21:15 Zanimljivo je pratiti rezultate izbora na potresom pogođenom prostoru. U Sisku nakon obrađenih 29 posto glasačkih mjesta vodi SDP-ova Kristina Ikić Baniček sa 39,60 posto, a druga je HDZ-ova Željka Josić sa 34,24 posto.

Više od 30 posto mjesta je obrađeno u Petrinji, a vodi HDZ-ova Magdalena Komes sa 33,03 posto. Drugi je aktualni gradonačelnik Darinko Dumbović sa 31,45 posto.

Više od 26 posto mjesta obrađeno je u Glini, a aktualni gradonačelnik HDZ-ov Stjepan Kostanjević nalazi se na trećem mjestu s 29,74 posto. Prvi je Radomir Lončarević (35,30&), a drugi Ivan Janković (33,15%).

Aktualni župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić se nakon 50 posto obrađenih glasačkih mjesta nalazi na tek 4. mjestu sa 7,73 posto glasova.

HDZ-ov Ivan Celjak vodi i mogao bi do pobjede u prvom krugu jer trenutno osvaja 52,58 posto. Drugi je SDP-ov Daniel Berdais sa 19,17 posto, a treći je DP-ov Damir Markuš sa 7,76 posto.


21:11 U Ličko-senjskoj županiji vodi se velika bitka za mjesto župana. Nakon 30 posto obrađenih glasačkih mjesta, u vodstvu je HDZ-ov Ernest Petry sa 37,13 posto, dok je drugi Darko Milinović iz stranke LiPO sa 33,70 posto.


21:09 Ivan Penava uvjerljiv je u Vukovaru gdje osvaja 42,93 posto nakon obrađenih 9 od 32 biračka mjesta. HDZ-ov Nikola Mažar drugi je sa 25,98 posto.


21:07 Ivan Radić vodi u Osijeku gdje je obrađeno 38,46 posto biračkih mjesta. HDZ-ov kandidat osvaja 41,33 posto. Drugi je Berislav Mlinarević sa 18,62 posto osvojenih glasova, a treći je Goran Kušec sa 16,97 posto.


21:05 U Rijeci je obrađeno 14,85 posto biračkih mjesta i vodi SDP-ov Marko Filipović sa 29,58 posto. Drugi je Davor Štimac sa 16,92 posto, a treći je HDZ-ov Josip Ostrogović s 13,47 posto glasova.


21:03 Nakon što je obrađeno 40 od 163 biračka mjesta u Splitu, Ivica Puljak dobiva 28,77%, a HDZ-ov Vice Mihanović 20,55%.


21:02 DIP je objavio prve nepotpune rezultate lokalnih izbora. U Zagrebu je obrađeno tek 2,64 posto biračkih mjesta i po njima Tomašević osvaja 40,68 posto. Druga je Jelena Pavičić Vukičević sa 16,57 posto. Treći je Filipović sa 11,03, a četvrti je Škoro s 10,44 posto.


20:52 Zlatko Hasanbegović, predsjednik stranke Blok za Hrvatsku koja je u koaliciji s Domovinskim pokretom, komentirao je rezultate izlaznih anketa u Zagrebu.

- U Zagrebu se stubokom mijenjaju politički odnosi. Ono što je ključno za nas je borba za drugi krug. U ovom trenutku jedino mogu reći, pričekajmo prve službene rezultate. Po ovim izlaznim anketama, riječ je o statističkoj pogrešci i borimo se za svaki glas. Ono što sam siguran, rezultati u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj pokazat će da će se Domovinski pokret, koji na prošlim lokalnim izborima nije ni postojao kao politička stranka, etablirati kao ključna politička oporbena stranka nacionalnog smjera. Najizgrađeniji i najetabliraniji antipod onom fenomenu koji nastaje na ruševinama SDP-a koji se zove Možemo! - kazao je Hasanbegović.

Više pročitajte OVDJE.


20:29 Željko Kerum stigao je u svoj stožer i zapjevao pred kamerama.

- Zahvaljujem građanima koji su mi dali glas. Split ne smije sebi dopustiti eksperimente, ali izgleda da će ga opet imati, rekao je Kerum i najavio kandidaturu i za četiri godine.

- Moja glavna preokupacija je bila da stranka opstane i to smo učinili, poručio je čelnik HGS-a.

- Ja sam već bio gradonačelnik i ja sam se toga nauživao. Ne kažem da ne bih opet guštao da sam postao gradonačelnik, ali činjenica je da to neću biti. Netko od mojih ljudi će za četiri godine biti gradonačelnik ili gradonačelnica, ili župan ili županica, rekao je Kerum.

- Meni je sad pao kamen sa srca i mogu ići na svoja gradilišta. Mi smo svoje odradili, izjavio je čelnik HGS-a.

- Ja nisam u životu cigaretu upalio, a oni govore da sam ja na teći kokaina, rekao je Kerum.

Više pročitajte OVDJE.

image
Stožer Željka Keruma
Nikola Vilic/Cropix
image
Stožer Željka Keruma
Nikola Vilic/Cropix

20:40 HDZ je pobjednička stranka, i to je dokazala i na ovim izborima - izjavio je nakon drugih izlaznih anketa ministar branitelja i potpredsjednik stranke Tomo Medved.

Rekao je kako ankete pokazuju da HDZ nije izgubio nijedan grad niti općinu, ali i da su to još samo ankete.

- Strpimo se, pričekajmo prve neslužbene rezultate - kazao je Medved novinarima u improviziranom predizbornom stožeru u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma.

Komentirajući rezultat kandidata Davora Filipovića za gradonačelnika Zagreba, koji je prema izlaznim anketama na tek četvrtom mjestu, rekao je kako to nije konačan rezultat.

- To su samo ankete, pričekajmo prave rezultate, uvjeren sam da će Filipović ući u drugi krug. On je najbolji kandidat za Zagreb - rekao je u kratkom obraćanju Medved.


20:20 Ishode lokalnih izbora pratite večeras i u live streamu iz studija Hanza Medije koji možete naći OVDJE.


20:19 U zagrebačkom stožeru Mosta oduševljeni su ulaskom u zagrebačku gradsku Skupštinu jer su, kako kažu, pokazali da su jedna od četiri opcije koja je zastupljena u sva četiri najveća grada.

- To smatramo osobitim uspjehom jer nije riječ o početničkom entuzijazmu, kao kod nekih opcija nego o stabilnom biračkom tijelu jer je Most jedina nova opcije koja je preživjela nekoliko parlamentarnih izbora - kaže Marija Selak Raspudić.

Nikola Grmoja kaže kako je Most jedina politička opcija koja je "igrala" principijelno, odnosno nije na liste "švercala" poznata imena da bi kupila glasove, a onda poslije ta mjesta prepuštala drugim kandidatima, na što su osobito ponosni.

- Pokazalo se da je Most puno jači brend od nekih naših kandidata, što nas veseli. Trebat ćemo više raditi. Nažalost, naši kandidati nisu u ovom zadnjem tjednu bili u niti jednom sučeljavanju - kaže Grmoja.

Više pročitajte OVDJE.

image
Stožer Zvonimira Troskota
Ronald Gorsic/Cropix

20:05 Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin kazala je u nedjelju da prve izborne ankete prema kojima Tomislav Tomašević (Možemo! i Zagreb je Naš!) dobiva potporu 48,6 posto birača na izborima za zagrebačkog gradonačelnika pokazale da su građani prepoznali da je vrijeme za promjenu.

“Rezultat je možda i bolji nego što su sve (predizborne) ankete pokazivale do sada. Izuzetno nam je drago da su građani očito prepoznali da je vrijeme za promjenu i da su prepoznali tko tu promjenu može iznijeti”, rekla je Kekin za Hinu.

Prema prvim izlaznim anketama u 19 sati, Tomislav Tomašević (Možemo! i Zagreb je Naš!) dobio je 48,6 posto glasova birača, a koalicijska lista Možemo!, Zagreb je Naš, Nova ljevica, Zelena alternativa - Orah i Za grad za Gradsku skupštinu dobila je 45,96 posto glasova birača.

Upitana očekuje li da će Tomašević odnijeti pobjedu već u prvom krugu, Kekin je kazala da je to teško reći s obzirom da se ipak radi o izlaznim anketama.

“Brojke mogu ići malo gore i malo dolje sada. Bilo bi super da to ide malo gore, da u krajnjoj liniji uštedimo novac i vrijeme i da odmah u ponedjeljak krenemo na posao”, rekla je.

image
Tomislav Tomašević, Ivana Kekin
Goran Mehkek/Cropix

Predsjednica Nove ljevice osvrnula se i na tijek izbornog dana u Zagrebu i kazala kako iz stranke Možemo! još uvijek ne znaju tko je autor poruke u kojoj se agitira da glasaju za stranku Možemo. Iz stranke su ranije objavili da su cijeli slučaj prijavili Državnom izbornom povjerenstvu te se ogradili da oni nisu autori te poruke kojom se krši izbornu šutnja.

“Čim smo došli do te informacije prijavili smo to DIP-u, nadamo se da će oni to istražiti. To je jedan vrlo ružan pokušaj diskreditacije, koji kao što vidimo nije upalio, mislim da su građani i rezultatima ovih izlaznih anketa prepoznali tko iznosi sadržaj, a tko vodi prljavu kampanju”, ističe Kekin.

Prve izlazne ankete, članovi i kandidati Možemo! i Zagreb je naš!, te koalicije za Gradsku skupštinu dočekali su u izbornom stožeru na platou Muzeja suvremene umjetnosti uz pljesak i zadovoljstvo.


20:02 Uvjereni smo da će biti drugog kruga i da će Jelena Pavičić Vukičević ući u drugi krug i pobijediti Tomislava Tomaševića, izjavio je novinarima u nedjelju nakon izlaznih anketa u Izbornom stožeru Pavčić Vukičević kandidat za njezinog zamjenika Ivica Lovrić.

"Mi smo očekivali da će biti dosta tijesna utakmica za drugo mjesto, ali mi smo uvjereni da ćemo biti drugi i da će biti drugog kruga i da ćemo se 30. svibnja u 19 sati opet naći", rekao je Lovrić novinarima komentirajući izlazne ankete po kojima je Jelena Pavičić Vukičević na drugom mjestu, malo ispred Miroslava Škore, kandidata Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba, i HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića.

Na pitanje kakva su njegova očekivanja ako Pavičić Vukičević uđe u drugi krug izbora sa Tomislavom Tomaševićem koji je po rezultatima izlaznih anketa uvjerljivo na prvom mjestu, Lovrić kaže kako su uvjereni da će Pavičić Vukičević pobijediti.

Složio se da izlazne ankete pokazuju snažan rezultat Tomaševića, ali, kaže Lovrić, drugi krug je nova utakmica dva kandidata.

"Mi smo uvjereni da Zagreb ima snage i da će biti odlučnosti kod zagrebačkih birača da gospodin Tomašević neće pobijediti u drugom krugu", poručio je Lovrić.

Kaže kako su očekivali da će rezultat biti veliko iznenađenje, barem kada je u pitanju Tomašević jer je osobno mislio da će dobiti oko 40 posto u prvom krugu, ali vidimo da je po izlaznim anketama i više.

"No, znamo da za pobjedu treba preko 50 posto i uvjeren sam da će biti drugoga kruga i da će Jelena Pavičić Vukičević biti u drugom krugu. Znali smo također da ćemo voditi dosta tijesnu utakmicu sa Domovinskim pokretom i Škorom, ali nama je važno da smo za nijansu barem po ovim anketama bolji,, a kad se prebroje rezultati uvjeren sam da ćemo biti čvrsto drugi i da ćemo se naći ovdje 30. svibnja u 19 sati", istaknuo je Lovrić.

Referirajući se na rezultat Tomaševića, Lovrić kaže da je to teško komentirati i da je očito to danas stanje onih birača koji su izašli na birališta.

"Demokratski rezultat na izborima ne treba posebno komentirati, no ja vjerujem da je potencijal zagrebačkih birača takav da će u drugom krugu rezultat biti sasvim drukčiji", rekao je Lovrić, te ponovio kako je uvjeren da će Pavičić Vukičević u drugom krugu pobijediti Tomaševića.


20:01 Potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan u nedjelju je uvečer, nakon objave izlaznih anketa u četiri najveća grada, ocijenila da ne mogu biti nezadovoljni jer zadržavaju pozicije koje su i do sada imali te ustvrdila da su ih birači u Zagrebu kaznili zbog koketiranja s Bandićem.

"Čovjek uvijek želi više i nada se boljemu, ali ne možemo biti nezadovoljni ako zadržavamo otprilike pozicije koje smo imali. To znači da u Zagrebu nismo ni bili na vlasti, broj zastupnika u Skupštini ostat će podjednak, kao i u Splitu, dok ćemo u Osijeku po ovoj izlaznoj anketi imati jednog vijećnika manje.

U Rijeci za koju se spominjalo da je tamo uzdrmana SDP-ova vlast pokazuje se da naš kandidat nadmoćno i apsolutno kao favorit ulazi u drugi krug, a u predizbornim analizama se najviše i spominjalo da je SDP-u najvažnije da zadrži Rijeku", analizirala je Borzan rezultate prvih izlaznih anketa.

Očekujem da ćemo zadržati gradonačelnike u gradovima u kojima smo ih i do sada imali, a možda dobijemo još nekoliko, dodala je.

Na primjedbu da je SDP na ovim izborima stagnirao, rekla je da je prva koja će se samokritički osvrnuti na ono što su i kako radili.

image
Biljana Borzan
Boris Kovacev/Cropix

"Što se Zagreba tiče, očito je da postoji veliki bazen birača koji su skloni lijevoj opciji, ali očigledno zbog SDP-ovog držanja u prošlom mandatu u kojemu je od osam zastupnika četiri prešli Milanu Bandiću, naravno da su birači to kaznili i prebacili se opciji koja im se u ovom trenutku činila kao bolja protuteža politici koja je do sada vladala Zagrebom. Rezovi su rađeni u zagrebačkoj organizaciji da se biračima pošalje jasna poruka o odmaku od Bandićeve politike, ali očito je to bilo kasno jer se ne može u dva mjeseca promijeniti percepciju koja vlada godinama", ocijenila je.

Ne mislim da je kandidatura Joška Klisovića bila promašaj jer ne mislim da bi itko prošao bolje. Ovaj rezultat je jednostavno odraz okolnosti i onoga što je bilo i Klisović je dobio ono što u ovom trenutku pripada SDP-u i u trenutku kada je apsolutno favorit lijevo-građanskog biračkog tijela sklon Tomislavu Tomaševiću i Možemo. SDP-u u Zagrebu su na naplatu došle godine koketiranja s Bandićem, smatra potpredsjednica SDP-a.

"Što se tiče Splita, birači su očito u strahu da im se ne dogodi u drugom krugu HDZ i Kerum i opredjeljivali su se između dva lijeva kandidata za onoga za kojeg su mislili da ima više šanse i u tome vidim razlog dobrog rezultata Ivice Puljka. Zanimljivo je da HDZ očito gubi Split, ali vidjet ćemo još što će biti u drugom krugu jer se karte miješaju ponovno, što vrijedi i za Osijek. U Splitu ljudi očito nisu više zainteresirani da ih vodi HDZ, a u Rijeci očigledno su zainteresirani da ih i dalje SDP vodi", zaključila je Borzan.


19:59 Član Predsjedništva HDZ-a Željko Reiner kazao je kako unatoč prvim izlaznim anketama vjeruje da će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović ući u drugi krug.

„U Zagrebu su neki mediji najmanje šest mjeseci unaprijed proglašavali Tomislava Tomaševića za favorita i sigurnog pobjednika, sada to baš nije tako, i naš kandidat Filipović je tu negdje otprilike i vjerujem da će ući u drugi krug”, izjavio je Reiner.

„To su izlazne ankete i one nikada nisu ono što su rezultati na izborima”, dodao je.

image
Željko Reiner
Damjan Tadic/Cropix

Osvrnuo se i na izlazne ankete u drugim gradovima ocijenivši da HDZ stoji jako dobro.

„Sasvim je jasno da ćemo u Osijeku pobijediti (HDZ-ov Ivan Radić po izlaznim anketama ima 41,4 posto), da ćemo daleko bolje nego na prošlim izborima stajati u Rijeci, te da u gradovima u kojima smo i prije obnašali vlast stojimo odlično”, izjavio je Reiner.

Za rezultate u Splitu kazao je kako je izvjesno da je SDP tamo loše prošao, a da će se tek vidjeti kako će cijela priča završiti nakon objave rezultata.

Više pročitajte OVDJE!


19:53 Objavljene su nove izlazne ankete, a i dalje je u uvjerljivom vodstvu Tomislav Tomašević sa 48,18 posto. Jelena Pavičić Vukičević ima 11,38 posto, a Miroslav Škoro 11,23 posto. Davor Filipović ima 10,24 posto, a Joško Klisović 6,13 posto. Ostali kandidati nemaju nikakve šanse za ulazak u drugi krug.

U drugi krug u Splitu opet ulaze Ivica Puljak s 27,23 % i Vice Mihanović s 23,41%.Treći je Kerum s 16,33%, SDP-ov Franić dobiva 6,45, Branka Ramljak 5,9%.

U Rijeci vodi Marko Filipović (SDP) s 28,67 posto glasova. Iza njega je Davor Štimac (nezavisni) sa 16,51 posto, a treći Josip Ostrogović (HDZ) sa 14,84.

U Osijeku je u vodstvu Ivan Radić (HDZ) sa 39,89 posto glasova. Na drugom mjestu je Berislav Mlinarević (Domovinski pokret) s 19,55 posto dok je treći Goran Kušec (SDP) sa 17,22.


19:49 - Osjećam se super, energično. Zahvaljujem svim biračima koji su izašli i pozivam ih da u što većem broju izađu i u drugom krugu i biraju tim koji može donijeti promjene koje su Osijeku potrebne i koji može napraviti od njega pravu slavonsku metropolu. Ovo je izvrstan rezultat, iznad svih očekivanja i anketa. Prezadovoljni smo, ali nismo euforični, nego nastavljamo raditi i u sljedeća dva tjedna – rekao je Ivan Radić koji vodi u Osijeku.

image
Izborni stožer osječkog HDZ-a
Vlado Kos/Cropix

Više o reakcijama iz Osijeka pročitajte OVDJE.


19:38 HDZ je uvjerljiv u Osijeku s osvojenih 15 mjesta. Domovinski pokret osvaja 6 mjesta, a SDP njih 5. Snaga SiB računa na 2 mjesta, baš kao i Možemo!. HNS osvaja 1 mjesto u Gradskom vijeću.


19:37 SDP pobjeđuje u riječkom Gradskom vijeća sa 11 vijećnika. HDZ-u pripada 6 mjesta, Nezavisnoj listi Štimac 4 vijećnika, a Most i Možemo! osvajaju 3 vijećnika. PGS i AM osvajaju 2 vijećnika.


19:34 U Splitu HDZ uzima 8 mjesta u Gradskom vijeću, baš kao i Puljkov Centar. Kerumov HGS osvaja 5 mjesta, a SDP 3 vijećnika. Splitski Možemo! osvaja 3 mjesta, baš kao i Most. Nezavisna lista Tomislava Mamića osvaja 1 mjesto.


19:30 Izlazne ankete za Gradsku skupštinu kažu da Možemo! osvaja 46 posto, odnosno, 24 mjesta u Skupštini. HDZ osvaja 11,7 posto ili šest mjesta. BM365 osvaja gotovo 10 posto što je pet mjesta. Domovinski pokret osvaja 9,8 posto odnosno 5 mjesta, a SDP sa 7,6 posto može računati na 4 mjesta. Most sa 5,7% - osvaja 3 mjesta.


19:25 - Imamo ljude na terenu, stranka dobro radi. Znamo što radimo i gdje idemo. Stranka ostaje i očekujem žestoku borbu u drugom krugu, ali i pobjedu. Ipak su ovo samo izlazne ankete, ja bih ipak prvo pričekala službene rezultate, rekla je za N1 Mirka Jozić iz stranke BM365 komentirajući poziciju Jelene Pavičić Vukičević.


19:14 Odlično raspoloženje vlada u stožeru Ivice Puljka koji prema izlaznim anketama vodi u utrci za Split.

image
Stožer Ivice Puljka
Tom Dubravec/Cropix
image
Stožer Ivice Puljka
Tom Dubravec/Cropix
image
Stožer Ivice Puljka
Tom Dubravec/Cropix

19:13 Kasno večeras trebali bi se znati sastavi 428 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih i skupštine Grada Zagreba. Trebalo bi se znati i tko je od općinskih načelnika, gradonačelnika i župana izabran već danas, a tko će morati u drugi izborni krug, 30. svibnja, na Dan državnosti.

No, i prije brojanja glasova poznata su imena budućih gradonačelnika četiri grada - Pakraca, Skradina, Nina i Hrvatske Kostajnice, te načelnika 50-ak općina, jer oni, naime, nisu imali protukandidate.


19:10 U stožeru Možemo! je došlo do eksplozije oduševljenja nakon objave izlaznih anketa. Više o tome pročitajte OVDJE.

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix
image
Stožer platforme Možemo!
Goran Mehkek/Cropix

19:00 Zatvorena su birališta diljem Hrvatske, a kako je time okončana i izborna šutnja, HRT i Nova TV objavili su prve izlazne ankete za četiri najveća hrvatska grada.

Prema izbornim anketama, u prvom krugu pobjeđuje kandidat Možemo! Tomislav Tomašević sa 48,6. S njim u drugi krug, sudeći po izlaznim anketama, ulazi Jelena Pavičić Vukičević koja dobiva 11,5 posto. No, Miroslav Škoro osvaja 11,4 posto tako da ima šanse prestići je. HDZ-ov Davor Filipović ima 10,3 posto, a SDP-ov Joško Klisović osvaja 6,1 posto.

U Splitu u prvom krugu pobjeđuje Ivica Puljak sa 27,4 posto, a drugi je HDZ-ov Vice Mihanović sa 23,4 posto. Željko Kerum osvaja 16,1 posto glasova, a SDP-ov Ante Franić 6,8 posto.

U Osijeku je najviše glasova dobio HDZ-ov Ivan Radić (41,4 posto), a s drugog mjesta u drugi krug ulazi Berislav Mlinarević (19,2 posto). SDP-ov Goran Kušec osvaja 16,6 posto.

Pobjedu u prvom krugu u Rijeci odnosi SDP-ov Marko Filipović (29,9 posto), a u drugi krug ulazi i Davor Štimac (16,3 posto). Josip Ostrogović osvaja 15 posto glasova, a Marin Miletić 11,7 posto.


Lokalnu vlast za iduće četiri godine danas je imalo priliku birati tri milijuna i 600 tisuća birača u Hrvatskoj, a to su mogli učiniti na 6572 biračka mjesta.

Birači su u nedjelju odlučivali tko će ih zastupati u 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Birali su i svoje općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Glasovati se moglo samo u mjestu prebivališta, a glasovati se može do 19 sati.

U 19 sati nacionalne televizije objavit će izlazne ankete

Prve izborne rezultate DIP će objaviti u 21 sat na svojoj mrežnoj stranici, osvježavat će ih svakih 15 minuta.

Podsjetimo, do 16:30 sati je glasovalo 35,54 posto birača, nešto više nego 2017. kada ih je glasovalo 35,15 posto. U Ličko-senjskoj županiji bila je najveća izlaznost, dok je najmanja bila u Osječko-baranjskoj županiji.

Izlaznost je do 11:30 sati iznosila 15, 47 posto, što je bilo gotovo isto kao 2017. godine.

Tijekom izborne noći portal Jutarnji.hr donosi najnovije informacije iz minute u minutu, komentare, analize, reakcije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:05