PROMJENA ‘GOSPODARA‘

Tomašević tražio da KB Sveti Duh i dalje bude u vlasništvu Grada, Beroš mu odgovorio: ‘Ostat će vam i dugovi‘

Gradonačelniku Zagreba navodno se nije svidjelo da bi mu s bolnicom ostalo i 55 milijuna kuna duga

Tomislav Tomašević

 Zeljko Puhovski/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nedavno je od ministra zdravstva Vilija Beroša zatražio da u izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi uskoro trebao u javnu raspravu, izostavi promjenu upravljačkih prava za gradsku bolnicu KB Sveti Duh, kojom bi sve bolnice trebale prijeći u državno vlasništvo, jer "nova vlast nije imala vremena dokazati da zna i može uspješno upravljati tom ustanovom", kažu nam izvori bliski Ministarstvu zdravstva i KB-u Sveti Duh.

Priča navodno ide dalje pa mu je tako, prema istom izvoru, Beroš odgovorio da bi to značilo da mu ostaje i trenutačnih 55 milijuna duga, koliko bolnica bilježi u prvih pet mjeseci ove godine, ali i svi budući dugovi, što se baš i nije svidjelo iznenađenom Tomaševiću. Riječju, bolnicu bi, ali bez repova, što znači da je uzalud hodočastio do Ksavera. Slično je navodno završio i "pohod na Banske dvore".

Promjena gospodara

Naime, Prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđa da, osim KBC-ova i KB-ova, i sve opće bolnice u državi dobiju jednoga gospodara od početka iduće godine, odnosno da im svima osnivač bude Republika Hrvatska, a ne lokalna samouprava, kako je to trenutačno. Razlog? Pokušaj kvalitetnijeg upravljanja financijama, kontrola rada i opravdanosti njihova postojanja u trenutačnom obliku. Naime, pokazalo se da velik dio općih bolnica ne može odraditi niti limit, da 80 posto tog iznosa troše za plaće, a čak 22 bolnice plaće koštaju više od limita. Postavlja se opravdano pitanje čemu služe poglavito neki odjeli na kojima niti ima liječnika, niti ima pacijenata.

Skandal za skandalom

No, zanimljivo je razmišljanje Grada Zagreba vezano uz KB Sveti Duh, a osobito dokazivanje da oni to mogu jer proteklih mjeseci, otkako ta ustanova ima novu upravu, redaju se skandali. U Ministarstvo, saznajemo, gotovo na dnevnoj bazi dolaze pritužbe, tužakaju svi sve, a natječaj za predstojnika Klinike za ginekologiju, "slučaj Čavajda" i navodni nestanak pa pronalazak skupih lijekova dodatno su paralizirali bolnicu. Koliko bi novoj vlasti trebalo "da se dokaže da zna voditi bolnicu" teško je reći, ali u novom zakonu ne bi smjelo biti jednakijih.

Prihvate li se zakonske izmjene, i na KB-u Sveti Duh će se, kao i svakoj od 21 opće bolnici, tri mjeseca nakon što stupe na snagu imenovati nova upravna vijeća, a potom i privremeni ravnatelji do imenovanja novih. To, drugim riječima, znači da će trenutačni ravnatelji morati otići s te funkcije, osim ako se ne jave na natječaj i na njemu budu izabrani kao najbolji kandidati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:06