SASTANAK

Tomašević s Ćorićem o sanaciji vodovodne mreže, u kratkom roku moguće povlačenje 55 milijuna iz NPOO-a

Što se tiče Selske, postoji neka projektna dokumentacija, ali nije još spremna. Na tome ćemo raditi, rekao je Tomašević
 Ranko Suvar/Cropix

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u srijedu je održan sastanak ministra Tomislava Ćorića i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića. Tomaševiću je, kako se doznaje, odobreno 55 milijuna kuna iz Nacionalnog plana za oporavak za sanaciju vodovodne mreže u Zagrebu nakon što je u tri dana na Selskoj dvaput puknuo magistralni cjevovod, poplavljujući stambene objekte i škole.

- Govorimo o nekih 55 milijuna kuna iz Nacionalnog plana koje bismo u kratkom roku mogli povući za sanaciju vodovodne mreže. Što se tiče Selske, postoji neka projektna dokumentacija, ali nije još spremna. Na tome ćemo raditi. Tu su i projekti vezani za odvodnju. Činjenica da se toliko dugo nije ulagalo u mrežu nije dobro, sad se pojavljuju i nažalost posljedice toga. Razvoj grada ne prati razvoj mreže. Ovo više nije pitanje sigurnosti i samo zaštite okoliša što nama curi 50 posto vode iz cijevi. Ovo postaje financijsko pitanje jer će po novoj europskoj inicijativi naplaćivati i kažnjavati poduzeća - rekao je Tomašević.

Ministar Ćorić je kazao da se dogovorio s gradonačelnikom Tomaševićem da u kratkom vremenskom roku pristupiti izradi projektne dokumentacije za sanaciju vodovodne mreže, za što će mu iz NPOO-a isplatiti 55 milijuna kuna. Također, iz istog fonda Grad Zagreb bit će financiran u okviru 33 projekta koja su dostavljena prema Ministarstvu, odnosno, Hrvatskim vodama za sufinanciranje. Ministar je Ćorić najavio i daljnja ulaganja.

-Mi ćemo od Ministarstva i Hrvatskih voda i dalje inzistirati na sufinanciranju vodovodne mreže. Taj projekt započeo je 2018. godine. Dok se ne dogode ovakve situacije, sanacija vodovodne mreže najčešće nije top tema na stolovima lokalne samouprave, međutim ovakve situacije nas podsjete da mrežu treba obnavljati i to je nažalost slučaj i u Zagrebu. Postignuta je suglasnost da ovaj proces treba biti kontinuiran, svjesni smo činjenice da gubici koji su u RH na oko 50 posto jesu nešto što ne trebamo tolerirati - rekao je Ćorić.

Također, predsjednik je Vlade Andrej Plenković izjavio u srijedu da su donijeli odluku o davanju beskamatnog zajma od 150 milijuna kuna Gradu Zagrebu kako bi im pomogli u likvidnosti, dodavši da im je glavni grad izrazito bitan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:43