ZABRANA PISANJA

Tomašević: ‘Ovo se nikada nije dogodilo, smijenit ćemo članove Upravnog vijeća Poliklinike!‘

Gradonačelnik je reagirao zbog sudske mjere zabrane medijskog izvještavanja o Buljan Flander
Tomislav Tomašević i Gordana Buljan Flander
 Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te pokrenuti nadzor u toj ustanovi, nakon sudske zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander.

Tomašević je istaknuo da kao gradonačelnik nema izravne ovlasti za smjenu Buljan Flander, nego može smijeniti Upravno vijeće Poliklinike.

- Mi kao gradska vlast protivimo se ovakvoj praksi da bilo koje gradsko poduzeće na ovaj način traži zabranu medijskog kritičkog izvještavanja. Ako se nekog okleveta postoje drugi načini, privatne tužbe, ovo je presedan, to se nikad nije dogodilo. Ne znam da je ijedna gradska ustanova to prije tražila niti da je bilo ovakvih presuda. Ovo je poruka svim ustanovama, ne podržavamo ovakve stvari, protivimo se ovakvoj praksi - kazao je Tomašević pa najavio smjenu Upravnog vijeća.

- S obzirom na ove okolnosti, smijenit ćemo u najkraćem roku članove Upravnog vijeća ispred Grada Zagreba te ćemo u najkraćem roku imenovati nove. Prije nekoliko dana tražili smo da se provede interna kontrola Poliklinike da bi razjasnili ima li nepravilnosti u poslovanju, na temelju medijskih natpisa. Pozivam ministarstvo zdravstva da naprave stručni nadzor o radu Poliklinike, ne mogu ulaziti u to je li bilo nepravilnosti. Mislim da je svima u interesu da se to raščisti, posebno kad je riječ o zaštiti djece. Volio bih da se napravi međunarodna stručna evaluacija te metode kako bi se ti prijepori stavili 'ad acta'. U interesu nam je da Poliklinika dobro funkcionira - kazao je govoreći o spornoj doktrini 'otuđenja od roditelja' o kojoj je izvještavala novinarka H-altera, Jelena Jindra.

Kazao je kako je prije mjesec i pol dana prvi put čuo kritike na račun rada Poliklinike.

- Ne bih htio da se nešto prejudicira, ovo je vrlo osjetljiva tematika. Držim se onog što je naša ingerencija kao Grada. Čuo sam se s ministrom Aladrovićem, vjerujem da ćemo uskoro imati sastanak s ministrom zdravstva. Kratko sam se čuo s Buljan -Flander, ne bih o tome još informirao javnost - kazao je i rekao da ne može spekulirati o njezinoj ostavci.

Na kraju je upitan u kakvim je odnosima s bivšim Severininim menadžerom Tomislavom Petrovićem, na što je odgovorio kako nisu nikakvi prijatelji.

Razlog za smjenu Upravnog vijeća Poliklinike je odluka zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je sudac Andrija Krivak rješenjem zabranio portalu H-alter da objavljuje teksove o Gordani Buljan Flander, nakon što je taj neprofitni portal u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?", u kojima problematizira rad Buljan Flander, odnosno Poliklinike.

Hrvatsko novinarsko društva i Sindikat novinara Hrvatske ocijenili su da je sudska zabrana pokušaj cenzure i ušutkavanja medija, a zabranu su osudili i brojni akteri na političkoj i medijskoj sceni, među kojima i premijer Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Kržinek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 06:27