ŠEST MJESECI NA VLASTI

Tomašević: Napravili smo sve što smo obećali, izgradit ćemo četiri nova vrtića iduće godine

Upitan o ambicijama na parlamentarnoj razini, Tomašević je rekao da im je cilj promijeniti politiku u Hrvatskoj.

Tomislav Tomašević

 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević večeras je u HTV-ovom središnjem Dnevniku, osvrćući se na prvih šest mjeseci na vlasti, odbacio kritike oporbe i poručio da su napravili sve što su obećali.

- Itekako smo napravili sve ono što smo obećali, već u prvim koracima i onim uštedama koje smo radili, isto tako uvođenje reda u gradske ustanove i gradska poduzeća, da više nema nikakvog stranačkog ključa po kojem su se do sada dodjeljivale upravljačke pozicije, rekao je Tomašević.

- S obzirom na to kad dođete u situaciju da naslijedite konsolidirani dug koji je jednak cijelom gradskom proračunu, s obzirom na 20 godina devastiranog sustava, s obzirom na to da vam mandat počne tako da vam pročelnica stručne službe gradonačelnika bude uhićena tri tjedna nakon što se došli u ured, s obzirom na tu situaciju, mi smo zadovoljni, poručio je.

Upitan o ambicijama na parlamentarnoj razini, Tomašević je rekao da im je cilj promijeniti politiku u Hrvatskoj.

- I to ćemo pokazati prije svega u Gradu Zagrebu, ali mi smo na ovim lokalnim izborima u dobrom dijelu gradova isto tako ušli u gradska vijeća, rekao je Tomašević.

- Već sad mijenjamo lokalnu politiku i u Puli, i u Osijeku, i u Splitu, i u Karlovcu, i u nekim drugim gradovima pored Zagreba, dodao je.

Što se tiče prosvjeda zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj, Tomašević je rekao da su primili predstavnike udruga kako bi čuli njihovu perspektivu.

- Naša perspektiva i dalje je takva da imate jednu mjeru koja je demografska, ne socijalna, koja nije dala demografski učinak koji je najavljivala sama mjera, rekao je Tomašević.

- Isto tako mislim da nije ni dobro da se demografske politike događaju na razini jednog grada jer to dovodi do depopulacije cijele zemlje, do depopulacije drugih dijelova Hrvatske, dodao je.

Smatra da odluka o ukidanju mjere nije bila prenagla.

- Od toga kad smo stupili na vlast do odluke koja stupa na snagu iz perspektive smanjenja financijskih naknada, ali isto tako i omogućavanja zapošljavanja i upisa djece u dječje vrtiće, proći će godinu dana. To svakako nije malo tranzicijsko razdoblje, poručio je Tomašević.

Tomašević je također rekao da je u posljednjih pet godina u gradnju, adaptaciju i dogradnju vrtića svake godine išlo otprilike prosječno 23 milijuna kuna, te da je mjera roditelj odgojitelj krenula s 20-ak milijuna kuna godišnje da bi došla na 540 milijuna kuna.

- Iz te perspektive, tu radimo potpuni zaokret. Već ćemo sada u proračunu za sljedeću godinu, unatoč dugovima, trostruko povećati izdvajanja za nove gradske vrtiće. Izgradit ćemo četiri nova dječja vrtića sljedeće godine, rekao je gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2022 23:02