BIVŠI POMOĆNIK PROČELNIKA

Tomašević dao novu funkciju bratu Gabrijele Žalac, nju se optužuje da mu je uz pomoć Rimac sredila ispit

Ivan Ivanković sada je predstavnik Zagreba u Vijeću članica Mreže za pravednu i niskougljičnu tranziciju projekta ‘METAR do bolje klime‘

Gabrijela Žalac

 Goran Mehkek/Cropix

Gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, potpisao je 7. srpnja 2022. godine zaključak temeljem kojeg je Ivan Ivanković imenovan predstavnikom Grada Zagreba u Vijeću članica Mreže za pravednu i niskougljičnu tranziciju u sklopu projekta "METAR do bolje klime (Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj)".

Ivanković je, inače, brat bivše ministrice Gabrijele Žalac, i radi u Upravi Grada Zagreba kao pomoćnik pročelnika za energiju i klimu u Sektoru za energiju i klimu Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, a na tu je poziciju imenovan 7. srpnja 2020. godine odlukom koju je potpisao pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Žalac je pak, između ostaloga, optužena da je uz pomoć bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac svom bratu osigurala prolazak na državnom stručnom ispitu, no ona od početka negira bilo kakvo kršenje zakona u slučaju svoga brata.

Projekt "METAR do bolje klime (Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj)", bio je uspješno prijavljen na Javni poziv Ministarstva rada i mirovinskog sustava "Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020"".

Grad Zagreb je partner na Projektu uz ostalih 10 sudionika. Dana 29. listopada 2020. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020. za projekt "METAR do bolje klime (Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj)", a Grad Zagreb je 15. siječnja 2021. sklopio Sporazum o partnerstvu kojim se reguliraju međusobna prava i obveze s ostalim partnerima na projektu.

Opći cilj projekta je uspostaviti trajnu tematsku mrežu kapacitiranih organizacija civilnog društva (OCD), jedinica lokalne samouprave (JLS) i znanstveno-istraživačkih institucija, koja bi uključivanjem u sve faze razvoja javnih politika trebala doprinijeti tranziciji u nisko-ugljično društvo adaptirano na klimatske promjene bez energetskog siromaštva.

Zamišljeno je da se kroz trajnu suradnju izgrade nove vještine i kapaciteti OCD-a za argumentirano zagovaranje, a da se znanstveno-istraživačke institucije i JLS-i će osnaže u metodama informiranja i uključivanja zainteresirane javnosti.

Dana 8. ožujka 2022. godine donesen je Zaključak o sklapanju Sporazuma o tematskoj mreži - polazišta za uspostavljanje suradnje u okviru Mreže za pravednu i niskougljičnu tranziciju u sklopu projekta "METAR do bolje klime (Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj)".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:44