PRIGOVORI OBRANE

Todorićev odvjetnik: ‘Proglasi li se vještačenje nezakonitim u slučaju Veliki Agrokor, otvaraju se dvije varijante‘

Problem DORH-u stvara njihov ključni dokaz – financijsko vještačenje poslovanja Agrokora

Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića
 

 Tomislav Kristo/Cropix

Visoki kazneni sud naredio je suđenje o zakonitosti dokaza u slučaju Veliki Agrokor. Odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujić, za N1 je objasnio koji su problemi koje obrana vidi u provedenom vještačenju, na koje se poziva DORH.

Naime, problem DORH-u stvara njihov ključni dokaz – financijsko vještačenje poslovanja Agrokora. Tvrdeći da je to jedini način da izbjegne sukob interesa hrvatskih vještaka, tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić raspisao je 2018. međunarodni natječaj i na njemu za 8,6 milijuna kuna ugovorio vještačenje s poljskom podružnicom KPMG-a. Obrana, međutim, tvrdi da je pronašla dokaz da je vještačenje zapravo obavila tvrtka KPMG Hrvatska, koja je, po mišljenju obrane, u sukobu interesa jer je radila i za Todorića, i za Izvanrednu upravu, i za državu.

Olujić je za N1 još jednom ponovio ključne prigovore obrane.

“Ključni prigovori su da je vještačenje obavilo strano trgovačko društvo koje nije registrirano za reviziju, da je to vještačenje povjereno tom stranom trgovačkom društvu, a ispalo je da ga nije radilo strano trgovačko društvo, nego ga potpisuje taj Ismet Kamal i, najvažnije od svega, da je na 90 posto toga vještačenja, iako mi smatramo da zapravo uopće nije riječ o vještačenju, radilo društvo KPMG Hrvatska, koje je u izravnom sukobu interesa, jer je istovremeno radilo za Izvanrednu upravu, dakle za jednu stranaka u postupku, za DORH, ali ranije, dok je gospodin Todorić upravljao svojom kompanijom, i za njega”, rekao je Olujić.

Taktiku obrane nije htio otkrivati, ali je dodao da će sva pitanja obrane, na koja Kamal danas eventualno bude odgovarao, ići u smjeru tih prigovora, prenosi N1.

“Mi smatramo da to vještačenje uopće nije moglo biti povjereno stranom trgovačkom društvu KPMG Poljska, a ako je i povjereno, onda su ga trebali provesti njegovi djelatnici. Također, izuzetno bitno, mi kao obrana moramo biti u mogućnosti znati koje su konkretno osobe radile na tom vještačenju, a nama je to do današnjeg dana potpuno nepoznato. To je kao situacija da vas u bolnici operira liječnički tim, nešto pođe po krivu, vi tražite imena liječnika, a bolnica se poziva na GDPR. Potpuno suluda situacija”, rekao je Olujić.

Dodao je da se Kamal poziva na ugovor o povjerljivosti s DORH-om. “Ako je tako, to je skandalozno samo po sebi. Ponavljam, osnovno je pravo stranaka u postupku i okrivljenika da zna tko je obavljao vještačenje koje je važno u kaznenom postupku”, rekao je odvjetnik.

Smatra da sud ima različite mehanizme kako riješiti ovaj slučaj. “Može i novčano kazniti, ali to bi bio fijasko za DORH, kad bi se pokazalo nezakonitim. Ja smatram da je i sve dosad fijasko DORH-a. Ovaj je postupak započeo u listopadu 2017., ulazimo u šestu godinu, a još uvijek nemamo ni pravomoćnu optužnicu i vrlo je vjerojatno nećemo ni imati”, rekao je Olujić.

Istaknuo je da će biti zanimljivo vidjeti na koji je način za vještačenje izabrano upravo društvo KPMG Poljska i Ismet Kamal. “DORH je morao znati da je Kamal do 2014. godine bio direktor KPMG-a Hrvatska, u vrijeme kad je to društvo radilo za Todorića i Agrokor. To je dovoljno da ga se izuzme od vještačenja jer je u sukobu interesa”, rekao je Olujić.

Todorićev odvjetnik rekao je i da su ljudi koji su provodili vještačenje potpisali izjave o neovisnosti. “Ali što vam znači izjava o neovisnosti osobe čiji identitet ne znate?”, upitao je Olujić, dodavši da je Visoki kazneni sud rekao da je svako tijelo koje provodi vještačenje dužno i navesti osobe koje su u njemu sudjelovale.

“Optužnica u ovakvom predmetu ne može opstati. Navodi se navodna šteta od milijardu i 700 milijuna kuna, svako vještačenje je temelj optužnice, a ako ovo vještačenje bude proglašeno nezakonitim, tu su onda dvije varijante, ili da DORH obustavi postupak ili da povjeri vještačenje nekom novom tijelu ili osobi vještaka”, rekao je odvjetnik.

Smatra i da je u optužnici navedeno puno stvari koje nisu bitne. “Ovo nije prvi primjer u Hrvatskoj u kojem se spis zasipa hrpom materijalne dokumentacije, od koje je dobar dio potpuno nebitan. Baratamo sa spisom od nekoliko desetaka tisuća stranica, a tu se nalazi i mnogo toga što se ne treba nalaziti. Imamo i 80 ispitanih svjedoka u postupku, a nitko od njih ne iznosi ništa relevantno za ono za što se ovi okrivljenici optužuju”, rekao je Olujić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:24