PLENKOVIĆ O TUŠEKU

‘To je gruba pogreška koja se nije smjela dogoditi. Radari u kletima ne funkcioniraju‘

‘Ne znam kako mu se to dogodilo, on je preiskusan političar da ode na sastanak i završi kako je završilo‘, kaže Plenković
Andrej Plenković i Žarko Tušek
 Boris Kovacev/Cropix

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka parlamentarne većine. Komentirao je slučaj Žarka Tušeka i je li on teret HDZ-u.

- On ostaje sigurno u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dogodila se jedna gruba politička pogreška, ne znam kako mu se to dogodilo. On je preiskusan političar da ode na sastanak i završi kako je završilo. Ne ulazim u namjere gospodina koji je namamio i njega i gradonačelnika Oroslavja, u svakom slučaju politička greška koja se nije smjela dogoditi. Treba detaljno vidjeti što je sve izgovoreno i na koji način. da se iole informirao, nisam pratio gospodina osim da je dobio propusnicu na bizaran način pa je Kolar govorio da se radi o pogrešci, ako prate opus s ovim što je vidljivo na prvi pogled ne vidim što je trebao raditi s njim na sastanku - kazao je Plenković.

Odgovorio je i hoće li biti sankcija za Tušeka.

- Sve ćemo razmotriti. Nisam siguran da tu ima velikih temelja za neku vrstu odgovornosti. Budući da je riječ o snimci takva je kakva je i da je. Radari u kletima ne funkcioniraju baš. Nezamislivo je da se tako nešto dogodilo - kazao je.

Na pitanje ima li ovaj slučaj poveznicu sa slučajem vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe kako to tvrdi oporba, Plenković je kazao da će oporba ovo koristiti kao što koristi i sve.

- Svaki tjedan je nekakva situacija koju rješavamo. Da su oni nešto mislili surađivati za pet mjeseci, očito da nisu. Gospodin koji ga je došao snimati nemam dojam da je imao namjeru suradnje. Da je bio oprezniji tog ne bi bilo - kazao je.

Prokomentirao je i tvrdnje novinara o javnim natječajima koji se baš i ne poštuju te odgovorio smatra li da takvo što spada u okvire van političke kulture.

- Razgovarao sam s Tušekom kratko kada sam shvatio što se zbiva neposredno prije presice. On nastoji reći koliko sam vidio da nije došao trgovati utjecajem nego da je karikirao što bi se tu sve moglo pa se vidi kako ga gospodin navodi u ofsajd. Ovo je bilo vrlo s predumišljajem napravljeno da ga se dovede u tu situaciju. Ispao je naivan i pogriješio je - kazao je.

- To je nekakva situacija u kojoj ne znam kako se doveo u situaciju da sjedi u istoj sobi s gospodinom. To je kapitalan problem - kazao je premijer.

Odgovorio je i ima li Tušek njegovo povjerenje u stranci.

- Nije stvar mog povjerenja. čovjek je izabran prije dva mjeseca na unutarstranačkim izborima kao novi stari čelnik HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji i zato se i čudim. Nije prestar, mlad je, ali ovakvo nešto mu se nije trebalo dogoditi - kazao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 23:54