POSEBNI UVJETI

TKO SVE MOŽE UĆI U HRVATSKU I KAKAV JE TOČNO POSTUPAK NA GRANICI? Državna tajnica: 'I dalje ćemo biti pažljivi kad je riječ o otvaranju'

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Na pitanje o tome tko sve i pod kojim uvjetima, osim građana 10 zemalja EU, može ući u Hrvatsku, odgovarao je u HRT-ovoj emisiji 'U mreži prvog' Tomislav Kufner, voditelj službe za susjedne zemlje u Ministarstvu unutarnjih poslova.

- Postupak je takav da prilikom dolaska na graničnom prijelazu uz onu standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj. To su zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bismo imali podatke u slučaju da epidemiolozi moraju stupiti s njima u kontakt, rekao je Kufner.

Dodaje i da strani putnici koji ulaze u Hrvatsku preko aplikacije Welcome to Croatia mogu popuniti obrazac s podacima, što olakšava cijelu proceduru.

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić kaže da Hrvatska sama može odlučiti koga pustiti u zemlju. Istine da je svaka zemlja primjenjivala zasebna pravila jer je svaka zemlja bila drugačije pogođena epidemijom.

- To se sada želi zaista promijeniti. Na svakoj državi članici je da donese odluku i Europska komisija je izradila nekoliko setova dokumenata preporuka. Ništa se ne može nametnuti državi članici, ali tu su preporuke kako se otvoriti, kaže Metelko-Zgombić i dodaje da će Hrvatska i dalje biti pažljiva kada je riječ o otvaranju granica.

- Ideja je da Europska komisija ima jednu interaktivnu kartu i to u realnom vremenu gdje će ona stalno pratiti i prikazivati sve epidemiološke situacije i ako se negdje nešto pojavi da znamo kako reagirati, rekla je Metelko-Zgombić za HRT.

Važno je da svi stranci koji ulaze u zemlju poštuju epidemiološka pravila, ali i da pri povratku u svoju zemlju ne moraju u karantenu. Dodala je i da je moguć tranzit i kroz Austriju prema Hrvatskoj.

U HRT-ovoj emisiji U mreži prvog govorio je i Dragutin Škrlec, voditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman, koji kaže da uz postojeće letove za Frankfurt i Amsterdam danas kreću i letovi za Kopenhagen, a od 8.6. i za Zürich. 15. lipnja će se otvoriti i većina ostalih europskih destinacija, a još jedan dio i od 1. srpnja. Čim putnici uđu u zračnu luku, na plakatima i posterima vidjet će mjere, što će im omogućiti da znaju kako se ponašati.

Uz obavezno držanje razmaka u zračnoj luci, putnici će morati dezinficirati ruke, a obavezno je i nošenje maski. Nije predviđeno mjerenje temperature.

- Održavanjem razmaka u zrakoplovu, letenje bi bilo totalno neisplativo, rekao je Škrlec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:25