NA UDARU USKOK-a

Tko su najmanje eksponirani Horvatovi suokrivljenici: Mišković je blisko surađivala s Gabrijelom Žalac...

Terete je da je urgirala za tvrtku Mate Bilonjića, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i načelnika općine Okučani

Velimir Žunec i Katica Mišković

 Cropix

Uskok je u subotu pokrenuo istragu protiv bivšeg ministra Darka Horvata i još petero okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osim bivše Horvatove pomoćnice Ane Mandac, potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića i bivšeg ministra Tomislava Tolušića, u ovom slučaju su osumnjičeni i ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac.

Katica Mišković (52) u inkriminiranom razdoblju u studenom 2018. bila je pomoćnica ministrice Gabrijele Žalac u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. I tada ju se prozivalo da je sudjelovala u nenamjenskoj dodjeli sredstava.

Naime, bila je članica Povjerenstva koje je od 58 milijuna proračunskih kuna iz "Programa ulaganja za zajednicu" 53 dodijelilo pretežito katoličkim župama, a samo 4,8 miljuna kuna svima ostalima koji su se javljali na natječaje, vezano za saniranje i obnovu škola, vrtića, bolnica za rehabilitaciju djece te popravak kazališta i pučkih učilišta.

Na sličan način Povjerenstvo u koje ju je imenovala Gabrijela Žalac dijelilo je novac i prethodnih i narednih godina. Sada je terete da je urgirala za tvrtku Mate Bilonjića, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i načelnika općine Okučani.

Razriješena je dužnosti pomoćnice ministra na zatvorenoj sjednici Vlade 4. ožujka prošle godine. Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo ju je 2019. s 2.000 kuna jer je istovremeno bila i članica Upravnog vijeća Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo pa je na taj način kao pomoćnica ministrice bila u sukobu interesa. Pokrenula je upravni spor protiv prve odluke koji je izgubila na osječkom sudu.

Državnog tajnika Velimira Žunca (52) iz Garešnice tereti se da je urgirao za tvrtke sa svog područja.

Magistar je i inženjer elektrotehnike i nekadašnji gradonačelnik Garešnice. Velimir Žunac primio je 6. listopada 2021. Povelju počasnog građanina Općine Veliko Trojstvo radi posebnih zasluga u promicanju položaja i ugleda Općine Veliko Trojstvo, iznimnog djelovanja i trajnijeg angažiranja od posebnog značenja za unapređenje i ostvarenja iz više područja razvoja, te razvoja Općine Veliko Trojstvo. Član je Upravnog vijeća Doma hrvatskih veterana u Garešnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:25