HORVATOV OSOBNI ODABIR

Tko je žena koja je presudila ministru: Ulovljena je u komunikaciji s Rimac, evo što je tražila

Glavna svjedokinja čiji je iskaz otvorio najnovija uhićenja bila je pomoćnica Darka Horvata

Ana Mandac, Darko Horvat

 Bruno Konjević/Cropix

Ana Mandac, glavna svjedokinja čiji je iskaz otvorio najnovija uhićenja, bila je pomoćnica Darka Horvata u Ministarstvu gospodarstva, koji je priveden, a danas je vlasnica tvrtke Fuerte consulting d.o.o. koja se bavi "savjetovanjem u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem".

Tvrtku je osnovala u ljeto prošle godine i njezin temeljni kapital iznosi 20 tisuća kuna. No, Anu Mandac, naime, USKOK sumnjiči da je na zamolbu Josipe Rimac sređivala potpore od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat.

U rješenju o provođenju istrage opisano je da Mandac terete da je navodno omogućila isplate potpora tvrtkama i obrtima u vlasništvu prijatelja i rođaka Josipe Rimac.

Rođak Josipe Rimac

Radilo se, tvrde istražitelji, o dvije potpore od po 200 tisuća kuna te jednoj isplati bespovratnih sredstava od 185 tisuća kuna. Rimac je potom, prema USKOK-u, na zahtjev svog rođaka tražila od Mandac da mu osigura bespovratne potpore Ministarstva gospodarstva i za 2020. godinu.

Potom je uslijedila policijska akcija te su svi privedeni. Mandac je tada uhićena u akciji zajedno s još 12 osoba, među kojima bila i Rimac.

Mandac je bila ulovljena u komunikaciji s Rimac koja je tražila od nje da trojici poduzetnika omogući državne potpore. Jedan od njih dobio je 185 tisuća kuna, a dvojica po 200 tisuća kuna u 2019. godini.

Isti dan kad su uhićene, 29. svibnja 2020., Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je razriješila dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Anu Mandac.

Mandac je ranije slovila kao uspješna u konzultantskim vodama za projekte EU, ministar Horvat ju je, kako je rekla, angažirao na osobni zahtjev.

Ranije je desetak godina bila samozaposlena, odnosno vlasnica obrta za pripreme i organizaciju aktivnosti vezanih uz natječaje za fondove EU, provođenje edukacije i pisanje i vođenje različitih projekata, a u struci je profesorica socijalne pedagogije. Rođena je u Banjaluci, a u Ministarstvu je imala plaću od 13.500 kuna.

Također, bila je i zamjenica i predsjednica Nadzornog odbora Badela 1862.

Imovina

U imovinskoj kartici Mandac je prijavila dva stana u Zagrebu - jedan od 78 četvornih metara u Vrapču i drugi od 40 četvornih metara u Novom Zagrebu. U vlasništvu ima osobni automobil Toyota Auris.

Prijavila je i kredit, čiji nositelj je suprug, u iznosu od 71.753 tisuće eura, podignut 2014., i pozajmicu koju je ona podigla u PBZ-u u iznosu od 103.283 kuna 2015. godine, s kamatom od 9,20 posto.

'Ono što mu je drugookrivljena dala na potpis ministar je potpisao'

Za zlouporabu položaja Horvata terete zajedno s više osoba, kazao je danas novinarima njegov odvjetnik Vladimir Terešak, dodavši da svi dokazi proizlaze iz drugog slučaja u kojem je također drugookrivljena Ana Mandac.

Terešak je rekao da se sve što se ministru stavlja na teret temelji na podacima izvučenim iz njenih mobitela i laptopa koji su pregledani u sklopu drugog predmeta.

- Ministar ne radi taj posao već to rade stručne službe ministarstva, on niti zna koliko tko ima bodova niti je s tim upoznat. Ono što mu je stručna služba, odnosno drugookrivljena dala na potpis on je potpisao, vjerujući da je to ispravno - izjavio je Terešak. (Hina, Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:02