cuspis grupa

Tko je vlasnik Cuspisa Vinko Kojundžić? Otkriveni detalji o tvrtki koja stoji iza platforme ‘cijepise‘

Vinko Kujundžić tvrdi da njegova firma nije za posao dobila 4 milijuna kuna, već je Cupisov udio najmanji i iznosi 196 000 kuna
Vinko Kojundžić
 Privatni Arhiv/slobodna Dalmacija

Platformu cijepise.zdravlje.hr, preko koje se građani mogu prijaviti za cijepljenje protiv Covida-19, napravila je, prema otkriću portala Telegram, tvrtka Cuspis. Portal Telegram nadalje piše da su iz Ministarstva zdravstva dosad odbijali odgovoriti na pitanje tko stoji iza platforme s kojom građani od početka imaju problema. Osnivač i direktor tvrtke Cuspis Vinko Kojundžić na te napise reagirao je rekavši, kako je prenijela Slobodna Dalmacija, da je točno da su oni "izradili website cijepise.zdravlje.hr."

- Ali na platformi Cijepise rade tri tvrtke: Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave kako slijedi: Nabava usluga podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0036223); Održavanje dijela sustava e-Liste čekanja, e-Naručivanje te modula e-Prioritetno naručivanje, Središnjeg kalendara za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnjeg kalendara za praćenje slobodnih termina (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044056); Usluga korektivnog i adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH – eCIJEPIH (Elektornički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044388)' - navodi Kojundžić u svom reagiranju.

Kujundžić je za Slobodnu rekao i kako je laž da je njegova tvrtka primila basnoslovan iznos viši od 4 milijuna koliko se pisalo. Tvrdi da je to ukupan iznos, a Cuspisov udio je najmanji i iznosi 196 000 kuna.

Pokušali smo dobiti i reakciju ministra zdravlja Vilija Beroša, ali nije odgovarao. Portal Telegram je, naime, otkrio da je Kojundžićeva tvrtka autor spomenute platforme jer je ime Cuspis grupe ostalo u programskom kodu platforme.

Vinko Kojundžić je od rujna 2020. godine osnivač zagrebačke tvrtke Cuspis jer se dotada u sudskom registru kao osnivač navodila tvrtka London Cuspis u kojoj su suvlasnici bili Vinko Kojundžić i Maja Kojundžić. Tvrtka je 2019. prijavila veliki rast prihoda u odnosu na godinu dana ranije te je ostvarila 12,3 milijuna kuna prihoda, dok je 2018. prihod iznosio 6,9 milijuna kuna. U ožujku ove godine na dva dana račun im je bio blokiran.

Međutim, očito je da tvrtka od 2018., kad je Beroš postao pomoćnik ministra, dobro posluje s ministarstvom zdravstva. Kojundžić je još prošlog ljeta snimljen u društvu ministra Beroša. Beroš je tada, u vrijeme predizborne kampanje, bio u splitskom Crvenom križu, a Kojundžić ga je snimao fotoaparatom.

Vlasnik Cuspisa tvrdio je tad, prenosi portal Telegram, kako se, na godišnjem odmoru, slučajno našao u isto vrijeme i na istom mjestu s ministrom s kojim se, inače, upoznao tek kad je Beroš postao pomoćnik ministra. I Beroš je potvrdio da poznaje Kojundžića, uz dodatak da tako poznaje i sve osobe i tvrtke koje surađuju s Ministarstvom zdravstva.

Maja Kojundžić često je na stranicama ženskih časopisa i portala, pa je na jednom od portala pričala i o poslovanju njihove tvrtke Cuspis, a na njezinom profilu na društvenim mrežama uz brojne fotografije nalaze se i neke njezine u društvu Andreja Plenkovića iz 2018. Pretpostavka je da su snimljene tijekom njegova posjeta Londonu, odnosno "tijekom premijerova druženja s Hrvatima u Britaniji", kako su nam objasnili u Vladi.

- U javnosti je poznato da već četrnaest godina radim Dječiji sajam koji sam idejno osmislila i za čiji koncept sam dobila priznanje za inovativnost. Manje je poznato, jer to rijetko javno ističem, da se već 15 godina bavim prodajom i dizajnom programskih rješenja, najviše iz područja zdravstva i poslovnih procesa, stoga hvala ti što si to spomenula. To je posao u kojem su muškarci u većini, ali s obzirom na to da sam ekonomistkinja po struci, kupcu je puno lakše komunicirati sa mnom nego s kolegama inžinjerima elektrotehnike ili programerima. Ljudi s kojima poslujem uglavnom cijene moju profesionalnost. Ne obećavam što ne mogu ispuniti niti preuzimam poslove koje ne mogu isporučiti u dogovorenom roku i kvaliteti. Klijent uvijek dobije bar malo više nego smo se dogovorili i očekuje – i možda tu leži odgovor, rekla je Maja Kujundžić za portal Ladiesin.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:12