SUMNJE U MITO

Tko je uhićeni poduzetnik Milan Lončarić kojeg s Kazimirom Bačićem povezuje projekt ‘Vrtovi svjetla‘?

Prema podacima Poslovne Hrvatske, ima oko 25 tvrtki, ali samo nekoliko njih ostvaruje relativne prihod
Kazimir Bačić i Milan Lončarić
 Darko Tomaš/Srđan Vrančić/Cropix

Projekt Vrtovi svjetla ambiciozan je i velik građevinski zahvat čija je realizacija počela prije pola godine uz ostatke nekadašnje Tvornice električnih žarulja (TEŽ) u Folnegovićevoj 10 u Zagrebu, poznate po tornju koji je nekoć svjetlucao. Investitor projekta je tvrtka Moja težnja čiji je vlasnik Milan Lončarić koji je jutros priveden na razgovor u USKOK, a vezano i uz uhićenje Kazimira Bačića, ravnatelja HRT-a.

Milan Lončarić poduzetnik je koji nije bio sklon istupima u javnosti. Već desetljećima vlasnik je pogrebnog poduzeća u Zagrebu, odnosno vlasnik je nekoliko tvrtki s potencijalno vrijednim zemljištima, od kojih je tvornica žarulja postala građevinski teren. Prema podacima Poslovne Hrvatske, ima oko 25 tvrtki, ali samo nekoliko njih ostvaruje relativne prihode. No, vremešni Milan Lončarić većinu života bio je ginekolog, što je njegova profesija.

image
Naselje Sigečića
Renderi

U Zagrebu je, pak, poznat i kao vlasnik palače koja je zaštićeni spomenik kulture u Žerjavićevoj ulici. Projektirao ju je i u njoj stanovao arhitekt Herman Bollé. Lončarić je više od pet godina nije obnovio te su u posljednjem potresu s nje padali komadi na automobile parkirane u ulici. Ona je dio Lončarićeva vlasništva sa susjednom zgradom u kojoj je danas Spar, dakle prostor koji iznajmljuje poznatom trgovačkom lancu. Nedavno nas je uvjeravao da će obnova Bolléove zgrade uskoro početi, da je u pripremi dokumentacija te da je nije dosad obnovio jer mu zaštitari spomenika kulture nisu dopustili da je statički kvalitetnije učvrsti. I da voli starine jer u jednoj povijesnoj kući stanuje na Gornjem gradu.

Milan Lončarić, koliko je poznato u građevinskim krugovima, vlasnik je ili suvlasnik još nekih tvrtki s potencijalno vrijednim zemljištima, kao što je ono koje je bivši dio tvrtke Croatia Records, dijela zemljišta iza RIZ-a i drugog. TEŽ je bio vlasnik i nekretnina u Bolu na Braču koje su još 90-ih prodane. I tako dolazimo do starih pitanja - podrijetla današnjih vrijednih građevinskih zemljišta, načina na koje ih se kupovalo (odnosno tvrtke i tvornice), i to uglavnom još davnih 90-ih godina i na kojima se danas uglavnom grade i planiraju stambeni projekti. No, to nije predmet ove istrage.

image
Naselje Sigečića
Renderi

Projekt Vrtovi svjetla u Folnegovićevoj ulici se dugo razvijao i planirao pa je stoga i tvrtka dobila ime Moja težnja. U samom projektu nema ništa sporno vezano za budući izgled zgrada, što je korektno odrađeno. Ostaje otvoreno pitanje koja je poveznica Lončarića i njegovih Vrtova svjetla s Bačićem.

Prema planu, naselje Vrtovi svjetla realizirat će se u nekoliko faza. U prvoj fazi, koja je u tijeku, planirana su 163 stana. Druga faza su dvije susjedne zgrade, povezane manjim poslovnim dijelom, zatim još dvije zgrade u fazi četiri, a peta je faza uređenje nekadašnjeg industrijskog sklopa koji je zaštićeno kulturno dobro. Trenutačno se radi na temeljima za podzemne garaže, a zatim počinje sama gradnja objekata, točnije prvih dviju stambenih zgrada.

image
Naselje Sigečića
Renderi

Naselje nosi ime Vrtovi svjetla, kako je prije najavljeno, zbog posvete nekadašnjoj tvornici i mnogo zelenila koje je u planu. Početna cijena kvadrata stana je, kako je najavljeno, 2600 eura. Zgrade će imati 463 stana, najmanji stan je 40 kvadrata, a najveći stan 180 četvornih metara. U prvoj fazi planirana su 163 stana, od kojih 11 dvoetažnih.

Površina naselja je 100.000 kvadratnih metara.

image
Naselje Sigečića
Renderi
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:19