GORDAN GRLIĆ RADMAN

TKO JE NOVI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA? Dok je bio diplomat, radio je i za očevu tvrtku Agroproteinka, a smatraju ga bliskim savjetniku Mati Graniću

Riječ je o kafileriji iz Sesveta koju je otac novog ministra stekao u privatizaciji 90-ih godina
Novi ministar Goran Grlić Radman s predsjednicom Grabar-Kitarović
 Ronald Goršić / CROPIX

Uz novog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana uglavnom se veže epitet - karijerni diplomat. U Ministarstvu vanjskih poslova smatraju ga iznimno bliskim bivšem dugogodišnjem ministru vanjskih poslova, sadašnjem savjetniku predsjednice države, Mati Graniću.

Premda je od povratka s privremenog rada iz Švicarske 1991. neprekidno zaposlen u državnoj službi, Gordan Grlić Radman uz diplomatsku je karijeru imao i poslovnu. Bio je angažiran u radu tvrtke Agroproteinka iz Sesveta koja je u većinskom vlasništvu njegova oca. Gordan Grlić Radman, naime, sin je socijalističkog direktora Ante Grlića Radmana koji je u privatizaciji 90-ih postao većinski vlasnik tvrtke koju je vodio.

PIK Sljeme

Agroproteinka je utemeljena 50-ih godina prošlog stojeća u valu snažne poslijeratne industrijalizacije u socijalističkoj Jugoslaviji. Razvila se u sastavu PIK-a Sljeme kad je taj kombinat odlučio razviti kafileriju, odjel za prikupljanje životinjskog otpada i proizvodnju stočne hrane. U posljednjim godinama bivše države, 1988., Agroproteinka se izdvojila iz PIK-a Sljeme i postala samostalna tvrtka.

Godine 1991. imala je 67 zaposlenih, a direktor joj je bio Ante Grlić Radman, otac današnjeg kandidata za šefa diplomacije. Tvrtka je ušla u privatizaciju 1992., a vrijednost joj je procijenjena na 3,5 milijuna njemačkih maraka. Iz prvog vala privatizacije, okončanog 1993., kao najveći pojedinačni dioničar s 13,6 posto vlasničkog udjela izašao je direktor Ante Grlić Radman.

Ostali zaposlenici, mali dioničari, imali su zajedno 63 posto udjela, a ostatak je bio u rukama fondova. Deset godina nakon prvog dijeljenja privatizacijskih karata, krajem 2003., direktor Ante Grlić Radman u rukama je držao 61 posto vlasništva Agroproteinke, a vlasnički je udio podebljao otkupljujući dionice od radnika koji ih nisu mogli otplaćivati i fondova.

Tijekom 1999. u sastav Agroproteinke je ušla i tvrtka AGI.d o.o. čiji su vlasnici Antini sinovi, Ivan i diplomat Gordan. Agroproteinka postaje obiteljska tvrtka Ante Grlića Radmana i njegovih sinova. Zanimljivo je da je prema podacima iz sudskog registra Gordan Grlić Radman 2011. i 2012., iako profesionalni diplomat, bio član i potpredsjednik NO-a obiteljske tvrtke.

Kravlje ludilo

Agroproteinka se kao vodeći hrvatski proizvođač koštanog brašna početkom 2000-ih našla u novinskim stupcima zbog bolesti “kravljeg ludila”.

Nakon zabrane korištenja koštanog brašna u prehrani životinja u Hrvatskoj i zemljama EU, tvrtka je tu vrstu stočne hrane počela izvoziti u azijske države te se preorijentirala na proizvodnju drugih vrsta hrane za životinje, iskoristila novac iz pretpristupnih fondova EU i dalje ostala vodeća tvrtka za prikupljanje i preradu životinjskog otpada u mesnicama diljem Hrvatske, kao i sanaciju uginulih životinja. Jedna od obiteljskih tvrtki upustila se i u proizvodnju energije iz bio mase i trgovinu energentima, a u novinskim tekstovima o 200 najbogatijih obitelji u Hrvatskoj može se pronaći i obitelj Ante Grlića Radmana.

U političkim se kuloarima mogu čuti i spekulacije da je Gordan Grlić Radman rodbinski povezan s bivšim ministrom Matom Granićem. Međutim, Granić rodbinsku povezanost s kandidatom za šefa hrvatske diplomacije u izjavi za Jutarnji list opovrgava. “Ne, nismo ni u kakvim rodbinskim odnosima. Mi smo bili bliski suradnici i prijatelji. On je bio zadnji tajnik u MVP-u u mom mandatu. Bio je moj odličan suradnik”, rekao nam je Granić.

Gordan Radman je diplomirao agronomiju, a od 1982. do 1991. bio je Švicarskoj. Doktorirao je na Katedri za međunarodnu politiku Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:33