VLASNIK ZAGORJE TEHNOBETONA

Tko je Miroslav Bunić: Jedan je od najutjecajnijih i najbogatijih hrvatskih gospodarstvenika

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Miroslav Bunić jedan je od najutjecajnijih i najbogatijih hrvatskih gospodarstvenika. Građevinskom tvrtkom Zagorje Tehnobeton uspješno je gospodario i u proteklih nekoliko kriznih godina, unatoč činjenici da je gospodarska kriza možda i najviše zahvatila gospodarski sektor.

USKOK u kući vlasnika Zagorje Tehnobetona: Imao najveću plaću u zemlji, a sad mu prijeti zatvor!

U tvrtku Zagorje stigao je kao mladi inžinjer s velikim idejama te se polako uspinjao korporativnim ljestvama do pozicije predsjednika uprave i suvlasnika kompanije. Ta građevinska tvrtka osnovana je inače 1946. godine, a pod njegovim je vodstvom postala je jedna od najvećih građevinskih kompanija u Hrvatskoj koja je svoje poslovanje uspješno proširila na cijelu regiju.

Zagorje Tehnobeton uspješno posluje i u Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Mađarskoj, Sloveniji i BiH. Za svoj je uspješan rad od tvrtke Zagorje Tehnobeton, čiji je suvlasnik, i bogato nagrađen pa je tako 2007. godine u poreznoj kartici prijavio mjesečni dohodak od 741 tisuću kuna, a ispostavilo se i da mu je tvrtka isplatila više milijuna kuna na ime nagrada za uspješno vođenje tvrtke.

No, prije nekoliko godina stigle su sumnje da nije baš sve bilo „čisto“ prilikom njegovoj preuzimanja kontrole nad kompanijom Zagorje Tehnobeton. Manjinski dioničari protiv njega su podnijeli više kaznenih prijava zbog sumnje da je do kontrole nad tvrtkom došao na sumnjiv način.

U listopadu 2008. godine imenovao je Nadzorni odbor tvrtke, a tu je odluku poništio Visoki trgovački sud jer se ispostavilo da NO nije imenovao na zakonit način pa je sudski opozvan. On sam tvrdio je da je su pritisci manjinskih dioničara ucjena te da u preuzimanju i dokapitalizaciji Zagorja, kojom je došao do većinskog dijela dionica, nije bilo ništa sumnjivo i nezakonito.

Sve sumnje su se međutim nakon nekog vremena utišale, a Zagorje je, unatoč toj kratkotrajnoj upravljačkoj krizi, nastavilo uspješno poslovati. Strateškim povezivanjem sa njemačkim koncernom Max Bogl, Zagorje je sudjelovalo u izgradnji varaždinske Gradske sportske dvorane za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva, ali i u brojnim drugim projektima javno-privatnog partnerstva. Jedan od najvećih projekata u kojem je ta tvrtka sudjelovala je i izgradnja trgovačkog centra Lumini kraj Varaždina.

Bunić je i aktivan član HDZ-a pa je tako na prošlim lokalnim izborima izabran u Županijsku skupštinu Varaždinske županije. I tu je funkciju shvatio vrlo ozbiljno pa je i unatoč manjku vremena zbog poslovnih obaveza, bio redovit na sjednicama te je sudjelovao u raspravama, pogotovo ako su se one ticale gospodarstva i poduzetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 12:28