LUKA BARIČIĆ

Tko je ‘glavni splitski ateist‘ koji je postao tema dana zbog eksplicitnih poruka: Govori pet, a čita 10 jezika

Očekuje se da će Baričić na današnjoj konferenciji za novinare objaviti da napušta politiku

Luka Baričić

 Vojko Basic/Cropix/Cropix

Luka Baričić, bivši gradski vijećnik i član predsjedništva dalmatinske podružnice stranke Centar došao je u fokus javnosti nakon objave eksplicitnih poruka koje je razmjenjivao preko društvenih mreža, piše Slobodna Dalmacija. Očekuje se da će Baričić na današnjoj konferenciji za novinare objaviti da napušta politiku.

Inače, riječ je o osobi koja u Splitu slovi kao intelektualac. Javnosti je poznat i kao jedan od organizatora splitskih prosvjeda za kurikularnu reformu i Marša za znanost. Baričiću je u ranom djetinjstvu dijagnosticirana rijetka bolest motoričkog i senzornog sustava pa je time stekao status osobe s invaliditetom.

U intervjuu koji je u veljači 2020. godine dao za "Slobodnu" je istaknuo da je diplomirao povijest na Sveučilištu u Pisi, magistrirao arheologiju, specijalizirao povijest religije, paleopatologije i filologije, dvije godine radio na Sveučilištu "Ludvig Maksimilijan" u Münchenu.

image

Luka Baričić, Bojan Ivošević, Antonio Kuzmanić

Bozidar Vukicevic/Cropix

Tada je za sebe kazao da je sheldonski tip, zaljubljenik u znanost i razum te član upravnog odbora Zaklade za sekularizam.

U razgovoru je naglasio kako je od malih nogu ateist, a jednom su mu se novinari Slobodne pridružili i na događanju kakva je redovito organizirao - okupljanje hrvatskih ateista i agnostika pod nazivom "Kava s nevjernicima".

image

Luka Baričić

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Premda je naziv provokativan, najviše su problematizirali sekularizam u Hrvatskoj.

- Neki moji kolege tvrde kako je Hrvatska ustavom sekularna zemlja, no ja sam pobornik ideje da to nije istina. Sekularizam nije definiran ni u jednom zakonu, pa ni u Ustavu. Postoji famozni članak 41. Ustava, ali nije spomenut sekularizam već samo kako su religija i država odvojene. To je samo jedan aspekt - kazao je tada Baričić koji se na listi Centra izdvojio zanimljivim životopisom te informacijom da govori pet, a čita deset jezika.

image

Luka Baričić

Ante Cizmic/Cropix

Veliki je poklonik serijala Zvjezdane staze u kojima je prepoznao filozofsko-humanistički pogled da čovječanstvo može biti nešto bolje te je za sebe rekao da pokušava živjeti postulate iz Zvjezdanih staza, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:36