DEMONSTRACIJE NA KORZU

TISUĆE NA VELIKOM PROSVJEDU U RIJECI, UJEDINILI SE I NAJLJUĆI POLITIČKI PROTIVNICI Na skupu protiv plutajućeg LNG-a i najveća riječka glazbena imena

 
Zoran Prodanović (1), Vojko Obersnel (4)
 Matija Djanjesic / CROPIX

Nekoliko tisuća otočana i Riječana, kao i stanovnika ostalih dijelova Primorsko-goranske županije, okupilo se u subotu na riječkome Korzu na velikom prosvjedu protiv plutajućeg LNG terminala koji se planira graditi u Omišlju na otoku Krku.

S otoka Krka su, pak, organizirano stigli autobusi puni prosvjednika, kao i brojni pojedinci s automobilima, a na Korzu je organizirano potpisivanje peticije protiv takozvanog "lex LNG-a", za što su stotine ljudi čekali u redu.

Prosvjed su, inicijalno, organizirali Općina Omišalj na čelu s SDP-ovom načelnicom Mirelom Ahmetović i Turistička zajednica Omišlja, ali su ga jednoglasno podržali gotovo svi politički akteri Primorsko-goranske županije, pa su tako, rame uz rame, primjerice, stajali Vojko Obersnel i njegov najljući politički protivnik Hrvoje Burić iz novoosnovane stranke Bura, ujedinjeni u istome cilju - sprečavanju donošenja takozvanog "lex LNG-a". Protiv plutajućeg terminala je, primjerice, i županijski HSP, koji je također sudjelovao na prosvjedu.

Upravo Hrvoje Burić je, valja podsjetiti, inicirao Deklaraciju protiv "lex LNG-a", koju je izglasala većina vijećnika u Skupštini Primorsko-goranske županije.

- Vrijeđaju naše pravo i našu inteligenciju i nameću nam iz Zagreba njihovu političku volju - rekao je Burić u svojemu govoru.

Vojko Obersnel poručio je, pak, kako se svi dobro sjećamo koksare.

FOTOGALERIJA: Prosvjed u Rijeci

- Važno je reći ne investiciji koja na ovakav način, kako je planirana, nema smisla. Zalažemo se za razvoj i energetsku stabilnost Hrvatske, ali ne na način da nam se kaže kako to mora biti tako, a da to što vi o tome kažete nije važno. Upravo se tako ponaša Vlada Republike Hrvatske prema Krčanima i Primorcima - izjavio je Obersnel.

- Ministre Ćoriću, hoćete li i nakon ovoga prosvjeda reći kako vas nije briga što prosvjeduju? Gdje ste danas? Želimo zaštiti zakone Republike Hrvatske i pitamo Vladu hoće li početi poštivati zakone svoje zemlje - kazala je u svojemu govoru načelnica Omišlja Ahmetović.

Došlo je tako do jedinstvene situacije da su u Rijeci jednaki aplauz i odobravajuće "tako je" pokupili i SDP-ovci Zlatko Komadina i Vojko Obersnel i HSP-ovac Nikica Augustinović.

Uz političare, sudjelovale su i brojne udruge te organizacije s područja Primorsko-goranske županije, među ostalima i otočka udruga branitelja Domovinskog rata, kao i brojne javne osobe, od sportaša do glazbenika.

Poznati hrvatski ekolog Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera podsjetio je na borbu protiv projekta Družba Adria, koji je zaustavila "šačica ljudi" te je kazao kako s istom borbom treba nastaviti i sada.

- Najveći neprijatelji nisu oni koji su za projekt. Najveći neprijatelji su oni koji govore da se ništa ne može napraviti. David može zaustaviti Golijata - rekao je Piršić, pozdravivši sudjelovanje stranki u inicijativi protiv "lex LNG-a" i dodavši kako u ovom slučaju postoji samo jedna stranka - stranka Kvarner.

Na prosvjedu je u nekoliko navrata ponovljeno da, ukoliko se ne posluša ono što traže Primorci, slijedi prosvjed na Krčkome mostu i na Markovu trgu.

U sklopu prosvjeda nastupio je i "najpoznatiji sin Omišlja", popularni pjevač Damir Kedžo. Za ovu priliku, okupio se bend koji čine poznati riječki glazbenici Zoran Prodanović Prlja i Matej Zec (Let 3), Alen Tibljaš (Majke), Vlado Simcich Vava (ex Laufer), Vedran Križan (Neno Belan & Fiumens) i Sandro Bastijančić Jegi (En Face) te su, među ostalim, izveli popularne riječke "budnice" poput "Ajmo, Rijeka" i "Način života". U samoj završnici, "riječki band aid" izveo je pjesmu "Učinimo nešto", prvi put snimljenu prije 30 godina, kad su glazbenici na taj način prosvjedovali protiv koksare u Bakru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:52